Gastronomie
26/05/2021 Jaroslav Baďura

Profesionálové i domácí kuchtíci v neděli v Kopřivnici uvaří Restaurant Day

​V neděli 30. května se v sadu E. Beneše v Kopřivnici uskuteční další Restaurant Day.

Festival dobrého jídla, jehož hlavní myšlenkou je umožnit milovníkům gastronomie otevřít si na jeden den svou vlastní restauraci a pohostit své známé i kolemjdoucí. Kromě rozličných kulinářských specialit bude pro příchozí připraven také doprovodný kulturní program.

Akce neziskového charakteru vznikla před lety v Helsinkách a postupně se šířila do celého světa. Kopřivnická premiéra se konala v roce 2014, a přestože první ročníky měly velký úspěch, po roce 2018 se z kopřivnického kalendáře akcí vytratila. Letos se její organizace ujala Barbora Kociánová.

„Většina z nás trpí absencí společenských akcí, takže když to nyní situace dovoluje, rozhodli jsme se Restaurant Day v Kopřivnici obnovit. Zapojit se může skutečně každý, ať už připraví jednoduché jednohubky, nebo složitější speciality z různých koutů světa. Restauratérem na jeden den se můžete stát poměrně snadno, stačí mít dostatek elánu a nejpozději v pátek nám oznámit svou účast prostřednictvím facebooku nebo na e-mailu kocbarbora@gmail.com. Stoly zajistíme a vše ostatní již bude na vašem umu a fantazii,“ uvedla organizátorka.

Mezi již přihlášenými účastníky jsou například Kofeinoví jezdci na překapávacích strojích, Pampeliškový stánek se specialitami z pampelišek, The Silly Sausage s dobrotami inspirovanými Anglií, veganský stánek Mlsná trouba a další.

Vedle specialit amatérských kuchařů a cukrářů bude pro příchozí připraven také koncert SWINGALIA a chybět nebude ani výtvarný workshop s fairtradovou tematikou.

„Restaurant Day měl vždy blízko k fair trade. A jelikož letos nemohl proběhnout Férový piknik v běžné podobě, spojili jsme síly se Zdravým městem Kopřivnice a tento rok se ujmeme také fair trade osvěty. Kromě tematického vyrábění se mohou příchozí těšit na ochutnávku férové kávy a pokrmy z fair trade surovin,“ doplnila Barbora Kociánová.

Sdílejte článek