Gastronomie
29/07/2020 Jan Valtr

Přes den bagely, večer spousta ginů. Na Nádražní otevřel nový podnik

Industriální podnik STORYof…, který si v centru Ostravy otevřela mladá dvojice, zaujme netradičním konceptem.

Přes den funguje jako malebná kavárna, navečer se mění v rušný bar.

Kavárnu a bar STORYof… najdete snadno. Na rohu Nádražní a Českobratrské láká ke vstupu velká plachta a cedule, která shrnuje denní nabídku.

V činžovním domě na rohu rušné křižovatky dříve sídlila italská restaurace. Od té doby se dům změnil v nepoznání.

Při průzkumných pracích si majitelé nového podniku náhodou všimli, že moderní podhledy skrývají historickou valenou klenbu.

„V ten okamžik se nám zdálo jako skvělý nápad přiznat ji. To jsme ale nevěděli, že nás čekají tři měsíce čisté práce na lešení, po kterých budeme smrkat omítku,“ popisuje spoluzakladatel Jakub Tioka.

Stavební práce pak rázem nabraly nový směr. Jakub spolu se svou snoubenkou Michelle Kokešovou zbourali pozůstatky bývalé restaurace až na nosnou konstrukci. Vznikl tak industriální prostor, který návštěvníky přenese z centra města do starých Vítkovic.

Všudypřítomné červené cihly, betonovou podlahu a stavební ocel doplňují čistě přírodní motivy. „Aby to tady nebylo moc sterilní a chladné, přinesli jsme do interiéru kus nedalekých Beskyd a Jeseníků,“ ukazuje Tioka na kapradí, mech a sekané dřevo.

O návrh interiéru se postaral architekt Adam Lokajíček, realizaci provedl Dalibor Rada z radadesign.cz.

Z nabídky vám majitelé každou hodinu doporučí něco jiného. Ráno jejich podnik otevírá jako kavárna se snídaněmi, přes den funguje jako malebné místo na práci s výběrovou kávou a večer se mění v bar s míchanými drinky.

Ať je ráno, nebo pozdní odpoledne, nejoblíbenější jsou mezi hosty bagely. Rozmanitá nabídka zahrnuje bagel s uzeným lososem nebo variantu po česku s hermelínem a vysočinou. „Já mám nejradši Snack Bagel. Vajíčko, slanina, majonéza, co může být lepšího,“ popisuje Tioka.

Při pohledu na bar není těžké uhodnout, jaký drink mají majitelé nejraději. „Španělský, japonský, francouzský, klasický London Dry a další,“ vyjmenovává Tioka nabídku ginů, se kterými si zrovna pohrávají. Doplňuje je osm různých toniků. „A koření! Když k tomu přidáte lístky ibišku, větvičky rozmarýnu nebo pepř, máte z toho opravdu hodně kombinací,“ doplňuje Kokešová.

Na způsob fungování podniku odkazuje i jeho poetické jméno. „Jsme prostor pro sdílení příběhů. Lidé si tady přes den mohou domlouvat meetingy a večer skončit s kamarády na pivu a vyprávět si, co zažili,“ popisuje Tioka.

O tom, že je kavárna připravena hostit také pracovní schůzky, svědčí množství zásuvek. Návštěvníci je najdou snadno – stačí sledovat odhalené kabelové vedení po stěnách. „Taky je to tady náš životní příběh,“ doplňuje Tioka a ukazuje na místo, kde nedávno požádal svou partnerku o ruku.

V podniku jsou převážně sami. „Být tady šestnáct nebo osmnáct hodin denně šest dnů v týdnu občas není zrovna kratochvíle,“ svěřuje se usměvavý majitel. Jen zřídka jim vypomáhají dva brigádníci. Bylo jich víc, ale v době koronavirové krize pro ně nebylo moc práce.

Kavárně a baru se podařilo otevřít jen týden předtím, než musela všechna restaurační zařízení zavřít kvůli koronaviru. Výdejní okénko fungovalo jen symbolicky, protože kvůli vylidněným ulicím nebylo odkud brát zákazníky.

STORYof… je pro mladou dvojici splněným snem o vlastní kavárně a baru. Všechno dělají s entuziasmem a hlavu mají stále plnou nápadů. Nedávno třeba začali dělat burgery a koupili si pec na pizzu.

Jídlo však má zůstat jen doplňkem, podle svých slov se nechtějí pouštět do vrcholné gastronomie.

Sdílejte článek