KAVÁRNY
15/04/2016 Jaroslav Baďura

Ostravské Pikolo: Báječné retro a studentská pohoda. Milovník kávy ale pláče

Magazín PATRIOT a baristka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Ostravské Pikolo kafé získalo v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, pouhé dva body.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování ostravskou baristku Lucii Nadymáčkovou, více o ní najdete na – www.coffeecoach.cz.

Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.

Zavítali jsme také do Poruby (a slibujeme i testování v dalších městech kraje), kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a minulý týden jsme si zašli na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.

První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.

Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a v minulém dílu našeho seriálu jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna.

Tentokrát jsme se vrátili zase do Ostravy a hned téměř do centra – před rokem se v ulici Msgre. Šrámka vylouplo zajímavé Pikolo kafé. „Daří se nám, už o nás lidé vědí, jsme jiní,“ hlásí nám milá a usměvavá servírka. A v čem? „No, děláme si vlastní dobroty, máme bezlepkové pečivo,“ vypočítává.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Co vás v Pikolu zaujme na první pohled, je opravdu nevšední interiér – prostor osvětluje ze stropu pavouk z provazů, který má na konci nohou žárovky, v interiéru jsou retro židle i stolky, knihy volně ke čtení, starý magnetofon – tady se prostě kavárenským povalečům musí nutně líbit, říkáme si s Lucií, když usedmeme.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Většina míst je obsazena mladými lidmi, zřejmě studenty, nenucený a pohodový interiér je jako dělaný pro ně, ostatně i cena kávy se jim musí líbit – cappuccino za necelých 34, espresso za 28,80! Jsou podniky, kde za obě kávy i s malinkým dýškem necháte stovku.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Kávovar se nám jeví udržovaný, mlýnek, i když s dávkovačem na mletou kávu, signalizuje ucházející úroveň. Avšak vzápětí se ukáže, že co krok při přípravě kávy, to chyba. Na Lucii je patrné, že někde uvnitř se pořádně vzteká…

„Při sledování přípravy kávy jsem měla největší chuť jít servírce (která, jak se později ukázalo, je i majitelkou) pomoct, abych se dočkala alespoň ucházejícího nápoje. Nevěřícně jsem koukala, zda ty dvě kávy jdou skutečně k našemu stolu. Když paní ale svůj postup zopakovala i u dalších hostů, utvrdila jsem se, že je toto standardem,“ napsala si do hodnotícího bloku Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Vyčištění páky se nekonalo, odpuštění vody taktéž ne. A ta extrakce – blížila se skoro jedné minutě. „Překvapením pro mě bylo, že tryska na mléko zůstala netknutá, což vysvětluje, proč byla tak krásně čistá. Pro našlehání mléka tady totiž slouží domácí napěňovač mléka,“ říká Lucie.

Foto: Magazín PATRIOT - Jaroslav Baďura

Foto: Magazín PATRIOT – Jaroslav Baďura

„Na doma super, ale do kavárny? Proč? Proč, když máte vedle kávovar za desítky tisíc, který je schopen vyšlehat úžasnou krémovou pěnu? Práce kavárníka spočívá v šikovnosti jeho rukou a našlehání mléka je základem pro vytvoření jakéhokoliv mléčného kávového nápoje. Prosím, nepoužívejte napěňovače. Věnujte čas naučení se práce s tryskou. Odměnou vám bude lahodné cappuccino a vracející se zákazníci,“ vzkazuje všem kavárníkům Lucie.

Bohužel nás espresso ani cappuccino nepotěšilo. „Dle pozorování přípravy jsem už věděla, jaká bude chuť obou nápojů. Přeextrahované espresso mělo velmi nepříjemnou spálenou chuť. V pití jsem ihned přestala. Cappuccino, jehož základem je takové espresso, nikdy nemůže chutnat výtečně. Mléko spáleninu nepřehluší. V napěňovači navíc nemůžete pohlídat teplotu mléka, a i když pěna vypadá napohled krásně, spálený jazyk máte zaručený.“

Závěr – Co se týče přípravy kávy, má Pikolo kafé obrovské mezery a je zde opravdu potřeba pracovat na zlepšení. Kdyby podnik tolik snahy, co věnoval interiéru, investoval do přípravy kávy, pak by tady asi vznikla opravdu špičková kavárna… Z chování paní majitelky/servírky usuzujeme, že se bude snažit zásadní chyby při přípravě kávy napravit.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Pokud máte rádi retro styl, který je zde vkusně doveden opravdu bezmála k dokonalosti, interiér Pikola a dobový nábytek vás určitě potěší. Atmosféru to tady rozhodně má. Dvě třetiny našeho hodnocení však sledují práci s kávovarem a chuť nápojů, a proto dáváme pouze 2 body.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Sdílejte článek