Gastronomie
02/08/2019 Jan Smekal

Nejkrásnější předzahrádky: Cooltour nabízí útěk z města ve městě

Mezi nejoblíbenější ostravské zahrádky patří i ta od Cooltouru. Hosté si tady mohou sednout i lehnout na louku a občerstvit se něčím chutným i osvěžujícím.

Velice populární jsou středeční táboráky, při kterých mnozí nostalgicky vzpomínají na táborová léta.

Na první pohled by se možná mohlo zdát, že se Cooltour jakožto kulturní centrum věnuje jen koncertům, divadlům a podobně. Jenže od svého počátku klade velký důraz na to, že kultura není jen umění, ale věci, se kterými se lidé setkávají každý den. Jsou to i sociální návyky, mezi které patří i to, kde a jak se stravujete nebo kam chodíte na pivo.

Zdejší zahrádka pak vznikla hlavně z toho důvodu, že na Černé louce a ani v centru Ostravy neexistuje možnost, kde by se dalo lehnout si na trávu a dát si drink.

„A tak jsme navezli kontejnery, postavili pódium a otevřeli. Za ta léta se toho hodně změnilo. Sortiment, celkový vzhled, doprovodný program,“ uvedla provozní baru Cooltour Viktorie Břenková s tím, že k provozování zahrádky mají v Cooltouru ještě jeden důvod.

„Ohromně nás to baví. Lidé k nám chodí a usmívají se, užívají si čas, který tady stráví, vracejí se a jeden rok dokonce sepisovali improvizovanou petici za pokračování našich slavných táboráků. Ať totiž děláte v téhle oblasti cokoliv, nejdůležitější je vidět na lidech, že to dává smysl,“ pokračovala.

„Kdokoli vám může někde u piva říct, že Cooltour je super. Ale když to na těch lidech vidíte, je to obrovské zadostiučinění a lepší ohodnocení vaší práce si prostě nemůžete přát. Proto někdy za barem najdete nejen barmany, ale taky vedení Cooltouru, které si prostě přijde tu atmosféru užít z druhé strany.“

Hosté, kteří chodí na zahrádku Cooltouru, jsou většinou z centra a blízkého okolí. Nabízí jim totiž jedinečnou možnost útěku z města ve městě. „A kam jinam si půjdete sednout po rušném dni v práci, než na louku,“ usmála se Břenková, podle které je zahrádka Cooltouru výjimečná díky své atmosféře a polohou mimo přímé centrum města.

„Tím získáváme klima “Čirá pohoda”. Zahrádka je velká, nemůže se nikomu stát, že by se mačkal u malinkého stolku a slyšel hovořící, vedle sedící sousedy. Je na každém, jestli si sedne ke stolu, lehne na kobereček nebo deku na trávu, nebo se rozhodne pro poležení v hamace s výhledem na celou zahrádku,“ přiblížila provozní.

„Naši hosté oceňují právě tu neformálnost. Kolem pobíhají děti, na sluníčku se vyhřívají pejsci i s páníčky, v klidnější části probíhají pracovní schůzky, či pak bujaré narozeninové oslavy ve večerních hodinách. Zkrátka každý si přijde na své.“

V jednom z kontejnerů vznikla cyklodílna. Hosté si tady mohou opravit kolo
A co si v létě zákazníci nejvíce dávají? Základ tvoří pivo. „Stálicí na čepu je Svijanská jedenáctka a každý týden měníme nabízený speciál, který k nám jezdí z Beskydského pivovárku. Snažíme se být co nejvíce lokální a domácí. Pivo z Beskyd, víno z Modrých hor, naše legendární domácí malinovka, která je z nefalšovaných malin a co se týká jídla, tak klobásky a další dobroty od Bobra z nedalekých Raškovic nebo všemi milovaný nakládaný hermelín podle originální receptury našeho šéfa techniky Pavla,“ vyjmenovala Břenková.

„Snažíme se o zajímavou a kvalitní nabídku. Lidé k nám chodí především kvůli atmosféře, ale chceme, ať se u nás nejen dobře sedí, leží nebo houpe, ale ať si u toho užijí taky jejich chuťové buňky.“

Zahrádka Cooltouru však není jen jídlo a pití. „V jednom z kontejnerů vznikla cyklodílna Black Meadow, kterou si otevřeli kluci z Pussy wagon Ostrava a kde si můžete opravit kolo nebo se k nim přidat na grilovačku. Na budově Cooltouru visí velké plátno, kde promítáme filmy v rámci letního kina a v srpnu plánujeme třeba Cirkusový piknik, kde se naučíte žonglovat, chodit na slack-lině (něco jako provazochodectví) nebo si vyzkoušíte závěsnou akrobacii,“ nastínila provozní.

Během odpoledne je zahrádka především místem pro rodiny s dětmi. Nejplněji tady bývá během legendárních středečních táboráků. „To i ta velká COOLzahrádka praská ve švech.

Lidé přijdou na pivo, opéct špekáček, potkat se s přáteli. Je vidět, že se vrací stálí hosté, ale přibývá i nových tváří. Když jsme s táboráky před třemi lety začínali, čekali jsme pár lidí, kteří si přijdou nostalgicky zavzpomínat na časy táborů a tajných výletů do lesa. Když tenkrát přišlo přes sto lidí, byli jsme překvapení. Hodně,“ přiznala Břenková.

„Celá kancelář se přesunula za bar a čepovala pivo a nalévala drinky. Dneska už víme, co očekávat. A lidé se ptají už v březnu, jestli táboráky zase budou.“

Kontejner upravený na bar vyráběli nadšenci. Stále je co zlepšovat
Zahrádku Cooltouru provozovatelé také neustále vylepšují a upravují. „Jednak se nechceme nechat ukolébat tím, že k nám lidé chodí a vrací se a jednak je provoz této zahrádky dost specifický. Přeci jen máme malý nákladní kontejner, upravený na bar a vše kromě nábytku vyráběli produkční, dramaturgové, technici a parta nadšenců, kteří prostě chtěli přiložit ruku k dílu, takže mouchy se objevují pořád,“ poznamenala provozní s tím, že kromě každoročních oprav letos rozšířili místa k sezení a upravili interiér baru tak, aby byl praktičtější a bylo možné v něm připravovat jídlo.

„Jen si to představte. Malý nákladní kontejner, ve kterém čepujete pivo, děláte míchané drinky a zároveň vaříte. V pěti lidech. Na prostoru, kde byste si představil spíše jednu naštvanou paní, která vám podá oschlý párek v rohlíku a náhražku Kofoly s divným názvem. Je ale důležité říct, že to, co děláme tady, na Černé louce, není jen o nás a spokojených zákaznících. Chceme totiž především inspirovat. Často při své práci slyšíme, že tohle nebo tamto v Ostravě nebude fungovat. A ona spousta těch věcí funguje. Třeba tři kontejnery a šéfka baru, která nepije, ve městě, kde pijí všichni. Sportovně,“ uzavřela Břenková.

Sdílejte článek