Nejnovější zprávy: ​Pobočky zdravotní pojišťovny RBP budou seniorům pomáhat s registrací na očkování Z Ostravy zamířily do Prahy vzorky s podezřením na novou nakažlivější mutaci

Společnost

Restaurace, obchody i kadeřníci otevřou ve čtvrtek. Jak to bude fungovat?

Restaurace, malé obchody i služby, jako třeba kadeřnictví, otevřou ve čtvrtek 3. prosince.

Připravit pípy a ve čtvrtek otevřeme. Ilustrační foto: Plzeňský Prazdroj

Rozhodla o tom na dnešním mimořádném jednání Vláda České republiky.

Restaurace budou moci mít otevřeno od šesti do dvaadvaceti hodin, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé.

Platí také, že restaurace mohou obsadit svými hosty pouze polovinu své kapacity a zakázána je konzumace "na stojáka".

V obchodech od čtvrtka platí to, co dosud platilo již v otevřených supermarketech, tedy dvoumetrové rozestupy a jeden zákazník na 15 metrů čtverečních.

V obchodních centrech mohou otevřít restaurační zařízení v takzvaných food courtech - ovšem zákazníci tam nebudou moci zakoupené jídlo konzumovat, mohou si je odnést s sebou.

Vláda nakonec nepřistoupila ke zvažovanému kroku v obchodech s oděvy či obuví, aby zboží, které si zákazník vyzkouší a nekoupí, muselo na 24 hodin do "karantény".

Vláda také nedoporučila konání vánočních trhů, ale ani je nezakázala s tím, že rozhodnutí bude na konkrétních městech, která spolu s hygieniky zváží konkrétní podmínky i situaci ohledně pandemie.

Když už trhy povoleny budou, musejí jejich provozovatelé dodržet čtyřmetrové rozestupy mezi stánky a také zákaz konzumace jídel na místě.

Kadeřníci a další podobné služby mohou ve čtvrtek otevřít také, i zde ale platí podmínka jednoho zákazníka na patnáct metrů čtverečních včetně čekárny.

Kadeřníci nakonec nemusí mít ochranné štíty, avšak rouška či respirátor jsou povinné, a tam, kde to služba umožňuje, by měl roušku mít i zákazník.

Například provozovatelé restaurací už se na otevření připravují několik dnů.

Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.

Dvě procenta hospod (podobně jako na jaře) už zůstanou zavřené. Hospodští, kteří plánují otevřít, se na restart podnikání pilně připravují již teď. Velká část z nich využila uzavření provozů k úpravám interiérů nebo k přípravě novinek v nabídce.

„Z rozhovorů s hospodskými cítíme velké odhodlání znovu nastartovat byznys a sloužit hostům,“ říká obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

To dokládají i hlasy samotných hostinských. „Moc se těšíme, až budeme moci znovu otevřít. Naši hosté si již předběžně dělají nezávazné rezervace na prosinec, byť vědí, že ještě není definitivně stanovené datum otevření. Nemůžou se dočkat čepovaného piva a jídla servírovaného na talíři,“ uvádí Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě.

Velká část restaurací využila lockdown k tomu, aby vylepšila své provozy. V ostravské Radegastovně Auranapříklad nakoupili nové nádobí.

Restaurace a hospody už také mají přichystané interiéry tak, aby co nejlépe vyhověly vládním pravidlům. Ta nařizují při třetím protiepidemickém stupni padesát procent hostů oproti plné kapacitě a u jednoho stolu se pak budou moci sejít nejvíce čtyři lidé.

Mnoho hospod a restaurací využilo dobu nuceného uzavření k tomu, aby si připravily pro hosty novinky v nabídkách. Yvona Schulzová z Radegastovny Aura v Ostravě říká: „Vymýšlíme nový jídelní lístek a další gastronomické akce, které bychom chtěli uskutečnit po novém roce.“