Gastronomie
01/09/2022 Admin PATRIOT

Pojez fest v Ostravici láká na exotické chutě světové gastronomie

Už 3. září budou moci návštěvníci Pojez festu vychutnat to nejlepší z regionální gastronomie, avšak také ve světovém podání.

Gastrofestival, který pořádá krajská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s Moravskoslezským krajem, se bude tentokrát konat v areálu bývalé arcibiskupské pily na Ostravici.

Gastrofestivaly jsou součástí projektu s názvem Pojez, který podporuje gastroturistiku a propaguje kvalitní podniky v regionu. Pojez fest na Ostravici nabídne několik desítek stánků a food trucků tradiční i světové pokrmy.

Na návštěvníky čekají kromě kulturního programu i takzvané live cooking show. Po každé kulinářské show budou moci zájemci připravené pokrmy ochutnat.

Například japonskou specialitu okonomiyaki připraví ósacký kuchař z podniku Maido v centru Ostravy. Na festivalu pak lidé budou moci okusit i středomořské recepty restaurace Nha Cretcheu.

Zeptali jsme se zástupců podniků se světovou kuchyní, jak si lidé v Ostravě zvykají na netradiční restaurace.

Pavla Tsuji, spolumajitelka bistra Maido

Co znamená Maido?
Výraz Maido patří k výrazům kansaiského dialektu a nejtypičtější použití je jako poděkování ve spojení maido ookini. V bistru vaří manžel, který je původem z Ósaky. Atmosférou a celkovým konceptem jsme se chtěli přiblížit japonským hospůdkám izakaya, které jsou velmi přátelské, neformální, barevné a se spoustou jídla, které se zde většinou sdílí v rámci jednoho stolu.

Vy se specializujete na okonomiyaki, o jaké jídlo se jedná?
Jsou to placky původem z Ósaky. Základem placky je zelí a poctivý vývar katsuo dashi z tuňáka a řasy kombu. Nahoře je placka dozdobená nasládlou omáčkou, majonézou, sušenou řasou aonori a hoblinkami bonito ze sušeného tuňáka. V překladu znamená okonomi „co máš rád“ a yaki „smažený“, proto se do nich může dát téměř cokoliv. Klasická varianta – butatama – je s tenkými plátky křehkého vepřového. Mimo okonomiyaki pak u nás lidé najdou i nabídku menších jídel zvaných ippin. Naším posláním je představit nové chutě a autentické japonské gastro.

Daří se to, nebo si lidé musejí na tuto exotickou kuchyni spíše zvykat?
Ostrava je moje rodné město a manžela život v zahraničí vždycky lákal, takže to byla tak nějak přirozená volba, že jsme se rozhodli podnikat tady. Je pravda, že jsme šli do neznáma. Okonomiyaki nejsou v našich končinách tak známé jako třeba japonské sushi nebo ramen. Ale chtěli jsme hlavně představit nové chutě, nová jídla. Musím říct, že zákazníci si k nám našli cestu a chodí k nám s tím, že jdou vyzkoušet něco nového. Těšíme se také z pravidelných zákazníků, kteří chodí například každý týden na páteční speciály a dělají si rezervace dopředu, i když ani vlastně ještě neví, co za menu chystáme. Tato důvěra nás neskutečně těší.

I přesto se ale na podzim vracíte do Ósaky?
Život si můžeme plánovat, jak chceme, ale občas se nám plány komplet přehází. Nebudu ale zabíhat do detailů, jedná se o rodinné důvody. Jak to bude dál s Maidem zatím není jisté. Uvažujeme, že by do podniku přišla nová krev. Ale nechť nás lidé sledují na sociálních sítích nebo v newsletteru pro aktuální info a dáme určitě včas vědět.

Lidé budou moci speciality ochutnat ještě na zářijovém Pojez festu. Proč jste součástí Pojezu?
Pojez nás nadchl svým konceptem gastro festivalu, který sdružuje zajímavé lokální podniky a nás moc těší, že jsme mohli být od začátku jeho součástí. Je to dělané moderně, se skvělým záměrem, super akce s příjemným programem a hlavně se tam neskutečně skvěle najíte.

Jamie Santos, majitel a kuchař v Nha Cretcheu

Proč Nha Cretcheu?
Pocházím z Kapverdských ostrovů a toto je slovo z tamního nářečí z kreolštiny. V překladu znamená Moje láska a to přesně vystihuje smysl naší restaraurace. Je to láska ke kvalitní gastronomii, chutím, láska k lidem i láska ke všemu dobrému. Setkávám se s tím, že lidé název často komolí, nebo neumí vyslovit, ale nikdy mě nenapadlo to změnit. Je to pro mě výstižný název.

Specializujete se na středomořskou kuchyni, možná trochu netradiční v Ostravě?
Pro mě je důležitá svoboda a kreativita v kuchyni. Příprava jídla mě baví a naplňuje. Zakládám si na kvalitních surovinách, netradičních kombinacích i kořeních. Ryby, mořské plody, rýže, kukuřice, fazole, zelenina a tropické ovoce jsou základem kapverdské kuchyně, která je silně ovlivněna nejen portugalskou, ale i africkou či brazilskou kuchyní. Ale v jídelním lístku najdete například steak, pohanku nebo cizrnu. Baví mě, když jsou lidé zaskočeni netradiční kombinací, ale pokrm jim zachutná a ocení ho. Například smažený sýr s rizotem je velká delikatesa, ale lidé si museli zvyknout.

Takže ze začátku se často divili vašim receptům?
Divili se hodně. Ale rádi vyzkoušeli třeba cachupa, caldo de peixe nebo canja. Začínali jsme v roce 2020, který byl kvůli protiepidemickým opatřením velmi problematický. Sídlili jsme tehdy v ostravské části Přívoz a tam prorazit s netradičními jídly bylo těžké. Ale lidé se k nám vracejí, oceňují dobré jídlo a často mě potěší i ohlasy na sociálních sítích, když zmíní, že se u nás ocitli v úplně jiném světě a připadali si jako na dovolené. To je pro mě moc důležité.

Teď sídlíte v centru Ostravy. Proč jste se rozhodl podnikat tady?
Jak se říká, za vším hledej ženu. Bylo to tak i u mě. Žena pochází z tohoto regionu, poznali jsme se v Portugalsku, já jsem toužil otevřít si vlastní podnik. Když přišly děti, tak jsme se rozhodli přesídlit sem, kde má žena rodinné zázemí a kořeny. Jsem tady spokojený, protože můžu dělat takovou kuchyni, která mě baví.

Proč jste součástí Pojezu?
To je jednoduché. Snažíme se podporovat kvalitní gastronomii i gastroturistiku. Líbí se nám akce, které vyzdvihují místní podniky i zdejší suroviny. Myslím, že úroveň gastra tady v posledních letech roste a mám z toho velkou radost. Účast v podobných projektech je důležitá pro poznání zdravé konkurence a pro propojení s ostatními podniky. Neméně důležitá je i prezentace pro veřejnost. Dáváme tak o sobě vědět.

Více informací o festivalu Pojez fest najdete na www.pojez.cz

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama