Nejnovější zprávy: Muž v dresu Baníku napadl během duelu se Spartou strážného. Poznáte ho? Autotest: Toyota Hilux. Pracovník roku.

Gastronomie

Na Grand Restaurant Festivalu se budou servírovat třeba amarouny

Ve vybraných restauracích po celé republice budou moci lidé od 15. ledna ochutnat jídla inspirována žánrem sci-fi, třeba amarouny nebo pokrm 20.000 mil pod mořem.

Foto: Vladimír Pryček

Sci-fi a rok 2020 je totiž tématem letošního ročníku Grand Restaurant Festivalu, do nějž se zapojí devět desítek špičkových restaurací.

Jejich kuchaři připraví zvýhodněná degustační menu například ze surovin, jež mohou být potravinami budoucnosti. Novinářům to dnes v ostravské restauraci Zaječský vinný sklep řekl hlavní organizátor Pavel Maurer.

Během loňského ročníku se ve všech restauracích snědlo téměř 39.000 degustačních porcí. Letos je jich už nyní prodáno v předprodeji 20.000. Degustace stojí podle počtu chodů od 300 do 700 korun.

"Před 20 lety nám to datum připadalo hrozně vzdálené. Teď ho žijeme a připadá nám to úplně normální. To 2020 je skoro magické datum, bylo hodně používané v literatuře, takže jsme si říkali, že by to mohlo kuchaře zaujmout," řekl Maurer k tématu letošního ročníku.

Řada restaurací použila u jídel názvy filmů či literárních autorů. "Využívají suroviny, které by mohly být potravinami budoucnosti, třeba řasy nebo speciálně upravenou zeleninu, méně mouky nebo naopak větší využívání lokálních zdrojů," řekl Maurer.

Uvedl, že právě Moravskoslezský kraj patří hned po Praze k oblastem, kde je přihlášených restaurací nejvíce. "A i když počet restaurací v Moravskoslezském kraji letos mírně klesl, kvalita šla nahoru."

K tématu sci-fi podle něj patří odpovědnost vůči planetě i k využívání zdrojů.

"Plýtvání v našem světě je obrovské a jedna z věcí, která by měla být posláním do budoucnosti, je to, že jednak by se měly zpracovávat suroviny dokonale bezezbytkově, jednak by se nemělo moc plýtvat i v procesu stravování v restauracích," řekl Maurer. Lidé by se měli například o porce dělit, aby se jídlo nemuselo vyhazovat. V restauracích mnoha zemí je to podle něj už běžné.

Ideou festivalu je zprostředkovat lidem vysokou gastronomii za přijatelnou cenu. V Moravskoslezském kraji tak během festivalu mohou ochutnat například srnčí hřbet v ostravském Zaječickém vinném sklepě, tuňáka marinovaného v portském víně s wakame řasami v opavské restauraci U Tiskárny nebo kachnu v solném roztoku s broskví v ostravské restauraci Bamboo.

Dalšími restauracemi v Moravskoslezském kraji, které se festivalu letos zúčastní, jsou: ostravská Buenta Vsta, Winestone hotelu Mercure, Miura v Čeladné a U sestřiček taktéž v Čeladné.

A kde lze ochutnat zmíněné amarouny inspirované seriálem Návštěvníci? Nedaleko, budou v nabídce třeba restaurace Na Kraji lesa ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

Podrobnější informace najdou zájemci na internetových stránkách maureruv-vyber.cz