Gastronomie
15/04/2022 Petr Sobol

Upečte si velikonočního beránka podle Markéty z Peče celá země!

Velikonoce klepou na dveře! Chystáte se péct beránka, ale ještě nevíte, jaký recept letos použijete? Máme pro vás skvělý tip.

Markéta Tomášková ze Staré Bělé úspěšně kráčí televizním pořadem Peče celá země. Magazín PATRIOT její cestu soutěží bedlivě sleduje, a tak jsme Markétu poprosili, zda by se s námi podělila o svůj recept na velikonočního beránka. Ráda nám vyšla vstříc.

Jak prožíváte a slavíte Velikonoce?

Velikonoce mám moc ráda. Pro nás, křesťany, jsou největšími svátky v roce. Prožíváme je především v rodinném kruhu a slavíme při bohoslužbách v kostele.

Chodí k vám koledníci?

Koledníci k nám chodí, stejně jako chodí koledovat naši kluci. Máme velkou rodinu a také, jak je na vesnici běžné, obchází se i známí a sousedé.

Jak vypadá váš velikonoční stůl?

U nás na velikonočním stole nesmí chybět živé květiny, zelené osení, malovaná vejce a také jarní dekorace, které vyrábí naše děti.

Připravujete velikonoční mazanec? Dáváte do něj něco speciálního?

Jasně, mazanec nesmí chybět. Tady se ale držím tradice a přidávám do něj jen rozinky a citronovou kůru.

Co dalšího ještě na Velikonoce chystáte?

Protože k nám často chodí návštěvy, peču ještě mimo jiné i ovocné košíčky pro děti. Moc rády si je zdobí samy. Nesmí chybět ani perníčky, pro koledníky ve tvaru vajec. Babička zase peče plecovníky, kynuté rohlíky plněné mletým masem.

A co velikonoční beránek?

Beránek musí být každý rok. Peču ho v obyčejné kameninové formě, která se skládá ze dvou kusů. Měl by se péct přiklopený. Mně ovšem těsto pořád vytékalo ven, tak nakonec peču beránka v obou dílech. Jeden je velký, toho nazdobíme a nosíme ho v neděli do kostela na požehnání a ten druhý, menší, mají děti k snídani.

Jakého beránka děláte?

Beránka dělám ze šlehačkového těsta, které vydrží dlouho vláčné, jen ho potom pocukruju a uvážu mu červenou stuhu kolem krku. Moje babička dělávala beránka z piškotového těsta a celý byl potřený bílkovým sněhem, těsto ale rychle vysychalo.

Recept na beránka se šlehačkou podle Markéty Tomáškové:

250 g smetany ke šlehání 33%

180 g cukru krupice

4 vejce

250 g hladké mouky

1/2 kypřícího prášku

Oddělíme bílky od žloutků, z bílků a trochy cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlého krému, přidáme lehce ohřátou šlehačku, vymícháme a pomalu zašleháme mouku s práškem. Formu na beránka je potřeba vymazat rozpuštěným sádlem a vysypat jemnou strouhankou, aby šel dobře vyklopit. Pečeme na 160 °C s použitím horkovzduchu asi 35 minut. Je nutné vyzkoušet špejlí, je-li těsto propečené.

Sdílejte článek