Gastronomie
17/03/2023 Petr Broulík

Tankovny, Kovárny, Ostravarny a moderní catering. To vše je Startronic Gastro

​Tankovna U Haldy, Kovárny Výběr, Na Terase, Kovárna v Luně v Havířově, Ostravarna na Fifejdách nebo Ostravarna v Karviné, restaurace a bowling Kovárna U Hodin, Kovárna - Česká Hospoda, Kovárna Na Hůrce, Kovárna Bazar, Kozlovna Na Špici, Radegastovna ve Frýdku-Místku a Pizzerie Fortuna. Možná tam chodíte na pivo nebo na oběd.

Všechny tyto podniky patří mezi oblíbené pivnice a restaurace v Ostravě a okolí. Provozuje je společnost Startronic Gastro, která je dceřinou společnosti holdingu Startronic. Holding působí jako stavební společnost stavící rodinné domy, průmyslové a obchodní celky, montuje a servisuje tepelná čerpadla NIBE, nebo vám na střechu domu instaluje fotovoltaiku či solární panely.

Společnost Startronic Gastro začínala před třiceti lety právě provozováním hospod, restaurací, zábavních center a dnes vlastní a provozuje ve čtyřech největších městech Moravskoslezského kraje na patnáct restaurací, které patří mezi oblíbené „lidovky“. V mnohých vaří obědová meníčka, večeře, kávu, pečou pizzu, ale především v řadě provozoven teče tankové pivo Ostravar, Radegast či Plzeň. Proto jim nejen hosté, ale i zástupci firmy říkají „tankovny“ a některé pivnice mají tento název už i v názvu.

Tankovny pro všechny. Od lidí po fotbalu až po ty, co slaví třeba Valentýna

Restaurace a pivnice, které Startronic Gastro provozuje, dostaly v průběhu let postupně podobný design a staly se přijatelnými podniky nejen pro lidi, kteří chodí jen na své pivo.

„Snažíme se, aby naše provozovny oslovily široké spektrum lidí, kteří chtějí jít jak na pivo, tak na oběd nebo večeři. Třeba v Tankovně U Haldy můžete přijít s chlapama po fotbale, ale také s rodinou na oběd nebo s partnerem či partnerkou na valentýnskou večeři. Naše podniky totiž nejsou jen restaurace nebo pivnice, byli jsme před lety takový nový segment v gastronomii. Prostě tankovny,“ říká Jan Poloch, šéf společnosti Startronic Gastro.

Provozovny Startronic Gastro tedy necílí na vyšší vrstvy společnosti, jsou tady pro běžného člověka a zákazníka. „Jsme mezi ostravskými podniky někde ve středu. Jsme slušné podniky, které nabízejí dobré pivo a moderní českou kuchyni,“ říká Jan Poloch.

"Velmi se snažíme dbát na kvalitu a čepování piva, kde se nám letos podařilo získat ocenění Hvězda sládků na všech provozech. Naše týmy společně pravidelně připravují sezónní a tématické menu, vybraní kuchaři absolvují školení pro další rozvoj a získávání dalších zkušeností jak z přípravy jídla, tak jeho prezentaci na talíři. Nezapomínáme ani na pozici servisu, kde dlouhodobě pracujeme na školeních profesních dovedností a nových trendů pro co nejlepší zážitek toho nejcennějšího pro nás - našeho hosta."

Přivezeme, vybalíme, obsloužíme, uklidíme

Firma Startronic Gastro se v poslední době hodně soustřeďuje také na nabídku takzvaného profesionálního cateringu. „Přivezeme, vybalíme, obsloužíme, uklidíme,“ říká Jan Poloch. „Naši zákazníci se nemusí o nic starat, jen se soustředit na samotnou událost a vychutnávat zážitky. Připravíme výborná jídla, nachystáme výzdobu, vše jaksepatří načančáme, poradíme s programem a pomůžeme s výběrem odpovídajících prostor,“ dodává.

