Nejnovější zprávy: V Ostravě se dnes testovalo 4567 dětí, pozitivní byly dvě ​Poruba bude mít opět fontánu! V upraveném parku u Domu kultury Poklad

Gastronomie

​Nový projekt Snídaňuj rozváží Ostravanům už od půl sedmé ráno snídaně

Před několika týdny se na sociálních sítích objevila informace, že v Ostravě si můžete objednat snídani domů nebo do firmy.

Radim Garnol. Foto: Tanasis

Zdravé a chutné snídaně, klidně už v půl sedmé ráno – to tady dosud nebylo.

Za projektem Snídaňuj.cz stojí Radim Garnol s manželkou Markétou.

Máte nějaké zkušenosti s gastronomií?
Kdepak, žena pracovala patnáct let v cestovní kanceláři, já se staral a výrobu a logistiku v jedné velké firmě.

Jaký byl tedy ten prvotní impuls, který vás popostrčil k tomu tento projekt nastartovat?
Paradoxně to byla první vlna pandemie. Byli jsme trošku připoutaní doma a začali jsme o to víc ujíždět na zdravé stravě a přípravě nejen snídaní. Minulý rok to neustále akcelerovalo, věnovali jsme se vaření prakticky nonstop a těšili se na každé jídlo, které jsme připravili. To byl tedy asi prvotní impuls a jelikož jsem později kvůli koronaviru přišel o práci, tak to naše rozhodnutí urychlilo.

Proč zrovna snídaně?
Rozvoz čistě snídaní v Ostravě nebyl, takže jsme si řekli, že to vyzkoušíme. Zatím nevylučujeme například take away, ale protože ještě nejsme tak zkušení, chceme do gastro světa vplout pomalu a učit se. Už teď se učíme, ale snažíme se k tomu přistupovat trochu jinak, po svém.

Jak?
Nejsme kavárna, která začala rozvážet snídaně kvůli momentální situaci. Mnoho kaváren si myslí, že pokud umí připravit skvělé jídlo na provozovně, tak v rámci rozvozu už to jen nandají do krabiček a odvezou. Často ale pak jídlo přijede studené nebo rozlité a řeší se, zda je to problém kavárny nebo kurýrní služby. My se snažíme s každým jídlem provádět logistický test, kdy naše jídlo klidně hodinu vozíme po Ostravě a poté kontrolujeme, v jakém stavu jídlo je.

To vážně naložíte jídlo krabičky a jezdíte s ním v ostrých zatáčkách a po tramvajových kolejích?
Ano, opravdu. Stalo se mi totiž, že jsem si u konkurence objednal snídani, kde byl také fresh a protože byla díra ve víčku, tak jsem dostal politou tašku s míchanými vajíčky za dvě stovky. Chceme to prostě dělat trošku jinak.

A jak to tedy děláte jinak?
Máme speciální snídaňové boxy. Šli jsme eko variantou, která je o něco dražší a snažíme se vše v boxu upevnit, například lívanečky a chléb s pomocí ubrousků. Je jasné, že jídlo nikdy nepřijede ve stejném stavu, v jakém bylo uspořádáno na provozovně, ale jde o to vše negativní omezit, aby to dopadlo co nejlépe.

Vy píšete na webu, že v té nejvzdálenější ostravské zóně může trvat doručení až hodinu a půl…
Ještě se nám nestalo, že jsme doručili později než za 60 minut od objednání, těch 90 minut máme spíše z opatrnosti pro opravdové okraje Ostravy. Pokud si zákazník objedná den předem, dovezeme na přesný čas kamkoliv. Neznamená to tedy, že jídlo povezeme 90 minut, ale než se k přípravě objednávky například dostaneme, tak to chvíli trvá. Často i víme, které jídlo je problém. Ukázalo se, že vaječina je opravdu největší oříšek na udržení v teple. Proto, když má kurýr v autě míchaná vajíčka, tak na tuto adresu zpravidla doručuje jako první. Není možné, že by si prvně objel pár adres, které se mu hodí více.

Není tedy lepší cestou dovážet jen studené snídaně?
Byla by to asi škoda. My máme čtyři teplé varianty z celkových osmi. Děláme to tedy půl na půl a některé jsou vyloženě takové, že nevychladnou a není s nimi žádný problém. Tam patří třeba pohanková kaše, která je vařící a obal ji tudíž udrží teplou klidně hodinu. Ale opékané chleby a vajíčka strašně rychle stydnou a je to až alchymie to vychytat.

Když jsem se o vás poprvé dozvěděl, tak jsem si říkal, že to musí být opravdu obrovská odvaha jít právě do tohoto odvětví, když je tady tak velká konkurence jako Dáme jídlo, Jidloo, Wolt, Bolt a další…
Oni mají tanky, my máme jen klacky, ale nebojíme se toho. Všechno přijde, už teď poptáváme nějaké modernější metody, pokud jde o logistiku, aplikace, a podobně. Na Valentýna, kterého jsme připravovali celou sobotu, jsme měli přes čtyřicet objednávek. Bylo to náročné naplánovat a samozřejmě chceme mít vlastní software na plánování rozvozu, ale nechtěli jsme hned investovat do toho nejdražšího. Jsme optimisti a věříme, že to přijde, ale na vše jdeme pozvolna.

Kolik máte k dispozici aut?
Momentálně máme dvě firemní, ale zároveň jsme domluveni s kurýry. Jedni jezdí našim autem a jedni tím svým. Ale preferujeme spíše jejich auta.

Kolik jste za den schopni obsloužit lidí?
Kurýrů máme nasmlouvaných hodně, takže doručování není problém. Jezdíme v době, kdy naši kurýři nejezdí pro jiné firmy. Vychytali jsme hluché místo, pečlivě si vyzobáváme ty nejlepší, co nám tady v Ostravě jezdí.

Vaše snídaně stojí okolo stokoruny, je to cena s rozvozem nebo bez?
Co se týče hlavní zóny – Moravská a Slezská Ostrava, Mariánské Hory a Vítkovice, tak je doprava zdarma. Pokud chce ale klient dovoz do jiné zóny – Poruba, Ostrava-Jih, tak jsou pak příplatky. Zatím máme jen jednu provozovnu, uvažujeme o tom, že bychom město pokryli jiným způsobem, ale všechno má svůj čas.

Začínáte rozvážet už od půl sedmé ráno. Je tedy možné si večer předem snídani objednat a druhý den ji mít v 6:30 už na stole?
Ano, je u nás běžné, že vezeme do firem na 6:30, například na městském úřadě se začíná pracovat v sedm hodin a pracovníci chtějí už v 7:10 snídat.

Co ještě chystáte?
Máme ještě jeden produkt, který bychom rádi přidali, ale zatím jej ještě nebudeme prozrazovat. Momentálně na něm intenzivně pracujeme, týká se gastronomie, ale ještě si to necháme pro sebe.

Ještě jste nerozjeli pořádně jeden a už máte druhý?
Už ani nevím, co dalšího bychom ještě mohli udělali pro ten první projekt, teď už je potřeba, aby sám organicky rostl. Nechceme to tlačit na sílu. Líbí se nám cesta doporučení, kdy si to lidé sami sdílí mezi sebou.

Uvažujete i o rozšíření snidanuj.cz do dalších měst?
To bychom asi předbíhali. Zatím se chceme soustředit hlavně na Ostravu. Neradi bychom, aby na úkor expanze klesla kvalita tady, protože máme přece jenom poměrně malý tým.

Ani jeden nejste z gastronomie, kde tedy berete recepty a nápady? Řídíte se podle toho, co chutná vám?
My jsme oba s manželkou sporťáci, máme rádi běžky, skialpy, lyže, běh a když něco děláme, tak se k tomu snažíme přistupovat zodpovědně, a proto jsme ke sportu už dávno přidali také stravu. Testujeme to přímo na nás, zkoušíme, co nám vyhovuje a jak se po různých snídaních cítíme.

Fotogalerie

Autor: Foto: Tanasis