Gastronomie
09/11/2019 Jaroslav Baďura

Nová obří Ostravarna obslouží až 160 hostů

Pivovar Ostravar pokračuje v expanzi vlastních značkových hospod. Ve čtvrtek 7. listopadu slavnostně otevřel v Karviné další Ostravarnu.

Nová tanková hospoda v sousedství kina Centrum v městské části Mizerov se tak stala doposud největší Ostravarnou, která najednou zvládne obsloužit až 160 hostů.

“Karviná je pro náš pivovar velmi speciálním místem. Na Karvinsko jsme dodávali naše pivo již v první polovině 20. století. Navíc právě v Karviné jsme v roce 1963 otevřeli naši historicky první tankovou hospodu a jednu z prvních v tehdejším Československu,” říká vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Poctivá pivovarská hospoda

Pro novou karvinskou tankovnu si Ostravar vybral městskou část Mizerov. Konkrétně zdejší obchodní centrum v sousedství kina Centrum a obchodního domu Tesco.

“Toto místo splňovalo všechny naše požadavky z pohledu dostupnosti a prostor. Lidé jsou tady také zvyklí chodit na pivo, což je pro nás výhoda,” říká manažer značkových hospod Ostravaru Jan Trochta.

Karvinská restaurace sídlí v obchodním centru v prvním patře, což je novinka, protože zatím všechny Ostravarny byly v přízemí. Interiér je příjemný a útulný. Tmavě červené stěny lemuje dubové obložení proložené černobílými obrazy ze stodvacetileté historie ostravského pivovaru.

Další výzdobu zajišťují plakáty s pivní tématikou. O příjemné osvětlení se starají jednoduché hliníkové lustry. Vkusně ztvárněná loga pivovaru na dubovém obložení na stěnách doplňují do detailu propracovaný interiér nové Ostravarny.

Tanky vystavené za sklem jako šperky

Dominantním prvkem Ostravarny je tradičně výčep a nádherná tankovna se 3 pivními tanky. Pivo je v každém tanku uloženo v nepropustném vaku s konstantní teplotou a nepřichází do kontaktu ani se vzduchem ani se stěnou tanku. Díky tomu si pivo uchovává maximální čerstvost.

“Čerstvému nepasterovanému pivu z Ostravarny se nic nevyrovná. Svoji špičkovou kvalitou se tak rovná pivu, které máme uloženo v ležáckých tancích ve sklepích pivovaru. Proto je mezi našimi zákazníky tak oblíbené,” vysvětluje vrchní sládek Jan Řehůřek.

Také umístění tanků v blízkosti výčepu není náhodné. „Z důvody zachování maximální kvality a čerstvosti pivo z tanků do pípy putuje nejkratší možnou trasou. Návštěvník má navíc i díky umístění tanků možnost kontrolovat, jak dobře se hospodský o pivo stará,“ říká Řehůřek.

Ostravar 12 i speciály

Hosté karvinské Ostravarny najdou na čepu to nejlepší pivo z ostravské produkce. “Největší zájem je zatím o Ostravar 12 a jedenáctku Mustang,” přibližuje první zkušenosti s provozem Ostravarny manažerka značky Ostravar Pavla Ličková.

“Hosté mohou v listopadu také vyzkoušet náš pivní speciál Grifel. Je to čtrnáctka z naší vyhlášené limitované edice Speciálů ze spilky, které pravidelně obměňujeme. Už teď mohu prozradit, že v prosinci si hosté v karvinské Ostravarně pochutnají na dalším speciálu z této edice, kterým bude náš Rufus.”

Hodně hořká Černá Barbora

Pro milovníky černého piva má Ostravar v Ostravarně přichystánu třináctistupňovou Černou Barboru Nejlepší tmavý speciál České republiky 2018. Tohle pivo uvařili v Ostravaru na počest mnoha generací havířů a pro Karvinou, kde má hornictví předlouhou tradici.

Černá Barbora však trochu klame tělem. “Všichni mají na paměti, že černá piva bývají přislazována a jsou obecně sladší než tradiční ležáky. Pro naše pivo to ale neplatí. Naše Černá Barbora je hodně hořká a myslím, že by lidem v Karviné mohla opravdu chutnat,” říká závěrem vrchní sládek pivovaru Ostravar Jan Řehůřek.

Sdílejte článek