Gastronomie
08/02/2025 Petr Sobol

Ukrytá restaurace v Ostravě se těší velké oblibě. Už jste objevili Futrovnu?

Michal Průdek. Foto: se souhlasem Futrovny

Na kraji Poruby, jen kousek od známého koupaliště, se ukrývá restaurace Futrovna. Během večerů i víkendů bývá často plná až k prasknutí, přesto o ni spousta lidí stále neví. Ovšem ti, co ji objeví, se pak zase rádi vrací.

Historie Futrovny je velmi dlouhá. Tehdy se ale psala ještě pod jiným názvem. Dříve fungovala coby Esko, do kterého lidé chodili na kuře s broskví nebo ovocný pohár se šlehačkou.

V roce 2017 ale přišel zlom. Objekt ležící na ulici V Zahradách si pod svá křídla vzala společnost v čele s Michalem Průdkem a začala velká rekonstrukce. Ta byla hotová v roce 2020: Futrovna tak mohla otevřít.

Jenže otevřena byla jen krátce. Dva měsíce! Pak přišel covid a vlna dlouhých lockdownů. „Ale my jsme se nevzdali. Přečkali jsme to a jedeme dál,“ prohlásil během povídání pro patriotmagazin.cz Průdek.


Foto: se souhlasem Futrovny

Zajímavá je i historie samotného objektu. Ten byl, ještě předtím, než začal fungovat jako restaurace, vepřínem. To se psala zhruba šedesátá léta minulého století. Mimochodem, vepř se stal i součástí loga Futrovny. „Za konceptem restaurace stojí moderní pojetí dávného způsobu přípravy jídel na ohni s použitím tradičních surovin, které jsou spjaté s hospodářstvími našeho venkova, statky a pastvinami. V restauraci se proto zaměřujeme například na využití kachního, vepřového, hovězího, slepičího nebo kuřecího masa, od lokálních dodavatelů,“ upřesnil Průdek, jenž se vyučil jako kuchař.

Dlouho ovšem pracoval v úplně jiném odvětví, léta se pohyboval v průmyslové automatizaci, nakonec ho ale cesty svedly ke gastronomii. „Vždy mě to lákalo. V současné době jsem manažerem i šéfkuchařem, prostě to celé vedu. Dělám, co mě baví a jsem rád, že to má smysl. Navíc mám v týmu skvělé lidi, na které se mohu spolehnout,“ dodal.


Foto: se souhlasem Futrovny

Ve všední dny ve Futrovně připravují polední meníčka, odpoledne, večer a o víkendech se plní restaurace hosty, kteří na místo často dojíždí. „Uvědomujeme si, že ležíme trochu bokem, o to více jsme ale rádi, že se k nám lidé naučili jezdit. Navíc máme velké parkoviště,“ zdůraznil Průdek

Futrovna má v názvu grill and steak, je tak patrné, že jde především masovou cestou. Oblíbené jsou místní křídla, burgery, steaky, vyhlášená jsou žebra. „Vše je poctivá a domácí kuchyně, na talíři je to vidět,“ vyzdvihl muž, který je za chod restaurace zodpovědný. K místní chloubě patří i poctivě čepované pivo, za které Futrovna získala už dvě Hvězdy sládků.


Foto: se souhlasem Futrovny

V horním patře restaurace se nachází dva salonky s terasou určené k oslavám, večírkům či malým svatbám. „Několikrát do roka restauraci uzavřeme a koná se u nás velká svatba, i s obřadem venku. Ale toto děláme jen zhruba třikrát do roka,“ uvedl Michal Průdek. K Futrovně patří i velká zahrada, která je oblíbená v teplých měsících. Čas od času v podniku (uvnitř i venku) hraje i živá hudba. Tým Futrovny se specializuje také na cateringy.

Mimochodem, přemýšleli jste o tom, od čeho má vlastně Futrovna odvozený svůj název? Nás to zajímalo – a Michal nám to prozradil: „Je v tom trocha místního nářečí, na Prajzské se míchá i němčina. A používá se tu taky slovo futrovat, tedy někoho krmit. A to se snažíme dělat nejlépe, jak jen umíme!“

Futrovna má otevřeno od pondělí do čtvrtku od 11:30 do 22 hodin. V pátky a soboty zavírá ve 23 hodin, v neděle je otevřená do 20 hodin.


Foto: se souhlasem Futrovny

Sdílejte článek