Gastronomie
27/01/2023 Petr Broulík

Tudy vede cesta. Fajne školní bistro zatraktivňuje stravování v ostravských školních jídelnách

Chodí vaše dítě do školní jídelny? A chutná mu jídlo, které v ní školní kuchaři vaří? Na to se už čtvrtým rokem zaměřuje v Ostravě projekt Fajne školní bistro, který se snaží zatraktivnit stravování v ostravských školních jídelnách. A to přitom za respektování současných nutričních limitů pro školní stravu.

Ve čtvrtek dopoledne se projekt „zastavil“ ve školní jídelně Základní školy a mateřské školy Ostrava-Svinov v Bílovecké ulici. Tato jídelna připravuje denně kolem pěti set až šesti stovek jídel nejen pro tuto školu, ale polovina z tohoto počtu putuje do dalších školních budov v blízkém okolí.

Mentorem pro školní kuchaře ve svinovské škole byl ve čtvrtek kuchař Petr Bláha, který své zkušenosti získával nejen v nejlepších českých restauracích, ale také ve Francii či Itálii, nejprve v malých rodinných soukromých podnicích a několik let i ve vilách úspěšných podnikatelů. „Vařit ve vilách bohatých podnikatelů je totiž sen každého kuchaře. Nemusíte moc koukat, kolik jídlo stojí,“ zlehčuje.

Učí připravovat ryby, aby je děti neodmítaly

Ve školních jídelnách naopak Petr Bláha nemohl vařit jako pro bohaté podnikatele. Svěřil se, že pro něj osobně je to první mentoring pro projekt Fajne školní bistro.

„A hned jsme přišli do téhle super jídelny ve Svinově, kde je skvěle čisté prostředí a všechny kuchařky vědí, co mají dělat. Takže je to pro nás poloviční učení. Moc se mi líbí, že tady dělají z čerstvých surovin, nepoužívají tady žádné polotovary ani dochucovadla,“ liboval si při přípravě polního menu školákům kuchař Bláha.

A co Petr Bláha a kuchařky a kuchaři pro žáky ze svinovské školy vymysleli? „Chtěli zkusit nějaké bezmasé jídlo, chtěli by zařadit do jídelníčku více zeleniny a chtěli zjistit, jak dělat ryby. Protože jak mnozí vědí, když se třeba doma vaří ryba, ví o tom celý barák, a děti, když tu rybu cítí, tak někdy ztrácí na rybu chuť,“ říká ze své zkušenosti mentor.

Menu: asijská polévka, cizrnové kari a jablkový koláč s mátou

Mentoři se snaží vymyslet takové úpravy ryb, jaké by nebyly „cítit“. „To znamená, že se ryby upečou a třeba se marinují. Snažíme se, aby si kuchaři v jídelnách pekli maso už přes noc takzvaně na pomalu, takže když přijdou ráno, mají už krásně upečené maso a nemusejí ho dělat na prudko.“

A co konkrétně připravili synovští kuchaři pod vedením Petra Bláhy z projektu Fajne školní bistro? Na úvod menu zeleninovou asijskou polévku s výživnými rýžovými nudlemi a zázvorem, která kvůli dětem není tak ostrá a silná, jak běžně v asijských restauracích bývá.

„Hlavním jídlem je cizrnové kari s divokou rýží, které je plné zeleniny, dali jsme tam prostě, co jsme měli, aby bylo opravdu zeleninové a zjemnili jsme ho trošku kokosovým mlékem. No a úplně nakonec jsme upekli jablkový koláč s mátou, která jablko odlehčila a aby děti neměly po obědě taková těžká břicha,“ říká kuchař Bláha.

Fajne školní bistro vydá i kuchařku školních jídelních hitů

Nad projektem, který má školákům pod vedením bdí ostravská radnice. Vařit chutně, zdravě a vyvážené v rámci stanovených limitů učí kuchaře a kuchařky ostravských školních jídelen renomovaný šéfkuchař David Valíček od roku 2019, kdy byl projekt Fajne školní bistro zahájen.

Zájem o chutné školní stravování je od té doby velký. Ostrava má 55 základních a 65 mateřských škol zřizovaných městem či městskými obvody a k projektu Fajne školní bistro, který začínal pod vedením jediného kuchaře Davida Valíčka, se dnes hlásí stále větší počet škol.

V letošním roce proto Davida Valíčka doplní další kuchaři a dnes už má čtyři mentory. Ti letos zamíří do celkem čtyřiceti základních a nově i mateřských škol, kde se budou zabývat konkrétním zadáním dané jídelny. Mentoři poradí i při přípravě jídel v mateřských školách. Do dvou let také podle náměstkyně primátora Andrey Hoffmannové vznikne nová kuchařka nejoblíbenějších jídel z jednotlivých škol. Vyjde jako publikace, ale i v elektronické podobě.

Rodiny mohou využít projektů a peněz státu na obědy zdarma

„Mnoho lidí má možná zbytečné předsudky, jak se jejich děti ve školách stravují. Motivujeme i kuchařky, kterým se tak věnuje profesionální kuchař. Připravujeme i dny pro rodiče, aby mohli ochutnat, co jejich děti ve škole obědvají. Chceme kvůli inflaci více využívat více sezónní a tedy momentálně na trhu levné potraviny. Nechceme v našich jídelnách navyšovat cenu obědů, a pokud ano, nejvýše o jednu či dvě koruny. Chceme však i přesto vařit zdravě a chutně,“ řekla náměstkyně Andrea Hoffmannová.

Upozornila, že Ostrava se snaží i prostřednictvím neziskových organizací či peněz z ministerstva školství zařizovat potřebným dětem obědy zdarma.

„Ráda bych proto ráda pobídla rodiče, kteří mají problém s financováním obědů svých dětí, aby kontaktovali učitele na svých školách a řekli si o obědy zdarma. Protože u těchto projektů je stále volná kapacita. Vím, že pro někoho to třeba není moc příjemné, ale tyto programy nepožadují žádné potvrzení, že rodiče jsou v nějaké nouzi. Stačí se domluvit s učiteli a oni sami vytipovávají rodiny, které v takové nouzi jsou, třeba mnohočetné rodiny. Ty možnosti na zajištění zdarma obědů stále jsou a neznamenají žádné papírování,“ řekla náměstkyně primátora Hoffmannová.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama