Nejnovější zprávy: Perušič a Schweiner v Ostravě vyhráli skupinu, v sobotu je čeká čtvrtfinále Oprava tajemné Grossmannovy vily odhalila dřevomorku i historické malby

Gastronomie

Ostravský Croissant House často vyprodá ještě před zavíračkou. Plánuje novou pobočku v Porubě

Loni na jaře se v Ostravě otevřel Croissant House. Lidé si ho rychle oblíbili, a tak jeho provozovatelé plánují novinky.

Foto: Denis Hübs

Croissant House, který leží na ulici Českobratrské, má otevřeno od středy do pátku (vždy od 7 do 16 hodin), plus soboty (od 8 do 11 hodin). To už se ale brzy změní. Podnik totiž bude otevřený i v úterky a během sobot svou otevírací dobu prodlouží do 15 hodin.

„Lidé k nám chodí rádi, takže jsme se rozhodli, že pro ně budeme mít otevřeno déle,” řekl Michal Baranec, který za ostravskými croissanty, společně se svou přítelkyní, stojí.

Od doby, kdy Croissant House otevřel, ušel už kus cesty. „Stále rozšiřujeme nabídku našich sladkých i slaných croissantů, neustále se inspirujeme a učíme se. Sbíráme zkušenosti a chystáme se na cukrářský kurz do Prahy, aby naše croissanty byly co nejdokonalejší a nejpěknější pro oko,” usmál se.

Ostravský Croissant House se mezi lidmi stal oblíbeným, o čemž svědčí i fakt, že podnik musí někdy zavřít ještě před klasickou zavíračkou - croissanty se zkrátka čas od času vyprodají dříve. „To se děje hlavně v pátky, kdy si lidé berou croissanty na oslavy. Jsme schopni prodat okolo 180 až 200 croissantů denně, někdy to ale nestačí. I proto dopékáme ještě okolo desáté hodiny další várku, abychom uspokojili i lidi, kteří se vrací z práce,” říká Baranec

Samotný proces výroby croissantů trvá dva a půl dne. Pečou se vždy od tří hodin ráno a další hodinu trvá jejich plnění. V pět hodin ráno pak nastupuje první směna, která se začíná chystat na otevření. V ostravské „croissantárně” pracují i brigádníci, nezřídka kdy se ale stane, že do akce musí i sám Baranec. „Jsou to studenti, někdy nemohou, takže péct musím i já,” usmívá se.

S provozem Croissanty Housu, který připravuje i menší croissanty na svatby či cateringy, pomáhá i Barancova přítelkyně. Ta sice chodí i do vlastní práce, potom má však ještě další směnu. „Připravujeme těsto, děláme náplně, vše je to ruční výroba. Někdy končíme i v devět večer a v pět ráno vstáváme,” přiznal Baranec. Cesta, kterou se vydali, je náročná, oni ale ničeho nelitují. „První tři měsíce to bylo fyzicky i psychicky náročné. Ale jdeme správnou cestou, lidé se k nám rádi vracejí, a to je pro nás motivací, abychom šli dál. Víme, že to děláme správně a ten trend chceme udržet,” dodal.

V centru Ostravy se croissantům daří, provozovatelé ale nechtějí zůstat na jednom místě a dívají se i dál. Ještě v tomto roce by proto rádi otevřeli svou druhou pobočku v Porubě. „Začali jsme spolupracovat s Gurmánem na Alšově náměstí v Porubě, kde každý pátek dodáváme okolo 50 až 60 croissantů. Má to úspěch, a tak už sháníme nějaký pěkný prostor, kde bychom rádi otevřeli ještě v první polovině tohoto roku,” prozradil Michal Baranec.

Croissant House spolupracuje také se službami Dáme jídlo a Wolt, prostřednictvím nichž rozváží croissanty, ale taky kávu, po Ostravě lidem domů. O toto službu je zájem, ovšem croissanty se tímto způsobem nedostanou až do Poruby, což je dalším důvodem, proč se plánuje nová pobočka. „Lidé nám taky často píšou, že by si dali rádi croissant po práci, ale to už jsou ty jejich oblíbené mnohdy vyprodané. Takže si je u nás zarezervují a my jim je v krabičce nachystáme,” říká Baranec, který však musel přistoupit i k jednomu nepopulárním kroku – croissanty, jejichž ceny se pohybují od 55 do 65 korun, brzy mírně zdraží. „Snažíme se odebírat nejkvalitnější suroviny, třeba máslo máme přímo z France. Ale všechno jde nahoru a i my musíme nepatrně zdražit. Chceme však udržet kvalitu a budeme rádi, když na nás lidé nezanevřou,” přeje si Baranec.

Zavřít reklamu