Společnost
05/11/2022 Petr Broulík

Obrazem: živé i smažené ryby, stánky, kapela, kolotoče. Výlov Bezruče láká

​Až lidovou veselici připomíná výlov největšího moravskoslezského rybníka Bezruč v Jistebníku. Spousta stánků, živá kapela, kolotoče, to vše zaplnilo břehy a okraje cesty kolem vodní plochy.

Prim tu však od pátku do neděle hrají především jistebničtí rybáři a spousta lidí, která se přišla na třídenní výlov rybníku podívat.

„Je to moc fajn, jezdíme sem pravidelně,“ říká rodinka, která si přiťukává kelímky svařeného vína v chladu a dešti podzimní soboty u boudy, kde rybáři prodávají a kuchají kapry, tolstolobiky, amury, candáty a další druhy ryb.

Po cestě na hrázi rybníku Bezruč sem přicházejí další desítky a stovky lidí, aby si odvezli domů čerstvé ryby.

Výlov největšího rybníka je pastvou pro oči

Asi nejvíce navštěvovaným místem je „manufaktura“ na samém břehu rybníka. Je to pastva pro oči. Rybáři vytvořili stažením sítí jezírko, v němž se mrská stovky ryb. Mechanismy a dopravníky nabírají a probírají ryby a vyklápějí je do velkých nádob a van, z nichž některé plní automobily, jiné slouží k dopravě do prodejních míst.

„Předpokládáme, že za ty tři dny vylovíme minimálně pět set metráků ryb,“ říká spolumajitel rybářství Chov ryb Jistebník Jan Stehlík. „Samozřejmě nejvíce lovíme kaprů a tolstolobiků, právě kvůli výlovu jsme vysadili v Bezruči i určité množství amura, který jde veškerý rovnou z rybníka k prodeji v našich stáncích, abychom pokryli poptávku návštěvníků.“

Rybáři vylovují z rybníku Bezruč i candáty a líny, které lze také na místě koupit, ale i menší množství štik a sumců. „Ty však do přímého prodeje spíše nedáváme, nechceme je lidem slibovat, protože jich je opravdu malé množství a musíme nejdříve pokrýt některé přednostní objednávky,“ vysvětluje spolumajitel rybářství v Jistebníku Jan Stehlík.

O víkendu zažívá výlov nával, pokud bude třeba, silnice se uzavře pro lidi

Rybáři pořádají výlov v největším rybníku v Moravskoslezském kraji každý rok. V lednu pak vždy loviště odbahní a koncem února a v průběhu března se začne znovu napouštět. Rybáři pak Bezruč a další rybníky plní rybami, které vyloví z násad z komorových rybníků tak, aby na podzim mohli u Bezruče uspořádat další výlov už „tržní“ ryby.

Už v pátek navštívili první den výlovu například školáci a lidé, kteří nemuseli být zrovna v práci, dnes je vystřídaly davy těch, kteří rádi v tento zamračený den navštívili výlov, k němuž ostatně sychravo, bahno, studená voda a rum na zahřátí tak trochu patří.

„O víkendu je vždy větší nával návštěvníků, takže jsme se domluvili i s policií a jsme připraveni třeba uzavřít silnici kvůli bezpečnosti návštěvníků,“ říká Jan Stehlík.

Také zítra, tedy v neděli, se návštěvníci výlovu nemusejí obávat, že by o atraktivní atmosféru výlovu přišli. „V sobotním ránu jsme síť zvedli, všechny ryby z ní přes den naložíme a odvezeme na sádky nebo do komorových rybníků. Jakmile bude síť prázdná, chlapi vlezou opět do vody, natáhnou znovu podložní síť a připraví ji na zítřejší, nedělní výlov,“ říká spolumajitel rybářství Chov ryb Jistebník.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama