Ostravské Vánoce: Kapří hranolky, vratné kelímky i další zajímavé tipy
Ostravské vánoční trhy jsou, soudě dle počtu návštěvníků, jednou z nejoblíbenějších událostí předvánočního období v Moravskoslezském kraji. Každoročně na měsíc výrazně oživí centrum Ostravy.
Na Masarykově náměstí a v jeho okolí se i letos rozhostila příjemná sváteční atmosféra. Magazín PATRIOT přináší krátkou recenzi a několik konkrétních gastro tipů.
Návštěvníci trhů si nejspíš sami všimnou dvou větších novinek, krytých stolečků a toalet. Stolečky se nachází na straně směrem ke staré radnici a kryty jsou i zespod. Rošty mají tu pozitivní vlastnost, že v případě špatného počasí nebudete postávat ve sněhové břečce. Chválihodné jsou i toalety, jejich dočasná přítomnost však také nechtěně upozornila na jejich absenci v průběhu celého roku. Mírně mě taky zarazila otevírací doba, otevřeno je jen od poledne do osmi večera.
Trhy jsou jako každý rok rozprostřeny mezi tři náměstí. Na náměstí Dr. Edvarda Beneše, které příští rok projde zásadní rekonstrukcí, se stejně jako v minulých letech bruslí. Na Masarykově náměstí je pak hlavní těžiště akce s trhy, vyhlídkovým kolem a pódiem pro akce a hudební vystoupení. Na Kuřím rynku je dětský kolotoč a několik dalších stánků.
Co se jídla týče, pozoruhodnou specialitou jsou smažené kapří hranolky. Koncept to není nijak složitý, jedná se o smažené rybí kousky a například v Nizozemsku se tento typ pokrmu pod názvem kibbeling prodává na každém rohu. Hranolky si můžete dát ještě sumčí a candátí, z omáček jsou na výběr bylinková a česneková. Tato pochoutka vyjde na 170 korun, porce byla dostatečně velká, aby se o ni mohlo podělit více lidí.
Nabídka trhů je pestrá, výzdoba některých stánků, zvlášť těch s alkoholem, pak dosti eklektická. A to včetně nabídky, kde kromě tradičních svařáků, grogů a punčů narazíte i na křížence jako bubble punč nebo trdlo punč. Na trzích naopak chybí stánek s pivními speciály, zvlášť minipivovary mají ve zvyku vyrábět nejrůznější zimní nebo vánoční edice svých piv, které bývají zpravidla silnější a hutnější. Alespoň má Ostrava inspiraci pro příští rok.
Nápoje dostanete do vratných kelímků. Tuto ekologickou tradici nelze než kvitovat, v létě se do vratných kelímků čepují nápoje v podnicích okolo řeky Ostravice, v zimě pak v tom samém pokračují adventní trhy. Novinkou je letos možnost vzdát se 50 korun za vrácený kelímek ve prospěch malých onkologických pacientů z Fakultní nemocnice v Porubě. Stačí kelímek vhodit do speciálního vratného boxu. Fantastické rozhodnutí, už jsem sám přispěl.
Foto: Jan Petrus
Do vratných kelímků dostanete také kávy ze zrn od pražírny Laura. Tato nabídka je ostravský standard, pokud však máte chuť na důkladněji připravenou kávu o zajímavějších chutích, asi uděláte lépe, pokud si na ni z trhů odskočíte do některé z mnoha kaváren v okolí náměstí jako Kikafe, Trouble café, Lajka žije nebo COKAFE.
Z jídla tu jsou každoroční klasiky jako frgály, klobásy a bramboráky. Nechybí také stánky se sýrovými specialitami a masnými výrobky, kde lze mezi klasikami jako jelito a bůček narazit i na srnčí, kachní a dančí klobásy nebo koňský salám. Jeden stánek pak prodává sušené brouky, takže se můžete pustit do experimentování. Kdo rád sladké, najde se naopak ve stánku s perníčky, sladkostmi a cukrovím.
Foto: Jan Petrus
Pokud hledáte místo, kde nasát tu správnou vánoční atmosféru, adventní trhy v Ostravě vás jistě potěší. Oproti minulým rokům považuju za správné, že se trhy stáhly z Husova sadu, naopak bych znovu v budoucnu uvítal něco ve stylu originální umělecké instalace na Prokešově náměstí. Ta tehdy dokázala rozproudit zajímavou celospolečenskou debatu na témata jako tradice, vyobrazování Vánoc a to, komu nebo čemu patří veřejný prostor.
Ostravské vánoce letos jako tradičně pokračují až do 1. ledna 2025.