Nejnovější zprávy: ​Pobočky zdravotní pojišťovny RBP budou seniorům pomáhat s registrací na očkování Z Ostravy zamířily do Prahy vzorky s podezřením na novou nakažlivější mutaci

Gastronomie

Sládci Ostravaru dnes vyrazí do hospod připít si se štamgasty

​Pivovar Ostravar připravil pro hospody po rozvolnění 175 tisíc půllitrů piva.

Ilustrační foto: Ostravar

“Chtěli jsme, aby si lidé po 51 dnech mohli dát zase čerstvě natočené pivo,” říká vrchní sládek ostravského pivovaru Jan Řehůřek.

Sám se s kolegy sládky chystá vyrazit na pivo a ukázat lidem, že pokud se v nich dodržují pravidla, z návštěvy hospod a restaurací nemusí mít obavy.

Pivovar Ostravar se na možný „restart“ průběžně připravoval. Vzhledem k tomu, že příprava piva trvá týdny, nemůže pivovar reagovat na situaci ze dne na den.

“Věřili jsme, že se situace v prosinci zlepší. Díky naší prozíravosti teď máme navařeno a ve sklepích leží dostatek piva pro všechny naše zákazníky” říká Řehůřek.

K expedici je podle vrchního sládka připravená zejména vylepšená Ostravar dvanáctka a Mustang. Tedy dvě značky, o které je na Ostravsku tradičně největší zájem.

Před otevřením klíčová sanitace výčepů

Ostravar po rozvolnění bude do hospod na Ostravsku distribuovat 175 tisíc půllitrů piva. Kromě zavážky piva pomáhá Ostravar v těchto dnech hospodským i s přípravou výčepních zařízení.

“Sanitace pivního potrubí a výčepů je při znovuotevření zcela klíčová,” vysvětluje obchodní sládek ostravského pivovaru Vojtěch Slivoň. V trubkách je potřeba po odstávce odstranit všechny nežádoucí mikroorganismy a nánosy pivního kamene, aby byly zase čisté a stoprocentně připravené plnit svou funkci. “Teprve pak mohou hosté dostat na stůl čerstvě natočené a kvalitně ošetřené pivo.”

Ostravar vynaložil na záchranu hospod už miliony korun

Sanitaci výčepních zařízení i výměnu prošlého piva za čerstvě uvařené provede Ostravar stejně jako na jaře na své náklady.

,,Do podpory hospod jsme letos investovali miliony korun. Hospoda je důležitou součástí české pivní kultury a my jsme se snažili udělat maximum proto, aby jich co nejvíce přestálo náročné období a po otevření mohlo znovu konzumentům nabídnout skvěle ošetřené pivo,” říká vrchní sládek ostravského pivovaru Jan Řehůřek.

Sládci vyrazí do hospod

Během karantény vznikl pod záštitou Českého svazu pivovarů a sladoven ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR projekt Bezpečná restaurace, do kterého se zapojil i pivovar Ostravar Jedná se o dodržování 6 základních pravidel pro bezpečnou návštěvu hospod, a to nejen ze strany obsluhy, ale i hostů,

“Víme, že se lidé v současné situaci mohou návštěvy hospody obávat. Pokud ovšem provozovny dodržují výše zmíněná pravidla, která jsme s nimi sdíleli, ke zvýšeným obavám není důvod. Sami s kolegy vyrazíme do hospod a využijeme předvánoční čas k tomu, abychom lidem osobně popřáli Šťastné Ostravarské,” říká závěrem obchodní sládek pivovaru Ostravar Vojtěch Slivoň.