ROMAN FRENKO
Polévkový král
Piva lze rozdělit podle různých faktorů. Tím základním je způsob kvašení, který výrazně ovlivňuje chuť piva.
Přečtěte si, jaký je rozdíl mezi spodně a svrchně kvašenými pivy a kde v Ostravě si na nich můžete pochutnat.
Spodně kvašená piva
Až 70 % piv se kvasí při nižší teplotě a jde tedy o spodně kvašená piva. Co se chuti týče, zachovávají si silnou stopu po sladua aromatickém chmelu. V nefiltrovaných spodně kvašených pivech zaznamenáte výraznější vůni a chuť čerstvých kvasinek.
Spodně kvašená piva jsou u nás mnohem rozšířenější. Čepují se v každé hospodě a nechybí na žádné pořádné garden party u grilu.
Svrchně kvašená piva
Svrchně kvašená piva se vyznačují menším řízema chudší pěnou. Způsobuje to menší obsah oxidu uhličitého, který se ztrácí během kvašení při teplotě 22 °C a vyšší.
Svrchně kvašená piva jsou velmi populární hlavně v anglosaských zemích. Podle chuti, místa jejich vzniku nebo výroby je lze rozdělit do několika skupin:
IPA – indické světlé pivo,
APA – americké světlé pivo,
stout – pivo vyráběné z praženého sladu s typickou tmavou až černou barvou,
pšeničné pivo – pivo s vyšším obsahem extraktu z pšenice.
Kde si v Ostravě pochutnat na dobrém pivu?
Speciální„nefiltry“a piva typu IPAči APAkvůli své specifické chuti nevyhovují každému. Proto na ně v typických českých hospodách spíš nenarazíte. Vyrazte za nimi do minipivovarů.
V Ostravě to může být například: Heřmanický pivovar, Starobělský pivovar, Pivovar HoppyDog, Pivovar Medojed.
S klasickým spodně kvašeným pivem ale žádného pivaře neurazíte. Proto je najdete téměř v každé restauraci a hospodě.
Díky univerzální chuti se skvěle hodí ke klasickým českým specialitám i k jídlům z grilu. Pro vychutnání piva je ideální správně nachlazená lednice.