Snídaňuj připravuje další pobočku v Ostravě, pořádá i workshopy výroby těstovin pro děti
Bohaté snídaně a jejich rozvoz, čerstvé těstoviny s domácími pesty, ale i workshop výroby pasty pro děti. To vše a mnoho dalšího nabízí projekt Snídaňuj.
Kavárny a bistra s tímto jménem najdete v Moravské Ostravě a Hrabůvce. Majitel Radim Garnol ostravský podnik pro rozvoz snídaní založil v době pandemie, a přestože byly začátky podnikání obtížné, teď je rád, že do realizace nápadu šel. Plánuje i další pobočku.
Co všechno nabízíte?
Základem je rozvoz snídaní, na tom jsme značku vybudovali, takže to nám zůstává jako stěžejní bod. Postupně nabídku snídaní rozšiřujeme, lidé nejčastěji objednávají anglickou snídani, vejce Benedikt, ale například i avokádový chleba se zastřeným vejcem. Pak nabízíme obědové menu, jeho základem jsou čerstvé těstoviny, které si sami vyrábíme. Vše rozvážíme a nebo lidé mohou ochutnat kávu a jídlo na místě. Pobočky, tedy kavárny a bistra, máme zatím v Moravské Ostravě a také v Hrabůvce.
Vaším oborem ale není gastro. Proč jste se rozhodl podnikat v této oblasti?
Podnik jsem založil v době pandemie, musel jsem opustit místo v korporátní firmě a začal přemýšlet, jakým směrem se vydat. Náhodou jsem pak při ranním běhu narazil na čtyři auta z různých firem pro rozvoz jídla a napadlo mě, že to může být cesta. Lákal mě tento druh podnikání. Začali jsme nejdřív jen s rozvozem snídaní, taková služba tehdy v Ostravě chyběla. Časem se ukázalo, že se poptávka zvyšuje a že bychom mohli podnik rozšířit. Takže přišel nápad výroby pasty. Moc se mi to líbilo. Čerstvé těstoviny jsou teď náš top produkt, lidé si je mohou zakoupit on-line i v kavárnách nebo je na místě přímo ochutnat s našimi pesty a omáčkami. Je to jednoduché a přitom skvělé jídlo.
Proč jste se rozhodli pořádat workshopy pro děti?
Ten nápad se zrodil v hlavě mé manželky, naše dítě bylo na exkurzi na farmě a žena se nechala inspirovat. Líbilo se nám, že přidanou hodnotu toho, že si těstoviny sami vyrábíme a tudíž i jejich chuť je jiná než v okolních podnicích, můžeme prezentovat a ukázat krok za krokem. Workshopy pořádáme pro školky, kdy stroje na těstoviny převezeme z provozovny do kavárny a děti si zkouší výrobu. Na konci workshopu děláme i nejdelší špagetu, což se dětem moc líbí, možná aspirujeme i na nějaký republikový rekord.
Co se vám na práci v gastru líbí?
Svoboda, člověk je svým pánem, může realizovat nápady a zodpovídat si za ně sám za sebe. Je to úplně něco jiného než má předešlá kariéra.
Pánujete rozšíření konceptu Snídaňuj?
Chceme se sice soustředit hlavně na rozvoz jídla, ale teď jsme našli ještě jeden prostor v Ostravě – Vítkovicích a plánujeme zde espresso bar, ale v budoucnu už směr máme a brzy o něm dáme vědět.