Gastronomie
22/12/2022 Petr Sobol

Plním si sny, řekla spokojená Markéta Tomášková. Prozradila recept na svou vynikající vánočku

Markéta Tomášková z Ostravy zazářila v pořadu Peče celá země, ve kterém obsadila čtvrté místo. Prozradila nám, co nového plánuje i jak se chystá na Vánoce. A taky se s námi podělila o svůj recept na vánočku, kterou připravovala i v televizní show.

Vánoce klepou na dveře. Těšíte se? Jak je doma slavíte?

Na Vánoce se moc těším. Mám ráda zklidnění a rodinnou atmosféru, kterou přináší. Slavit začínáme adventem, s dětmi chodíme každý den na roráty, adventní mši, kde se krůček po krůčku připravujeme na narození Ježíška. Tady u nás ve Staré Bělé má otec Bohuslav na každý den moc hezký příběh pro děti, začíná se průvodem s lucernami v setmělém kostele, je to moc hezké. Po mši je pak společná snídaně na faře a děti pak utíkají do školy a školky. Jinak Vánoce slavíme především s rodinou.

Dodržujete nějaké vánoční zvyky a tradice?

Myslím, že moc nevybočujeme. Děti píší dopisy Ježíškovi, zdobíme stromeček, jíme kapra, pouštíme skořápkové lodičky. S dětmi pak na terase s prskavkami máváme Ježíškovi, aby k nám trefil.

S dětmi jsou Vánoce o to kouzelnější, že?

Je úžasné sledovat je, jak se těší a připravují. Moc rády pomáhají i s pečením, zdobením stromečku nebo přípravou jídla. A pak čistá radost z dárků, ta je opravdu kouzelná.

Co všechno pečete o Vánocích? Kolik druhů cukroví děláte?

Peču ráda, mám ráda i domácí štolu, když není zbytečně přeslazená. Miluju vánočku, nejlepší je od manželovy babičky. Cukroví jsem vždycky pekla hodně, jsem z velké rodiny. Každý má své oblíbené, takže to každý rok vyjde na 15 až 20 druhů, i když si vždy říkám, že příště už budou jenom ty rohlíčky.

Jak vypadá váš vánoční stůl?

Na stole nechybí rybí polévka, kapr ani bramborový salát, pro děti bramborová kaše. Ryby máme rádi, nejen o Vánocích. Nechybí u nás ani ovoce, cukroví a živé květiny. Mám ráda výjimečnou sváteční atmosféru.

Letošní rok míří do finále. Jaký byl? Jak moc se toho u vás změnilo?

Byl to pro mě neuvěřitelný rok, naprosto se mi změnil život. Myslela jsem, že televizní soutěž jen tak projde a upadne do zapomnění, ale ještě pořád mě lidé poznávají. Občas peču na některé obecní akce, do Kulturního domu ve Staré Bělé i dorty a lidé říkají, že jim to chutná, z čehož mám největší radost. Už taky ale vím, že bych nechtěla péct každý den. Ovšem u zakázkové výroby, kdy je to na osobní přání, bych ráda zůstala. Taky jsem začala dělat kurzy pečení, což mě moc baví.


Foto: Lucie Hejnalová

Blíží se rok 2023. Co všechno vás během něj čeká?

Plním si sny. Od začátku roku u nás ve Staré Bělé budu mít malinké květinářství. Roky tady bylo, paní ale skončila, a tak si tam vybuduju květinový krámek, o čemž jsem vždy snila

Recept na vánočku podle Markéty Tomáškové

Omládek: 120 ml mléka, 100 g hladké mouky, 27 g droždí, 1,5 kávové lžičky medu.

Dále: 245 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 60 ml mléka, 105 g másla (1/2 množství může být sádlo), 3 žloutky, 90 g cukru, 30 g vanilkového cukru, 6 g soli (3/4 lopatky), 50 g rozinek, citronová kůra, plátky mandlí na posyp.

Kvásek omládek kyne 60 minut, pak se promíchá zbytek surovin a kyne dalších 90 minut. Poté po zapletení kyne další hodinu na plechu. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme 5 minut na 170 stupňů a 35 minut na 160 stupňů, radši zvolna, propečení zkusíme špejlí.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama