Gastronomie
15/05/2024 Jaroslav Baďura

V Miuře bude vařit Jiří Zajíček. Připraví sedmichodovou gala večeři

Jiří Zajíček. Foto: Marek Hajkovský

Mimořádně nadaný šéfkuchař Jiří Zajíček, který prošel špičkovými podniky v Brně a nyní působí na Slovensku, připraví 25. května v hotelu Miura spolu s tamním šéfkuchařem Michalem Göthem sedmichodovou gala večeři.

"Jiří Zajíček je jeden z velmi talentovaných mladých hochů, se kterým jsme se kdysi minuli v Brně. Prošel nejlepšími brněnskými podniky a pak to vzal směrem na Slovensko," říká Michal Göth.

Jiří Zajíček na Slovensku působil v podniku Selaví a nyní šéfuje kuchyni restaurace Arte v resortu Kaštieľ Pálffy. "Tam se mu daří propojovat svou úžasnou gastronomii se špičkovým slovenským vinařstvím," říká Michal Göth.

Sedmichodová gala večeře by podle Michala Götha měla být jakýmsi Zajíčkovým pohledem na chutě Beskyd snoubené s víny vinařství Viajur.

"Menu už jsme zveřejnili, myslím, že to Jirka poskládal moc hezky," říká Michal Göth. A co by třeba ze sedmi chodů vyzdvihl? "Jsou tam úžasné kombinace, třeba chřest s růží a makovým olejem, telecí brzlík s hráškem beurre blanc s potočnicí, marinovaný jelen se sušenkou, lanýžem a houbovou tapenádou, králík s mrkví s lanýžem a heřmánkem – to člověk chce prostě zažít. Jeho medovník je vyhlášený široko daleko, dělá jej s olivami a fermentovaným pylem."

Hostující šéfkuchaři v Mkiuře nejsou výjimkou, co tomuto podniku přinášejí? "Zajímavých hostů jsme měli mnoho. Byli to kluci, kteří nemusí být třeba mediálně super známí, ale dělají fakt krásnou práci. Hostovačky v Miuře jsou dobré nejenom pro naše vzdělávání, ale je to i obměna chutí a příprav pro stálé hosty, kteří k nám chodí. I pro ně je fajn, že poznají jiný rukopis, jiný styl, a sami si řeknou, co jim vyhovuje více. Jde o zpestření, nejde o soutěž, kdo je lepší, nebo horší," říká šéfkuchař Göth. Nevylučuje, že některé povedené jídlo zůstane na kartě i po gala večeři. "Vždycky, když nás kuchaři něčím inspirují, tak pak s jejich svolením jídlo použijeme pro naše další vaření nebo malinko obměníme."

A jak co šéfkuchař Miury chystá dalšího pro letošní rok? "Chřest je v plné sezóně, takže je pro nás spolu se smrži hlavní téma. Připravujeme se na letní sezónu, která bude plná krásných bylin a všeho, co nám Beskydy dávají přímo pod nos. Úžasné jsou kozí sýry – zdravím Tomšičkovy a děkuji za jejich nádhernou kozí fetu, protože lepší sýr jsem na Moravě ještě neviděl, obzvlášť co se týče kozích sýrů," říká Göth, který se snaží spolupracovat s místními farmáři jak je to jen možné.

"Každý měsíc se snažíme mít nějakou novinku. V létě budeme mít středomořskou kuchyni, kdy speciálně dovezeme čerstvé ryby, aby byly na daný termín stoprocentně čerstvé. Doufám, že bude ještě hezky a přijedete Roman Boček, což je jeden z nejlepších borců nejen na gril. Na podzim plánujeme zvěřinu, možná přijede jedna návštěva z Rakouska z Burgenlandu, jestli nám to čas dovolí – je to kuchař Oliver Vigan, který by taky mohl připravit gala večer," těší se Michal Göth.

Menu gala večeře podávané 25. května v 19.30 v hotelu Miura

Amuse bouche

MARINOVANÝ JELEN

sušenka, lanýž, houbová tapenáda

BLANC DE BLANCS 2022, VIAJUR

KŘENOVÝ PARFAIT

uzené podmáslí, vejmrda, tonburi

RIESLING WELSCH 2022, VIAJUR

PSTRUH

fenykl, kopr, zelenina z Farné

SAUVIGNON BLANC 2023, VIAJUR

BÍLÝ CHŘEST

řepa, růže, makový olej

TELECÍ BRZLÍK

hrášek, beurre blanc, potočnice

PINOT GRIS 2021, VIAJUR

KRÁLÍK

mrkev, lanýž, heřmánek

FRANKOVKA MODRÁ 2021, VIAJUR

MEDOVNÍK

olivy, plástev, fermentovaný pyl

GEWÜRZTRAMINER 2021, VIAJUR

PETIT FOUR

Sdílejte článek