Společnost
15/11/2021 Petr Sobol

Rybáři jsou připraveni na Vánoce, výlov Petrova rybníka se povedl. V prodeji bude i kružberský pstruh

Letošním výlov Petrova rybníka je minulostí. Celkem bylo sloveno 55 tun kapra obecného, který bude připraven k prodeji na prodejnách Povodí Odry. ​Kromě kaprů a ostatních ryb je v prodeji i kružberský pstruh.

Letošní výlov Petrova rybníka byl docela úspěšný. Už na jaře jsme měli poměrně velkou rybí násadu. Ryby, i přes relativní nepřízeň počasí, kdy bylo studené jaro i chladnější léto, narostly do tržní velikosti. Pravdou ale je, že nás stále více trápí rybí predátoři, kterými jsou vydra a kormorán. To se letos projevilo na násadových rybách, kterých je výrazně méně, než v minulých letech," řekl vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry Ivo Jedlička a dodal: Ve srovnání s loňským rokem, kdy jsme vyprodukovali 60 tun ryb, se letos slovilo zhruba 55 tun. Větší část těchto ryb je připravena k prodeji. Kromě kapra nabízíme také amura, tolstolobika a lína."

Odchované ryby nabízí státní podnik Povodí Odry ve svých podnikových prodejnách v Žermanicích, Opavě, Krnově na Petrově rybníce i přímo na farmě Kružberk pod přehradní hrází, včetně služeb spojených s prodejem ryb.

Letošní novinkou je kružberský pstruh, který je chovaný na sádkách pod vodním dílem Kružberk. Jeho specifikum je odchov ve velice kvalitní vodě z vodárenské nádrže Kružberk. Díky krmení prvotřídním krmivem a také skutečnosti, že z nádrže Kružberk se dostává do odchovných nádrží také přirozená potrava - zooplankton, se jedná o rybu s opravdu výjimečným masem. Pokud je tento pstruh odchováván dále, označujeme ho již jako Kružberský lososový pstruh. Zbarvení masa, podobného lososu, získává z krmiva obohaceného o přírodní pigment Astaxantin, což je výtažek ze sladkovodních řas. Jedná se o silný antioxidant a má tudíž velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Velikost prodávaných ryb je od zhruba od jednoho do 2,5 kilogramů. Výhodou je, že z nich lze upravit filety téměř bez kostí a ty pak mají širokou škálu kulinářského využití,“ dodal Jedlička.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama