Nejnovější zprávy: Do Karviné míří kontejner pro bezpečné setkání se seniory Ostravské krematorium čeká rekonstrukce. Takhle bude po ní vypadat

Gastronomie

​Ostravar v březnu uvádí na trh pivní speciál Bard

Pivovar Ostravar na začátku března připravil pro své příznivce pivní lahůdku.

Foto: Ostravar

Hořké kvasnicové pivo připravené speciální metodou kroužkování, která vyžaduje velký pivovarský fortel a řemeslný um.

Nové pivo Bard typově náleží do rodiny kvasnicových piv. Kvasnicové pivo je obecně pivo s přidaným obsahem kvasinek, které sládci přidávají do piva na konci procesu.

Díky tomu má kvasnicové pivo lehký zákal a vyšší plnost. V případě speciálu Bard vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek přidal do piva kvasnice jinak, a to v podobě kroužků. V pivovarské hantýrce se pod pojmem kroužky skrývá čerstvě rozkvašená mladina ze spilky.

“Na spilce si rozkvasíte mladinu, jako byste připravovali standardní várku piva. Zhruba po jednom a až jednom a půl dni se kvasící mladina nachází ve stádiu bílých kroužků, které jsou vizuálně charakterizované vysokou bílou růžicovitou až krápníkovou pěnou. Takto rozkvašené pivo se následně přidává do již filtrovaného piva v příslušném poměru 10 až 20 procent,” popisuje náročný způsob přípravy kvasnicového piva Jan Řehůřek.

Ve srovnání s běžně uvařeným pivem je příprava piva metodou kroužkování samozřejmě mnohem obtížnější a ve světě je velkou raritou.

“Celý tento složitý proces podstupujeme kvůli třem věcem. Za prvé získáme vyšší hořkost kvasnicového piva. Za druhé zjemníme silné chmelové aroma. (Bard je pětkrát chmelený). Za třetí zvýšíme čerstvost a svěžest výsledného piva, takže chutná opravdu skvěle,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Od druhé generace speciálů ze spilky dává Ostravar svým speciálům jména po slavných koních. Grifel, Rufus, Summer, atd. “Tentokrát jsme pro náš nejnovější speciál zvolili název po hřebci jménem Bard,” vysvětluje manažerka značky Ostravar Pavla Ličková.

“Bard totiž zvítězil v celé řadě velmi těžkých a náročných dostihů na britských ostrovech. Chtěli jsme tak podtrhnout fakt, že hořké kvasnicové pivo připravené speciální metodou kroužkování je opravdu těžké na přípravu a vyžaduje velký fortel a řemeslný um,” říká Pavla Ličková.

Bard je prvním novým speciálem ostravského pivovaru v roce 2020. Ostravar vaří speciály ze spilky od roku 2016. Společným znakem speciálů je, že se jedná se o chuťově zajímavá piva, která jsou připravovaná v malých várkách podle netradičních receptur a fermentují v otevřených kádích spilky.

Piva jsou určena jen do hospod, což má za cíl zatraktivnit nabídku hospodským a tím jim pomoci přilákat milovníky piva k jejich častější návštěvě.

Vedle Speciálů ze spilky má Ostravar v nabídce také v loňském roce vylepšenou dvanáctku Ostravar, světlé výčepní pivo Ostravar Original, jedenáctku Mustang a tmavý speciál Černá Barbora, který se může pochlubit titulem nejlepší tmavý speciál ČR 2018.