Office Café: Kousek od Stodolní se servíruje káva na prkénku
Magazín PATRIOT a baristka Lucie Buchwaldková (Nadymáčková) společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přinášíme reportáž z jedné kavárny. Kavárna Dvorek ve Frýdku-Místku získala v pětibodové stupnici pouze průměrných dva a půl bodu.
O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohou čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde. Magazín PATRIOT oslovil k testování baristku Lucii Buchwaldkovou (Nadymáčkovou), více o ní najdete na www.coffeecoach.cz.
Přehled všech dosud testovaných kaváren najdete na konci tohoto článku.
Brzy odpoledne je pro kavárnu kousek od Stodolní, která začíná žít až večer, mrtvá doba. Jsme v Office Café, kavárně ve Škroupově ulici, sami, pan majitel stěhuje nějaké zboží a pak už se věnuje jen nám, dokonce si k nám i na chvíli sedne.
Office Café není úplně klasická kavárna, je spíše bistrem s velkou nabídkou snídaní a barem s rozsáhlým výběrem nápojů. Moderní a čistý interiér, v němž nechybějí živé kytky na stolech, láká k návštěvě.
Objednáváme si espresso a cappuccino – tahle dvojice nám dělá společnost při všech testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Buchwaldková (Nadymáčková).
Bodová stupnice
- 1 bod – Tohle se nepovedlo
- 2 body – Není to úplný propadák
- 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
- 4 body – Skoro dokonalé, ale…
- 5 bodů – Wow!!!
Jakkoli se snažíme se v každé testované kavárně posadit tak, abychom viděli baristovi pod ruce, tady to není úplně jednoduché. Kávovar je schovaný za barem, navíc jsme jedinými hosty, takže budeme hodnotit na jediný pokus, aniž bychom si mohli svůj dojem zkontrolovat pohledem na to, jak chystá obsluha další kávy.
„Páku nám řádně očistili, vodu odpustili a extrakci do třiceti sekund jsem taky zaregistrovala. Jestli však kávovar udržovali skutečně v čistotě a zda očistili trysku na páru, to jsem opravdu neměla šanci postřehnout. Základní úkony ale vypadaly v pořádku,“ píše si Lucie do hodnotícího bloku.
Slovníček pojmů
Crema – pěna na espressu, má v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunete lžičkou, vrátí se zpět a znovu pokryje hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – jde o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, správně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.
Už jsme při testování více než třicet kaváren zažili nejrůznější formy servírování: na tácku, na dřevěném podnose i bez, ale na prkénku jako v Office Café jsme dostali kafe poprvé.
„Espressu nemám příliš co vytknout. Chuťově dobře připravené, s přiměřeným objemem a konzistentní cremou. Na druhou kávovou vlnu standard,“ hodnotí Lucie.
Cappuccino na tom bylo o něco hůř. Latte artu jsme se bohužel nedočkali. A opět jsme byli obdarováni bublinkovým mléčným sněhulákem s vyšší teplotou kávy hrozící spálením jazyka. Prostě stará škola cappuccina.
Závěr – Sympatický majitel se snaží, aby se v jeho kavárně hostům líbilo, možná by stačilo se trochu více pověnovat přípravě kávy a podnik získá body navíc…
Doporučení Magazínu PATRIOT – Není to vůbec špatné místo, jen pár kroků od Stodolní, ale přitom trochu v závětří. Tady se dá absolvovat snídaně, rande i párty s kamarády.
Kde všude už jsme testovali
Úplně první hodnocenou kavárnou byla kavárna Atlantik. Druhou hodnocenou kavárnou byla ostravská Pražírna Trieste.
Zavítali jsme také do Poruby, kde jsme navštívili kavárnu Café la fée. Hodnocení se dočkalo také Industrial Cafe. Otestovali jsme i Minikino kavárnu a zašli jsme i na reportáž do kavárny Na kávičku v Ostravě-Porubě.
První kavárnou, která získala pět bodů z pěti, byla Ostravanka U Černého stromu, která však vystoupila z rodiny Ostravanek a působí už samostatně jako kavárna U Černého stromu.
Magazín PATRIOT vyrazil konečně za kávou také mimo Ostravu – otestovali jsme hned několik opavských kaváren a tak jste si mohli přečíst hodnocení opavského Café Restaurantu Mincovna. Z Opavy jsme se vrátili do Ostravy, kde jsme testovali novější a zajímavou kavárnu Pikolo kafé.
Poté jsme čtenářům přinesli reportáž z další opavské kavárny Kramer, testovali jsme Pražírnu a kavárnu ve Velké Polomi a také Cafe 43 v Ostravě-Porubě a opavskou kavárnu Dolce Vita.
Přinesli jsme reportáž z ostravského espresso baru CØKAFE, nemohli jsme vynechat Café 10 na Jiráskově náměstí v Ostravě, testovali jsme Kavárnu Provence a navštívili jsme kočičí kavárnu Čauky mňauky.
Navštívili jsme Polo Caffé na Masarykově náměstí v Ostravě a byli jsme i ve druhé ostravské kočičí kavárně Mňau Caffe, hodnotili jsme třebovickou kavárnu Oki cofee a také jste si mohli přečíst hodnocení českotěšínské kavárny San Pietro.
Hodnotili jsme opavskou kočičí kavárnu 9 životů, zavítali jsme do Kavárny Caffelo v Českém Těšíně a minule jste si mohli přečíst reportáž z kavárny Blanch Cafe v Ostravě-Porubě.
Testovali jsme také známou kavárnu Avion na česko-polské hranici v Českém Těšíně a poté jsme se vrátili zase domů do Ostravy, kde jsme zašli na kávu do kavárny Maryčka. Poprvé jsme se v rámci reportážních testů vydali i za hranice, v polském Cieszyně jsme zašli na kávu do Cafe Muzeum.
Ale zpátky do Ostravy – plných pět bodů obdržela kavárna AlterNativa v Ostravě-Porubě. Testovali jsme také kavárnu v multifunkční budově Gong v Dolní oblasti Vítkovic a byli jsme na kávu i v Cukrárně u Babičky na Masarykově náměstí v Ostravě.
Zašli jsme také do nejvýše položené kavárny v Ostravě – do Bolt Café v Dolní oblasti Vítkovic a otestovali jsme také kávový krámek Čerstvý Boby na Nádražní ulici v Ostravě.
Zavítali jsme také do Frýdku-Místku, kde jsme otestovali Kavárnu Dvorek.
Máte pro nás tip, kterou kavárnu máme v rámci našich reportážních testů navštívit příště? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.