Byznys
25/03/2017 Admin PATRIOT

Sýroví šampioni z farem severní Moravy dobývají svět

V Moravskoslezském kraji a v jeho okolí vznikají v posledních letech vynikající řemeslné sýry: svědčí o tom i ocenění, která zdejší farmáři přivážejí z různých kulinárních soutěží.

V jejich ohradách se pasou kravky a býčci plemene Jersey a taky množství koz. Z mléka obojího na Farmě u Stromovouse ve Staré Vodě připravují lahodné sýry, tvaroh, smetanové máslo a jogurty.

Že jde o zboží prvotřídní, dokazují i diplomy, které některé stromovousovské výrobky obdržely. Třeba kozí Jesenický Modrák s borůvkovým dipem získal loni v září na sýrařské soutěži v Mikulově titul Šampion kozích sýrů.

Diplom si stromovouský Stanislav Zámečník dovezl taky za druhé místo v kategorii kravských tvrdých a polotvrdých sýrů: dostal jej za Jesenický bochník, který zraje tři měsíce.

Ve stejné soutěži bodoval též Morgenland oranžové barvy, skončil mezi kravskými sýry na pátém místě. V minulosti si na jihu Moravy druhé místo vysloužil též mléčný dezert Jesenický skřítek

Četnými oceněními se mohou chlubit též na velkoalbrechtické Ekofarmě Šťastná koza. Za uzený kozí sýr drží třetí místo z mikulovského sýrového klání v roce 2013, jejich neuzený zralý kozí sýr loni zvítězil v soutěži na sousedním Slovensku.

„Byla to velká náhoda, kamarádka mně přemlouvala, ať se přihlásím, ale neměla jsem čas tam jet. Tak ho na soutěž vzala sama a vrátila se s diplomem za první místo. Slováci prý pěkně koukali,“ směje se Markéta Toběrná, která všechny sýry na farmě vyrábí.

Čerstvý kozí sýr od paní Toběrné navíc získal v roce 2014 certifikát Regionální potravina roku pro Moravskoslezský kraj.

Loňským držitelem stejného ocenění se potom stala sýrárna Františkova dvora z Klokočova se svým Bio kozím sýrem s ořechy a medem.

Petra Pospěchová

Sdílejte článek