Byznys
03/11/2024 Admin PATRIOT

Šťastné kozy. Farma z Úvalna začíná vyrábět i kozí kosmetiku

Foto: se souhlasem Kozí farmy Úvalno

Šťastné kozy, tak se jmenuje rodinná farma, která už několik let funguje v Úvalně. Práci kolem stáda i výrobu sýrů, jogurtů a dalších delikates tady má na starosti majitelka Kristýna Šťastná.

Výrobky můžete ochutnat v sezoně na farmářských trzích, nebo si je zakoupit v prodejním okýnku přímo na farmě. Zároveň tady pořádají i prohlídky, a to jak pro školy, tak pro individuální skupinky. Letos chtějí nabídku rozšířit i pro zimní sezonu a z kozího mléka vyrábět kosmetiku.

Proč jste se rozhodla založit farmu?

Myšlenka založit kozí farmu se zrodila v hlavě mého manžela v době, kdy jsem byla na mateřské. Tato myšlenka se proměnila ve skutečnost v zimě 2013, kdy jsme si přivezli stádo 10 ti březích koz. S našimi prvními kůzlaty v únoru 2014 jsme odstartovali naši farmářskou cestu, která nás dovedla až sem, kde jsme dnes. Skvělé rozhodnutí pak bylo pořídit si pojízdnou prodejnu a jezdit po farmářských trzích, díky tomu jsme rozšířili dosah naší kozí farmy a umožnili zákazníkům ochutnat naše lahodné produkty i mimo dvůr.

Jaké výrobky nabízíte a jak náročná výroba mlékařských výrobků je?

Ze začátku to byla alchymie a skutečně metoda pokus omyl. Chtěla jsem se zdokonalit a v tomto směru mi moc pomohlo absolvování mlékárenské školy v Kroměříži, oboru sýrař a mlékař. Od té doby s láskou připravuji sýry i jogurty. Velké oblibě se u zákazníků těší čerstvé sýry s různými příchutěmi. Vždy se jedná o místní suroviny, například česnek, na jaře medvědí česnek, pažitka a další bylinky, které si na farmě pěstujeme. Oblíbené jsou i sýry na gril a samozřejmě kozí mléko, „elixír mládí“, s řadou léčebných vlastností, které s chutí mohou pít i alergici.


Foto: se souhlasem Kozí farmy Úvalno

U vás na farmě jsou možné i exkurze. Co všechno si lidé vyzkouší?

Program je určen pro školy i rodiny s dětmi, kdy si zájemci mohou zahrát na farmáře a nahlédnout do života našeho stáda šťastných koz. Návštěvníky bereme na pastvinu, kozy jsou na kontakt s lidmi zvyklé. Na konci prohlídky návštěvníky čeká i seznámení s výrobou sýra a také ochutnávka našich produktů. Doporučujeme návštěvu farmy v období od dubna do listopadu, kdy je u nás nejvíce k vidění.

Letos začínáte s novinkou a nabídku rozšiřujete.

Souvisí to s tím, že přes zimu produkce mléka klesá. Takže sýry vyrábíme až od dubna. A abychom zákazníky měli čím potěšit i v zimní sezoně, rozhodli jsme se vyrábět kosmetiku. Spotřeba mléka není tak vysoká jako při výrobě sýrů, takže pro zimní čas je tato výroba ideální. Ve spolupráci s certifikovanou firmou budeme mít letos první řadu kosmetiky. Rádi bychom to stihli ještě do Vánoc a zkusili kosmetiku nabídnout na trzích nebo jarmarcích. Chceme nabídnout meduňkovou řadu, kdy bude k dispozici krém na tělo, ruce, tělo, krémový sprchový gel, balzám na rty nebo máslo. Už řešíme i design obalů i etiket.

Jak náročná je práce na farmě?

Farmaření není nic pro slabé povahy, člověk je vyčerpaný a práce kolem zvířat je nepřetržitá. Často mám chuť to všechno vzdát, ale přízeň a podpora zákazníků mě vždy nakopne a posune dál. Největší odměnou za veškerou dřinu a úsilí jsou spokojení zákazníci, kteří si váží naší práce a pravidelně se vracejí pro naše výrobky.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama