Gastronomie
18/10/2018 Jan Kubečka

PetPunk - když si máma s punkerskou duší a čtyřmi dětmi otevře bistro

V centru Ostravy v posledních měsících a letech vzniklo mnoho podniků a kaváren. Bistro a kavárna PetPunk má svůj osobitý a nenapodobitelný styl, který si vás získá od prvních momentů. Podnik je nevelký prostorem, avšak překypuje láskou k řemeslu.

Na první pohled, již z ulice, je vidět propojení dvou světů. Světa nápojů a jídla, přičemž oba světy jsou zde v rovnováze. Zdůraznění této rovnováhy plně vynikne při pohledu na design interiéru.

Jedna část je laděna do tmavších barev a dominuje zde velkoplošná malba na zdi, která evokuje příběh Farmy zvířat od britského spisovatele George Orwella. Motiv zvířátek se opakuje na protilehlé stěně v podobě pestrobarevných rastrových obrázků. Design interiéru má na svědomí Studio Stojkov.

O bistro se stará skvělá cukrářka a pekařka Pawliczka Stojková. Jak o sobě sama Pawliczka říká: „Jsem máma čtyř dětí s punkerskou duší a láskou k vaření a pečení nejen chleba.“

Praxi získala jako „máma na plný úvazek“, kdy v domácích podmínkách vyladila pečení k dokonalosti. Dorty a zákusky od Pawliczky se staly nejen v Ostravě pojmem.

V rámci snídaňového menu můžete ochutnat míchaná vejce připravená z domácích vajíček, podávaná s vyhlášeným máslovým toastem. Domácí toast je základem i další hvězdy snídaňového menu.

Grilled cheese sendvič je naplněn prvotřídním sýrem, dochucený majonézou a hořčicí, kombinaci doplňují sušená rajčátka. Tento třípatrový sendvič Vás zaručeně zasytí minimálně na dopoledne.

Nabídku doplňují domácí Pawliczky briošky s marmeládou nebo variací pomazánek. Zcela netradičním pokrmem v nabídce je bulharská Banica. Tato typická bulharská specialita je slaný koláč z křehkého těsta, naplněný sýrem.

Věřte, že recept a chuť je opravdu autentická záležitost, manžel Pawliczky má bulharské kořeny. Dalším z řady slaných pekařských výrobků je domácí kváskový chleba, který se na kartě objevuje s různými pomazánkami a celý bochník si můžete odnést i sebou domů.

Po celý den jsou k dispozici sladké koláče, dortíky a buchty, které Pawliczka peče každý den čerstvé. Nabídka se tedy mění každý den v závislosti na dostupném sezónním ovoci a momentálních nápadech cukrářky. Hosté si nejvíce oblíbili pusinkový dort, který je kombinací jemného a křehkého těsta s ovocem.

Bar a kávovar má v PetPunk na starosti barista Petr Polák. Petr je člověk na svém místě. O přípravě kávy dokáže poutavě mluvit hodiny. Sledovat jej při práci je opravdovým zážitkem.

Při přípravě se zde přesně odměřuje každý gram kávy a do dokonalosti je doladěna nejen hrubost mletí kávy, ale precizně je nastaven také kávovar samotný. Barista vás vezme do světa výběrové kávy. Jedním z dodavatelů je pražírna Nordbeans. Tradiční formy přípravy kávy se tady kombinují například s technikou aeropress.

Další zvláštností přípravy kávy je použití dvojnásobného množství namleté kávy. (14 – 15 g) Káva protéká skrz tzv. „nahou“ páku, kde se nápoj extrahuje skrz přímo do hrnku a nedochází tak k nadměrnému kontaktu s kovem, jako v případě klasické páky. Všechny tyto techniky mají jediný cíl, aby zákazník dostal tu nejvyšší možnou kvalitu výsledného nápoje.

Kávové menu zahrnuje nápoje na bázi espressa, ale ochutnat můžete kávu překapávanou, betch brew nebo kávu připravenou technikou aeropress.

Jak říká Petr: “Naší specialitou je, že máme otevřeno každý den. Že je neděle neznamená, že nepotřebuješ kafe, nepotřebuješ snídani, právě naopak.

Sdílejte článek