Gastronomie
18/11/2019 Jaroslav Baďura

​Pravá italská pasta v Ostravě? Potomek italských přistěhovalců si otevřel bistro

Ostravané v posledních několika měsících objevují nenápadné, ale stylové bistro Racer v centru města, naproti sídlu Českého rozhlasu v ulici Na Hradbách.

Bistro vede šestadvacetiletý Alessandro Rossetto se svou přítelkyní.

"Do Ostravy kdysi přišel můj děda se svou manželkou. V Itálii byl horníkem a tak ho přilákaly ty ostravské doly," říká jen s jemným nádechem italského přízvuku Alessandro Rossetto.

Jeho otec to zpočátku v Ostravě neměl lehké. "Neuměl ani slovo česky, rodiče ho moc nikam nepouštěli, takže vyrůstal s nimi v bytě vlastně v takové malé uzavřené Itálii."

Otec Alessandra si našel českou manželku a hoch začal získávat první kulinářské zkušenosti.

"Jedna babička dělala na strojku, který si přivezla z Itálie, skvělou domácí pastu, druhá zase uměla vynikající českou kuchyni," vzpomíná Alessandro.

Vaření jej bavilo, už jako pětiletý kluk upekl svou první bábovku. I proto se rozhodl jít studovat hotelovou školu do Šilheřovic.

"První praxi jsem měl v ostravském hotelu Mercure. Ale po škole jsem se rozhodl jít do světa. Měl jsem totiž sen o vlastní restauraci a chtěl jsem se dozvědět, jak na to."

Tři měsíce pobyl v Kalábrii v jednom velkém hotelu, kde hledali sice číšníka, ale on je přesvědčil, že potřebují kuchaře.

Pak odjel do Ameriky, kde se shodou náhod dostal k rodině s českými kořeny, která má na Manhattanu kavárnu.

"Chtěli, abych jejich kuchaře, kteří byli z Mexika a Peru, naučil nějaká česká jídla."

Když se vrátil domů, vyhlédl si s kamarádem pěkný prostor naproti Českému rozhlasu, v němž sídlila dříve jedna banka. "Kamarád také vystudoval hotelovku, ale mnohem více ho bavilo stříhání vlasů a úprava vousů, takže jsme se dohodli, že v jedné části prostoru bude barber shop a ve druhé bistro."

Alessandro postavil koncept bistra Racer na jednoduchém menu a příjemném prostředí. Začíná snídaněmi a na oběd mívá každý dne dva až tři druhy pasty.

"Vždy musí být na menu něco z trojice tagliatelle, boloňské ragú, nebo pasta shuta - těstoviny s tím, co dům dal," říká Alessandro, který se snaží těstoviny připravovat přesně tak, jak to dělala jeho italská babička.

A daří se mu to? "Babička už bohužel nežije, ale táta říká, že mu to u mě chutná úplně jako od ní."

Nové bistro se rozjíždí pomalu, hosté je teprve objevují. Ale o skvělých pravých italských těstovinách už se Ostravsou šíří šuškanda...

"Chceme se více zaměřit na zajímavé akce, aby se u nás lidé více bavili i večer, v pátky a soboty budeme dělat happy hour, ale ne jak jste zvyklí, tedy nějaké slevy - v Itálii to znamená, že ke svému drinku dostanete zdarma různé chuťovky, jednohubky, oříšky, chipsy," zve Alessandro Rosseto.

Sdílejte článek