Gastronomie
22/03/2019 Jaroslav Baďura

​V Imperialu se vyučil a teď se tu stal novým šéfkuchařem

Letos čtyřicetiletý Miroslav Glumbík se stal novým šéfkuchařem ostravského hotelu Imperial.

Na pozici šéfa kuchyně střída Španěla Miguela Angela Moraga Delgada, který pracovně opustil Ostravu.

„Má profesní kariéra je spjata s hotelem Imperial. Tady jsem se v roce 1994 vyučil a kromě dvou let, které jsem strávil v jiných restauracích v Ostravě, jsem vařil pouze v Imperialu,“ říká Miroslav Glumbík.

Ve kterých jiných restauracích v Ostravě jste působil?
V restauraci Broadway v Hrabůvce a pak na Landeku v Petřkovicích.

V jaké škole jste se vyučil?
Ve Vítkovicích na Středním odborném učilišti společného stravování Šalounova, které pak zaniklo. Dnes tato škola působí v ulici Krakovská.

Chtěl jste už od malička být kuchařem?
Ano, už od malička mě zajímaly kuchařské pořady v televizi. V rodině máme jinak samé elektrikáře, takže odtud mou zálibu ve vaření nemám (smích).

Jak to vypadá, když do hotelu Imperial přijde kluk s výučním listem? Co všechno vás nechali ze začátku dělat?
Už během studia střední školy jsem měl praxi tady v hotelu. Byl to tehdejší zvyk, vyučit se pro konkrétní podnik. Velkou výhodou po vyučení pro mě pak bylo, že jsem znal provoz i kolegy a mohl nastoupit jako plnohodnotný člen týmu.

Pod vedením kolika šéfkuchařů jste za dobu vašeho působení v hotelu působil?
Za tu dobu už jich pár bylo. Díky tomu jsem měl možnost poznat různé styly práce i vedení lidí a načerpat spoustu zkušeností, ze kterých teď mohu čerpat.

Vzpomněl byste si na někoho?
Určitě bych rád vzpomněl na pana Moldříka, který byl šéfkuchařem hotelu Imperial v době mého nástupu. Právě od něj jsem se naučil vařit vynikající omáčky a polévky. Nerad bych zapomněl na pana Korče, skvělého šéfkuchaře tělem i duší. Jeho inovativní receptury pro mě dodnes zůstávají velkou inspirací.

Jaké to je, když se mění šéfkuchař? Co je vaším úkolem?
Při výměně šéfkuchaře se přebírá veškerá agenda. Nespornou výhodou je, že kuchyně hotelu Imperial je profesionálním provozem s perfektně nastavenými procesy. Hosté tak změnu poznají až s představením nového menu, které chystám na konec dubna. S týmem dolaďujeme poslední detaily a věřím, že návštěvníky příjemně překvapíme. Několik oblíbených a léty prověřených pokrmů na lístku zůstane, ostatní už ponesou můj rukopis.

Kam chcete kuchyni hotelu Imperial směřovat?
Chci stavět dobré jméno kuchyně hotelu Imperial na tom, v čem jsme opravdu dobří – na poctivé české kuchyni. I tradiční recepty můžete prezentovat atraktivním způsobem, pokud využijete moderní gastronomické trendy. Věřím, že dobré české jídlo je stále oblíbené jak u domácích hostů, tak mile překvapí i zahraniční návštěvníky.

Máte nějaké jídlo, které vaříte nejraději?
Vyloženého favorita nemám, ale určitě mám rád české hotovky. V poslední době velice rád experimentuji s králičím masem. Možná je to dáno i ročním obdobím, králičí maso prostě k jaru patří.

Sdílejte článek