Nejnovější zprávy: Poruba vyhrála ve Zlíně i Jihlavě, ve středu přivítá druhý Vsetín Range Rover. Long live the king!

Gastronomie

Ochutnávka ostravské gastro scény s šéfkuchařem Radkem Kašpárkem

Když nás Radek Kašpárek poprosil o rychlou tour po zajímavých gastronomických podnicích Ostravy, nemohli jsme odmítnout. Při našem průletu městem jsme stihli populární COKAFE, skvělý street food market Černý Kůň i porubskou hvězdu Sbeerka.


Autor: Radim Kolibík

Když Radkovi ve středu ráno volám, nejdříve se ozve „Baníčku, my jsme s tebou...“, to, aby každému bylo jasné, že ačkoliv už dlouho šéfuje michelinské restauraci v Praze, má srdce pořád v Ostravě. Pak následuje ostravsky rychlá a přímá domluva.

Časový harmonogram je jasný, Radek přijel navštívit rodiče a má pár hodin na to, aby prozkoumal, jak si vede ostravská gastroscéna. Po poledni se setkáváme v Dolní oblasti. Kde jinde taky začít než ve vyhlášeném COKAFE u Richarda Maulera. Naše tour bude nabitá, je třeba se pořádně nakopnout. Všichni si dáme dvojité espresso, zdravíme se s Richardem, Radek mu chválí krátký jídelní lístek a ocení čerstvost kávy i nabízených dortíků a sendvičů. Ještě jedno kafe do kelímku na cestu a vyrážíme k Černému Koni.

Parkujeme trochu na pražáka přímo před vchodem, známá tvář neunikne pozornosti personálu stánků, ochotně se fotí, zkoumá rozličnou nabídku, a nakonec volí lívanečky od Marijen. Stejně jako jemné lívance, chválí Radek i atmosféru místa pod grafikou koně. Je jasné, že tady není naposledy.

Už tu Nádražní blokujeme docela dlouho, tak nasedáme zpět do Radkova nového Sorenta a míříme do Poruby. Sbeerka na Hlavní třídě si očividně za ty dva roky od otevření vybudovala pověst, která sahá až do Prahy, protože to je podnik, o jehož návštěvu si Radek sám řekl.

Na Hlavní třídě parkujeme tak, jak se má, abychom měli klid na pozdní oběd. Nebo brzkou večeři? Je jedno, jak tomu budeme říkat, hlavní je, že bude kulajda, tatarák, paštika, steaky, a nakonec vyhlášené zákusky od Báry.

Všechno bylo! Něco dokonce i dvakrát. Radek normálně musel jít do kuchyně se na kolegy podívat a pochválit je. Nejen proto, že se ukázalo, že provozní Roman, který tady tomu šéfuje, je Radkův spolužák z vedlejší třídy. Když jsme se ptali, co je pro něj vítězem odpolední ochutnávky, nedokázal se rozhodnout, zda kulajda nebo Bářin dezert.

Asi to bude chtít podrobnější průzkum, proto jsme si při odchodu slíbili, že až Radek přijede příště, navštívíme další z řady zajímavých podniků, kterých tu v Ostravě máme čím dál více.

Fotogalerie

Autor: Radim Kolibík