Gastronomie
11/11/2022 Jaroslav Baďura

Sedm hladových masožroutů ve veganské restauraci! Jak to dopadlo?

Sejde se sedm hladových stokilových chlapů, co mají rádi maso, ve veganské restauraci.

Ne, to není začátek vtipu, ale reportáž Magazínu PATRIOT, který se rozhodl vyzkoušet, jak veganské menu ostravské restaurace Forky's zachutná sedmi hladovým masožroutům.

Stolař, právník, manažer, grafik, fotograf, vydavatel a novinář se dohodli, že pro jednou vyzkoušejí, zda jim zachutná veganské jídlo a jestli je zasytí.

"Nepatříme ale k těm, kdo nadávají na vagetariány či vegany nebo o sobě tvrdí, že by nikdy nic jiného než maso nejedli. Jen jsme na moc dobré veganské nebo vegetariánské jídlo zatím mockrát nenarazili," shodli se účastníci testovací reportáže.

V ostravské restauraci Forky's, kterou jako franšízu provozuje Lucie Enenkl, se parta sedmi hladovců schází v pravé poledne. V restauraci si u pultu vyberete menu, zaplatíte a obdržíte pager, který vás za chvíli upozorní, že vaše jídlo je hotové a můžete si pro něj přijít.

Ve Forky's to běží jako na drátkách a naše testovací parta masožroutů se za pár minut dočká svého menu - každý si objednává něco jiného s tím, že si třeba navzájem ochutnají ze svých talířů. Jen lentil rolls z čočky a dalších luštěnin přistanou na stole dvakrát.

Foto: Radim Kolibík

Po fazolové polévce tedy přichází řada na hlavní jídla: forky's burger, lentil rolls z červené řepy a rýže, malajsian curry s rýží, sushi bowl, fish and chips a grilovanou rybu.

Pro vysvětlení - v burgeru není maso, ale sojová a pšeničná bílkovina, v sushi není ryba a ani fish and chips a grilovaná ryba tu rybu neobsahuje.

Foto: Radim Kolibík

Chlapi jsou zpočátku trochu nedůvěřiví, píchají vidličkou do plátků "rybího" masa, převracejí ruličky lentil rolls, šťourají se hůlkama v sushi bowlu a komentují, že to sice nevypadá vůbec zle, ale uvidíme...

Za chvíli už je ale u stolu ticho, každý se doslova cpe tím svým, vzájemná ochutnávka se vůbec nekoná, jak je každý zaujatý svým vlastním jídlem a po chvíli je všech sedm talířů prázdných.

"Jsem dobře najezený, ale na rozdíl od svíčkové nebo steaku se necítím těžce," říkají snad všichni bez rozdílu.

Kolegu, co si objednal "rybu", překvapilo, jak moc plátek opravdu chutí i konzistencí připomíná rybí maso. "Normálně jsem se přistihl, že jsem hledal kosti," směje se.

Foto: Radim Kolibík

"Tohle bylo snad nejlepší fish and chips, co jsem v některé z ostravských restaurací jedl," chválí manažer a velký gurmán, od něhož se čekalo nejvíce kritických připomínek.

I pojídač burgeru si pochutnal: "Lhal bych, kdybych tvrdil, že nebylo poznat, že je burger bez masa, že jde o náhražku. Ale faktem je, že to chutnalo skvěle, o batátových a bramborových hranolkách ani nemluvím."

Sedm chlapů je fakt po veganském obědě opravdu dosyta najedených, což tedy nebrání v tom objednat si alespoň na zkoušku dva veganské zákusky a kafe.

Pak už je čas k odchodu, netradiční test nakonec dopadl překvapivě: sedm masožroutů se shodlo na tom, že není někdy na škodu zkusit jídlo bez masa, že to může dobře vypadat, chutnat i zasytit.

"Asi se hned tak nepředěláme na vegetariány nebo dokonce vegany, ale je fajn zjistit, že i jídlo bez masa jen z rostlinných surovin může být výborné."

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama