Gastronomie
29/10/2024 Petr Sobol

Už se to blíží! Ondráš a Radegastův Šenk chystají svatomartinské hody

Svatomartinské hody v Ondráši. Foto: Vojtěch Vajda

Svatomartinské hody jsou každoročně považovány za jeden z vrcholů gastronomické sezony. Letos odstartují už na začátku listopadu.

Velice oblíbené bývají svatomartinské hody i v restauraci Ondráš ve Sviadnově a Radegastově Šenku v Nošovicích, které provozuje zkušený hostinský Roman Vajda. „Zájem je každoročně veliký a my se na hody vždy moc těšíme. Jedná se o gastronomický svátek, během kterého se můžeme krásně prezentovat,“ řekl Vajda pro patriotmagazin.cz.

Ondráš je secesní restaurací s dlouhou tradicí. Nachází se hned vedle dálnice, na staré cestě mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Restaurace, která pojme až 230 osob, je vyhledávaným místem místních i výletníků. Ve sbírce má také několik prestižních ocenění. Stejně jako Radegastův Šenk, který je považován za vstupní bránu do Beskyd. Oba podniky se pyšní příjemným prostředím a poctivou gastronomií.

Svatomartinské hody letos v obou restauracích odstartují už 6. listopadu a potrvají minimálně 16 dní. „V obou podnicích doporučujeme rezervaci. Jsme poměrně známí, lidem u nás chutná a zájem o husí hody je každoročně velký, takže se může stát, že by si hosté bez rezervace nesedli,“ upozornil Vajda a přidal jednu zajímavou tradici: „V Radegastově Šenku k nám na hody každoročně chodí spolek seniorů. Pronajmou si velký sál, dorazí jich okolo stovky a užijí si svatomartinské hody. Ty vždy přilákají i hosty, kteří třeba do restaurací běžně tolik nechodí.“


Svatomartinské hody v v Radegastově Šenku. Foto: se souhlasem Radegastova Šenku

Ondráš si na svatomartinské hody nachystal předkrm z husích jater, svatomartinský kaldoun s husím masem, pomalu pečené husí stehno s červeným a bílým zelím, variaci příloh (chlupatý knedlík nebo lokše) a výborný dezert kuchaře Jarouška - svatomartinský frgál.

V Radegastově Šenku se bude servírovat téměř totožné menu, jen dezert bude dílem cukrářky Adélky, která pro hosty připraví jablko–hruškové hraběnčiny řezy. A chybět samozřejmě nebude ani svatomartinské víno. „Letos jsme vybrali tři dodavatele. Svatomartinská vína by se správně měla otvírat až 11. listopadu ve 12 hodin, gastronomické podniky ale mají od vinařů povolení, že je můžeme otevřít už 8. listopadu v poledne,“ prozradil Roman Vajda.

Ondráš i Radegastův Šenk se na tematické akce zaměřují po celý rok. Takže až skončí svatomartinské hody, přijdou na řadu zabíjačkové speciality. „Hosté se mohou těšit na jelita, jitrničky, uzené speciality, paštiky nebo zabíjačkovou polévku,“ pozval Vajda všechny zájemce.


Svatomartinské hody v Ondráši. Foto: Vojtěch Vajda

V obou podnicích se zároveň koná i spousta soukromých akcí a vánočních večírků. „Ty se u nás rezervují skoro rok dopředu. Pátky a soboty máme plné až do února, během týdne se ale ještě nějaké termíny najdou. Jsme moc rádi, že o naše podniky mají hosté takový zájem. Děláme to pro ně a díky nim můžeme stále růst,“ poděkoval Vajda.

Závěrem ještě prozradil jednu novinku. Ve nošovickém Šenku se bude od příštího roku čepovat tanková plzeň.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama