Gastronomie
11/02/2020 Jaroslav Baďura

​Restaurace Bernie’s obohatila vinotéku o vína společnosti Appennino

Ostravská restaurace Bernie’s nabízí svým hostům širokou škálu vín, jednou z perel vinotéky jsou bezesporu vína italského, celosvětově respektované vinařství Cantina Tramin z regionu Alto Adige.

„Vinařství u nás dokonce osobně před časem představila paní Sigrid Pichler, což je obchodní ředitelka vinařství,“ řekl Tomáš Taneček, manažer restaurace a majitel společnosti Appennino, s. r. o., která špičková italská vína dováží do české republiky.

V čem je vinařství Cantina Tramin zajímavé?
Vinařství Cantina Tramin z Alto Adige bylo založeno v roce 1898 Christianem Schrottem v době, kdy ještě Alto Adige bylo součástí rakousko-uherské říše. Cantina Tramin je konsorcium tří set malých pěstitelů, kteří obhospodařují necelých 260 hektarů vinic v oblasti městečka Tramin, které je proslavené tím, že v něm vznikla odrůda Gewürztraminer. Cantina Tramin je aktuálně nejvýznamnější a nejrespektovanější vinařství z Alto Adige, které je obecně v Itálii považováno za nejlepší region na bílá vína.

Prodávají se jejich vína i v jiných zemích?
Ano. Jsou to prémiová vína určená pro gastronomický trh a jejich vína najdete po celém světě v prestižních a michelinských restauracích od Tokya po New York. Mají i oficiálního průvodce michelinských restaurací, ve kterých se jejich vína prodávají a u každé zmíněné restaurace je uveden i recept tamního michelinského šéfkuchaře napárovaný k vínům Cantiny Tramin. Minulý rok jsem byl na Manhattanu, v jedné krásné luxusní restauraci a vína z Cantiny Tramin jsem našel na jejich vinném lístku.

Proč jste zástupkyni zmíněného vinařství pozvali do Ostravy?
Máme společnost Appennino, s. r. o., které se zabývá dovozem vín do České republiky. Název společnosti vznikl z názvu Apeninského poloostrova, ze kterého vína dovážíme. Soustředíme se pouze na italská vína, ke kterým máme velký vztah. Cantina Tramin je jeden z hlavních pilířů našeho portfolia a proto jsme pozvali zástupce tohoto italského vinařství Sigrid Pichler do České republiky. Sigrid představila vína nejprve v Praze a druhý den v Ostravě. Vína Cantina Tramin dodáváme do luxusních pražských restaurací jako je například Francouzská restaurace v Obecním domě s výhradním cateringem pro Pražský hrad a prezidenta republiky nebo italských retaurací Sapori, La Casata apod. V Ostravě je to pak Bernie’s, Hotel Clarion, atd.

Čím jsou zmíněná vína tak výjimečná?
Vína z Cantiny Tramin jsou nejlépe hodnocená předními světovými kritiky. Nejprestižnější italský průvodce Gambero Rosso ocenil jejich Gewürztraminer Nussbaumer dvaadvacetkrát po sobě třemi skleničkami (tre bicchieri), což je nejvyšší ohodnocení, jaké může víno dostat. Loni jejich víno Gewürztraminer Epokale dostalo jako první víno v historii bodování bílých italských vín 100/100 od nejuznávanějšího kritika na světě Roberta Parkera. Nikdy předtím se to žádnému bílému italskému vínu nepodařilo.

Kdo za takovým úspěchem stojí?
Na vinicích Cantina Tramin pracuje tři sta párů rukou, tři sta pěstitelů, kteří místní půdu obhospodařují několik generací s velkou láskou a respektem. Největší hnací silou Cantiny Tramin je Willi Stürz, který je hlavním vinařem a enologem vinařství, v němž pracuje od roku 1995. Jeho úsilí a snaha byla odměněna nejprestižnějším italským průvodcem Gambero Rosso, který ho jmenoval vinařem roku 2004.

V čem je jejich víno Epokale tak výjimečné?
Jde o fantastický projekt Williho Stürze. Z nejlepších hroznů Gewürztramineru a z nejlépe položených místních vinic udělal víno, které nechal ležet osm měsíců na malých nerezových sudech. Víno poté naláhvoval a odvezl do alpských Dolomitů, kde je uložil ve výšce 2000 metrů nad mořem ve starých dolech, 4 kilometry hluboko, kde je konstantní teplota 11 stupňů celsia a 90% vlhkost po celý rok. Po sedmi letech víno opět spatřilo světlo světa a těšilo se největšímu úspěchu v historii.

Přivezete ho do Ostravy?
Ano, přivezeme, máme to slíbeno.

Sdílejte článek