Mirai
Chci obletět celý svět![](/data/setting/mp-ov-2024-06-titulka-1080px.jpg)
Od 15. ledna do 28. února proběhne již X. ročník úspěšného Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční napříč celou Českou republikou.
Milovníci špičkové gastronomie se mohou těšit na zvýhodněné degustační menu v 91 luxusních restauracích z prestižního Maurerova výběru Grand Restaurant. Mottem nadcházejícího ročníku je Chuť da Vinci.
Šéf festvalu a gastronom Pavel Maurer dnes představil novinky letošního jubilejního ročníku v ostravské restauraci GóKaNá - ta je letos ve výběru zúčastněných restaurací v Moravskoslezském kraji poprvé.
Dalšími restauracemi v kraji, které se do letošního ročníku festivalu zapojiily, a kde budou moci hosté ochutnat degustační menu, jsou Buena Vista Hotelu Best Western, Mercure Ostrava Center Winestone, Hotel Miura, Park Inn Radisson Hotel Ostrava - Bamboo, Lesní hotel Rekovice, U Tiskárny Opava a Zaječský vinný sklep Ostrava.
"Pokud jde o počet rezervací na degustační menu, tak loni s přehledem zvítězila restaurace Buena Vista, která vede už i v letošním roce," řekl Pavel Maurer.
"Líbí se mi, jak se různé restaurace k letošnímu ročníku postavily. Někde si šéfkuchaři uvědomili, že v dobách Leonarda da Vinci ještě v Evropě nebyly brambory ani rajčata a proto zmíněné suroviny do menu nezařadili, jinde k historickému tématu přistoupili naopak novátorsky," řekl Pavel Maurer.
Upozornil, že Moravskoslezský kraj má po Praze tradičně nejpočetnější zastoupení, pokud jde o počet přihlášených restaurací. "Platí přitom, že ne každá přihlášená restaurace je do festivalového programu zařazena - pečlivě si vybíráme," řekl Maurer.
Připomněl však, že ačkoli jde úroveň gastronomie v Moravskoslezském kraji v posledních letech strmě nahoru, v jeho výběru TOP 100 restaurací České republiky je v současné době z kraje jediná - restaurace Hotelu Miura v Čeladné.
"Není to proto, že by zde nebyly restaurace na špičkové úrovni, avšak řekl bych, že se zde ještě tolik hosté a gastronomové nenaučili navštívené podniky v naší aplikaci ohodnotit."
Letošní ročník, jak už je u Grand Restaurant Festivalu zvykem, má i společensko odpovědný rozměr - organizátoři podpoří z výnosu festivalu projekt Občanské vodní desatero, který upozorňuje na plýtvání pitnou vodou a jeho důsledky.
Restaurace GóKaNá v rámci letošního ročníku představila své festivalové menu: lehce zauzené wagyu carpaccio s tuňákovou majonézou a permezánovými chipsy jako předkrm, hlavním chodem byla dragon roll - kreveta v tempuře a japonskou zeleninou a restovaným říčním úhořem a na závěr připravil šéfkuchař dezert cantuccini - drobenku z tradičních toskánských mandlových sušenek se zmrzlinou.
Degustační menu v některé ze zmíněných restaurací v Moravskoslezském kraji, ale i za jeho hranicemi, si můžete objednat na tomto odkazu.