Divize Profi Catering Ostrava dnes připraví „na klíč“ svatbu, soukromou oslavu, firemní akci nebo párty. „Je spousta lidí, kteří mají s přípravou podobných akcí starosti, obávají se jejich zařizování či nepořádku. My je těch obav a starostí prostě zbavíme a převezmeme je na sebe. Prostě se snažíme, aby i hostitel nebo pořadatel se cítil jako hostitel. A mohl být se sklenkou vína součástí oslavy nebo pořádané akce,“ říká Jan Poloch.

Valentýnská oslava v nemocničním pokoji

Vše začalo před pár lety, když jeden z dobrých klientů chtěl uspořádat větší oslavu v restauraci U Hodin v Mariánských Horách pro osmdesát lidí. „Ale všechny termíny byly obsazené. A tam vznikla myšlenka, že bychom mu všechno na oslavu dovezli. A tak jsme začali s cateringem. Dnes zajišťujeme za sezónu catering na stovky svateb, rodinných oslav, firemních akcí, prezentací či otvíraček.“

Divize Profi Catering Ostrava dnes připravuje catering třeba i pro vysoké školy, často jejích služeb v poslední době využívá také Ostravská univerzita.

Jan Poloch však připomíná, že firma je schopna catering připravit kdekoliv a pro jakýkoliv počet účastníků. Nejmenší catering, který zajišťoval, byla oslava Valentýna ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. „To bylo ještě před covidem. Požádal nás o přípravu oslavy muž, jehož žena měla za sebou těžký operační zákrok a on jí chtěl udělat radost. Tak jsme nadstandardní jednolůžkový pokoj proměnili v provizorní restauraci. Místo lůžka jsme instalovali uprostřed nemocničního pokoje stůl, květiny a nějaké dary, a vydávali jsme tříchodové menu,“ usmívá se Jan Poloch.

Důležité je při cateringu vydat suroviny v co nejvyšší kvalitě

Profi Catering Ostrava už má ale za sebou i catering pro tři a půl tisíce lidí, ten zajišťoval v Brně pro velkou konferenci jedné kosmetické firmy. Jan Poloch připomíná, že jeho firma tak dokáže připravit catering kdekoliv, někdy dokonce i za hranicemi Moravskoslezského kraje.

„Vzdálenost pro nás není až tak důležitá. Třeba často pořádáme cateringy v Beskydech, například na Visalajích. V lednu a únoru jsme jezdili s cateringem často směrem na Opavu, letos pojedeme i na Račí údolí v Rychlebských horách. Nejdále, kde jsme catering zajišťovali, byl však zatím polský Gdaňsk, až u samotného moře. To si nás objednalo ministerstvo kultury na Railways EXPO. Měli podmínku, že to musí být český catering. Byla to pro nás opravdu velká zkušenost, tehdy jsme byli v začátcích,“ říká Jan Poloch.

Připomíná, že pro jeho cateringovou firmu je nejdůležitější připravit pro catering suroviny a mít plán, jak je přepravit a vydat je v co nejvyšší kvalitě. „Já třeba klientům nedoporučuji špalek z vepřové panenky, protože nejsme někdy na určitých místech zajistit kvalitu tohoto jídla. Umíme ale převézt kamkoliv svíčkovou, to máme vychytáno. Nebo guláš, omáčky, maso. Teď jsou hodně v trendu dušená hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou a bramborovým pyré,“ říká Jan Poloch.

Zařídí kompletní svatbu nebo půjčí na oslavu stany i vidličky

Jeho firma je například schopna zajistit kompletní svatbu. „Někdy si z toho dělám legraci. Naše firma dnes má restaurace, staví rodinné domy a máme třeba i klenotnictví. Takže když za námi někdo přijde, že chce pořádat svatbu, tak mu zajistíme párty stany, stoly, židle, veškerý inventář, zajistíme mu fotografa, kameramana, dýdžeje, ale i šperky či svatební oznámení. Není totiž nic lepšího, než když můžete svatbu řešit s jedním člověkem,“ vysvětluje Jan Poloch.

A tak dnes Profi Catering Ostrava do své nabídky zavádí i své další „dítě“, a tím je Půjčovna nádobí Ostrava. „Najdete dnes doma třeba třináct stejných sad nádobí pro velkou svatbu nebo oslavu? Asi ne, že?“ ptá se Jan Poloch. „Takže dnes si u nás může člověk, který chystá větší oslavu, objednat třeba na akci pro patnáct lidí inventář. Talíře, ubrusy, vidličky, nahřívadla. Vše mu rádi zapůjčíme. Od stanu až po dezertní vidličku,“ říká.

