Gastronomie
01/12/2024 Petr Sobol

Návrat k tradici. Nová řemeslná pekárna peče koláčky jako od babiček

Foto: Vladimír Pryček

V centru obce Horní Suchá vznikla nová řemeslná pekárna. Vsadila na poctivou domácí výrobu – a především na vynikající koláčky!

V objektu, který se nachází hned vedle Dělnického domu, řadu let fungovalo železářství Pietraszek. To ale před časem zavřelo brány a nyní ho nahradila nová pekárna. „Zakládám si na tradici, proto i pekárna nese stejný název jako předešlé železářství – tedy Pietraszek,“ řekl pro patriotmagazin.cz Vojtěch Feber, jenž řemeslnou pekárnu otevřel společně se svou manželkou Kateřinou.

Kateřina už svou klientelu má. Pekla doma, pokud měla větší zakázky, tak si pronajímala i pekárny v okolí. Výroba jí ale rostla, a tak se přestěhovala do svého. „Rádi bychom se teď dostali do povědomí dalších lidí, aby věděli, že si od nás mohou objednat koláče, ale třeba i vánočky nebo jemné pečivo,“ prozradila.

Pekárna Pietraszek jde cestou tradiční výroby pečiva, která se v regionu dědí z generace na generaci. Řemeslnou práci sice často nahrazují moderní technologie, manželé Feberovi se ovšem rozhodli vsadit na ruční práci a klasické recepty našich babiček. A lidé na to slyší. „Když se konají nějaké akce, oslavy, narozeniny nebo třeba dožínky, tak je poptávka po tradičních koláčcích veliká,“ potvrdili manželé.


Vojtěch Feber s manželkou Kateřinou. Foto: Vladimír Pryček

Rekonstrukce prostoru začala zhruba před dvěma lety. Do konce ji Feberovi dotáhli na přelomu října a listopadu, kdy začali se zkušebním provozem. Pokud se zrovna peče, voní to všude okolo. Místní lidé už si toho velmi dobře všimli, a tak se k pekárně vydává stále víc a víc lidí. Kateřina peče hlavně na zakázku, na pátek ale vždy připraví i koláčky k volnému prodeji, který probíhá vždy od osmi hodin rána do vyprodání. „Lidé nás začínají objevovat a jsou moc rádi, že tady něco takového je. Říkají, že jim přesně toto chybělo. My zase máme radost z toho, že jim chutná, a že se k nám vrací,“ usmála se Kateřina, která peče asi už osm let.

V nabídce jsou koláče různých příchutí od ořechových, přes makové, tvarohové, povidlové až po jablečné. „Pokud bude zájem, budeme nabídku rozšiřovat,“ prozradil Vojtěch, jenž, pokud je potřeba, umí přiložit i ruku k dílu a manželce s pečením pomáhá.


Foto: Vladimír Pryček

Jméno Pietraszek je v Horní Suché známé. Manželé, kteří bydlí ve Stonavě, v jeho tradici pokračují, i když vsadili na úplně jinou kartu. Ve své řemeslné pekárně chtějí vybudovat i malou prodejnu, a pokud se to podaří, tak by rádi v budoucnu začali dodávat své výrobky třeba i do nějakých kaváren. „V současné době pečeme většinou dvakrát nebo třikrát týdně. Když však bude zájem, klidně budeme péct i každý den,“ odhalili své budoucí plány.

Kateřina při práci používá tradiční suroviny a do svých výrobků nepřidává žádné „zlepšovací“ látky. Ono ovšem ani není co zlepšovat, její koláčky totiž chutnají výborně!

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama