Gastronomie
17/06/2021 ČTK

Regionálními potravinami kraje jsou letos uzená paštika i kozí sýr

​Uzená paštika od Řeznictví a uzenářství Latoň z Chlebičova nebo Kozí sýr s pažitkou od Milana Myšky z Albrechtiček jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.

Vyplývá to z nominací hodnotitelské komise, jež vybírala vítěze soutěže. Výsledky oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno rekordních 146 výrobků od 41 výrobců.

"Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků včetně těstovin, ve které zvítězila Fajna pasta se svým výrobkem Nudle polévkové s libečkem a petrželkou, obhájila tak značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje z roku 2017," uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G.

V kategorii trvanlivých masných výrobků, tepelně neopracovaných konzerv a polokonzerv získají ocenění Škvarky v sádle od firmy Machač - malokapacitní jatka z Mořkova, v kategorii mléčných výrobků Jogurt bílý od Stanislava Zámečníka z Ostravy.

Mezi cukrářskými výrobky uspěl Kaplanův řez od firmy Labumix a mezi nápoji Sirup angrešt fructusterrae od rýmařovské společnosti Supremus.

V kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě zabodoval Amarant od Tomáše Leciána a mezi ostatními výrobky Pastovaný med s mátou z opavské Slezské zahrádky.

Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců, značku mohou získat pouze firmy, které mají nanejvýš 250 zaměstnanců.

Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin. Může jít například o krajové speciality.

Sdílejte článek