Společnost Startronic Gastro vyčlenila pro přípravu cateringu jednu z kuchyní v centru Ostravy. „V ní většinou vše na oslavy, párty, svatby připravujeme a odtud je vozíme na místo, které si zákazníci vyberou,“ říká Jan Poloch a dodává, že tato provozovna pro přípravu cateringu je neustále v pohotovosti. Startronic Gastro, tedy jeho divize Profi Catering Ostrava, totiž zajišťuje už sedmým rokem stravu i pro krajské hasiče při jejich mimořádných zásazích.

„Když někde hoří a zásah trvá déle, hasiči dostanou hlad. Tak nám jejich operační důstojník třeba i v noci zavolá a já musím být schopen do tří hodin připravit pro hasiče třeba sto porcí jídla. V jednu hodinu ráno, na Vánoce, na Silvestra. Kdykoliv. V tom případě zavolám kuchaři nebo provoznímu a ten naběhne do provozovny, která má vyčleněné zásoby, a připraví odpovídající počet jídel pro zasahující hasiče. Jsme tam schopni uvařit i šest set, sedm set jídel,“ líčí Jan Poloch, jak takový „pohotovostní“ catering funguje.

A prozrazuje, že také na Vánoce Startronic Gastro myslí na záchranáře. „Každým rokem jim na Štědrý den ráno v šest vozíme na sto dvanáctku vedle Avionu asi tři sta balíčků s jídlem. Strážníci je potom rozváží těm, co jsou o Vánocích na směně. My to bereme jako pozornost, jako kompenzaci toho, že ve svátky nejsou někteří hasiči, záchranáři nebo policisté se svou rodinou,“ říká Jan Poloch.

Ve svých podnicích se snaží zažívat to, co jejich hosté

Jan Poloch se snaží podniky provozované společností Startronic Gastro vnímat i jako zákazník a tak se snaží hodně dbát na to, aby se v nich lidé cítili dobře.

„Tedy nechodím do našich podniků vstupem pro zásobování, nechodím na wc pro personál, nejím u nás za personální ceny. Ale naopak chci zažít to, co náš host nebo klient. Takže vstupuji hlavním vchodem a někdy díky tomu zjistím, aha, tady nám to nesvítí, tady nemáme nabídku, tady bychom měli dát to a to,“ říká Jan Poloch.

Na druhé straně si rád zajde do jiného podniku. „Rád si vyjdu z té naší bubliny podívat se jinam, porovnat a inspirovat se. Je důležité nebýt uzavřený jen do sebe, ale dívat se i kolem sebe. Když třeba chystáme s kamarády nějaké setkání, tak padají návrhy, ať jdeme někam k nám, ale já navrhuji nějaký jiný podnik. Protože v našem podniku prostě neumím vypnout,“ říká Jan Poloch.

Možná i proto je většina restaurací a pivnic firmy Startonic Gastro ve čtyřech městech Moravskoslezského kraje více než úspěšná a oblíbená u lidí. „Po všech nejen covidových peripetiích v minulých letech jsme šťastní a vděční, že se lidé do hospod vrátili. Neumím si to ani moc vysvětlit. My jako hospodští jsme vlastně nezažili v posledních možná šesti letech nějaký rok, kdy by v pohostinství nebyl nějaký citelný problém. Ať už to byl zákaz kouření, zavedení EET, covidy – uzavírání a omezování provozů, zdražení energií a cen vstupních produktů. A proto doufáme, že třeba ten letošní rok už bude nějaký více normální bez nějakých dalších omezení,“ říká Jan Poloch.

Zákazníkům provozoven Startronic Gastro slibuje, že se můžou těšit na další postupné úpravy exteriéru a interiéru stávajících provozů, na další nové nabídky akcí a na další nově připravované provozy.

„Chci poděkovat všem naším minulým, stávajícím a novým zákazníkům za přízeň a je nám ctí, že vás můžeme pohostit u nás. Tedy na zdraví a dobrou chuť."

Sdílejte článek