Nejnovější zprávy: Bezmocný senior ležel tři dny ve vaně. Povedlo se ho zachránit? U přechodu se Slovenskem havarovaly tři kamiony. Silnice byla neprůjezdná

Gastronomie

​Nha Cretcheu neboli Moje láska. V Přívoze vaří Jamie z Kapverd

V nové restauraci na náměstí Svatopluka Čecha vás obslouží usměvavý kuchař Jamie Santos.

Foto: Jan Valtr

Vedle hostelu na ostravském náměstí Svatopluka Čecha dlouho sídlilo vegetariánské bistro. Šéfkuchaře Jamieho Santose, který v něm vařil, ale mrzelo, že kvůli omezené nabídce jídla nechodí tolik hostů.

Když přišel za majitelkou s nápadem pozměnit koncept podniku a přidat do nabídky také maso, nesouhlasila. Domluvili se jinak – Jamie si vzal celý prostor do pronájmu a otevřel v něm novou restauraci Nha Cretcheu Café & Restaurant.

V překladu z jeho rodného jazyka, kterým je kapverdská kreolština, znamená nha cretcheu moje láska. „Je to láska k jídlu, k vaření, k našim hostům,“ tlumočí Jamieho slova jeho manželka Mariana Santos.

Malebná restaurace funguje od ledna. Během března a dubna, kdy restaurace musely kvůli koronaviru zavřít, nechtěli majitelé zklamat své pravidelné klienty. Rozdělili si proto mezi sebou role – Jamie vařil a jeho manželka Mariana, která podnik vede spolu s ním, jídlo rozvážela po městě.

Každý všední den nabízí Nha Cretcheu Café & Restaurant polední menu. Na výběr je ze dvou hlavních chodů, hosté si mohou vybrat také business menu. V den naší návštěvy byl v nabídce krém z červené řepy, grilovaná cuketa, pstruh a grilovaný losos.

Jamie se každý den snaží vymyslet něco nového. Základem stálé nabídky jsou saláty, krevety a těstoviny, ale pokud se mu hosté ozvou třeba s tím, že pořádají oslavu nebo firemní večírek, je schopný během chvíle vymyslet úplně nové menu.

Na Češích si všímá, že mají v oblibě smažená jídla. „Když máme jenom zdravé věci, nepřijde tolik lidí, jako když máme i něco fritovaného. Smažený hermelín, řízek, sýr… Ale vždy to dělám jinak, vymyslím třeba vlastní těstíčko,“ říká šéfkuchař.

Trochu ho mrzí, že ne všichni klienti dokážou ocenit jeho práci. Až do začátku srpna nabízeli v přívozské restauraci polední menu za stovku včetně polévky. Když se rozhodli navýšit ceny a za polévku k menu účtovat deset korun, zaznamenali odliv hostů.

Ve Francii, Španělsku, ale i rodných Kapverdách, kde Jamie vařil v různých restauracích, prý kvalitu dokážou hosté ocenit mnohem lépe. „I ta polévka, kterou jsme dřív dávali zdarma, něco stojí. Kupujeme vždy čerstvou dýni nebo třeba čerstvý hrášek,“ doplňuje Jamie.

Podnik Nha Cretcheu Café & Restaurant, který symbolizuje tradiční africký symbol lásky, najdou lidé také na vybraných termínech Trhů, co se hledají, u Havlíčkova nábřeží. V sobotu 19. září potom Jamie se svým stánkem zavítá na akci Frýdek-Místek žije vínem.

Restaurace sídlí na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze hned vedle tramvajové zastávky. Otevřeno má ve všední dny od 9:30 do 17:30, polední menu podává od 11 do 14 hodin.

V létě navíc pátky pravidelně patří tapas a pivním večerům, otevírací doba tak bývá prodloužená až do 20 hodin.

Fotogalerie