Pražírna Trieste: Tak trochu triestní zážitek na kávě
Magazín PATRIOT a kávová koučka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přineseme reportáž z jedné z kaváren. Pražírna Trieste u Sýkorova mostu v Ostravě získala v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, jen dva body.
O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik – reportáž si můžete přečíst zde.
Obsluha Pražírny Caffé Trieste, kavárny, která sídlí v Ostravě v ulici 28.října, má v pondělí ráno buď špatnou náladu nebo moc práce, takže nás při příchodu ani nepozdraví a nepokusí se to napravit ani u objednávání – slyšíme jen dotaz, co jsme si vybrali…
Objednáváme si espresoo a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.
Než nám nápoje přinesou, rozhlížíme se po interiéru, který jednak evokuje, že jste v kavárně – jsou tady obrazy s kávou, mlýnky a fotky, jednak hostům připomíná italskou příslušnost na mnoha dalších barevných obrázcích…
Bodová stupnice
- 1 bod – Už nikdy více
- 2 body – Není to úplný propadák
- 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
- 4 body – Skoro dokonalé, ale…
- 5 bodů – Wow!!!
Lucie se při ochutnání espressa zašklebí a to nevěstí nic dobrého. „Bohužel toto je kavárna, kam bych již více nezašla. Mým rozhodovacím kritériem je chuť espressa a to bohužel mohu ohodnotit pouze jedním bodem,“ znamená si do bloku Lucie.
„Nebyla jsem schopna jeho hořkost až spálenost vydržet, a proto jsem ho ani nedopila,“ dodává Lucie Nadymáčková.
Slovníček pojmů
Crema – pěna na espressu, měla by v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunute lžičkou, měla by se vrátit a znovu pokrýt hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – mělo by jít o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, ideálně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.
Obsluha dodržovala všechna pravidla pro správnou přípravou kávy. Kávovar byl čistý, trysku vždy řádně očistili, odpustili vodu před nasazením páky s další kávou, a extrakce byla též v normě třiceti sekund.
„Mírně nespokojena jsem byla s nedokonalým čištěním páky, které probíhalo kartáčkem na čištění hlavy kávovaru. Ten vám páku nikdy pořádně nevyčistí,“ uvedla Lucie.
„Cappuccino pro mě bylo též zklamáním. Latte art neočekávajte. Bylo značně viditelné, že pěna byla do šálku nanesena lžící. Ach jo. Pěna nám proto přesahovala přes okraj šálku a byla značně bublinková.“
Teplota cappuccina nás na jednu stranu uspokojila, ideálně k pití, jak to má být. Avšak nevyvážená a mdlejší chuť cappuccina nepřesvědčily o kvalitě tohoto nápoje.
Závěr – Obsluhují zde hezké slečny nebo paní, ale úsměv používají téměř výhradně při obsluhování známých štamgastů, se kterými si i povídají. Cizinec tu není našinec. Při vyžádání účtenky jsme se dočkali u obsluhující slečny očí v sloup, ale nakonec nám paragon nebo cosi, co se mu vzdáleně podobalo, vypsala. Studená atmosféra připomíná spíše rychlé bistro než kavárnu.
Doporučení Magazínu PATRIOT – Vypij si kafe a vypadni. Takhle vnímáme poměrně chladnou atmosféru v Triestu při naší návštěvě. Kdo nedaleko čeká na autobus a je mu zima, může na pět minut zaskočit – ostatně i při naší návštěvě to podobně udělalo hned několik hostů. Na romantickou či obchodní schůzku běžte jinam, útulno tu nenajdete.
Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.