Gastronomie
02/10/2025 Admin PATRIOT

Mlýn vodníka Slámy? Venkovská atmosféra a elegance na talíři

Foto: se souhlasem Jakuba Lazara

Restaurace ve Mlýně vodníka Slámy v Háji ve Slezsku nabízí spojení venkovské pohody a moderní české gastronomie. Každý měsíc tady představují nové menu založené na čerstvých surovinách, které pochází i z vlastní bylinkové a zeleninové zahrádky, takže sezónnost a lokálnost hraje ve zdejší kuchyni důležitou roli.

„Každý den v kuchyni je barevný. Líbí se mi různorodost práce a také spolehlivý tým, díky tomu mě i po letech práce pořád baví“, říká šéfkuchař Jakub Lazar.

Nové menu máte každý měsíc. Na co se v kuchyni zaměřujete?

Provozujeme restauraci, ale nabízíme i catering, pořádáme svatby, v létě je v areálu otevřené i bistro pro cy­klisty, turisty a rodiny s dětmi, takže menu máme pestrá a rozličná. Ale zaměřujeme se převážně na poctivou českou kuchyni v moderním pojetí a v odlehčené formě. Velmi oblíbené jsou u nás nedělní obědy, sváteční menu, kdy si rodiny přijdou pochutnat jako na oběd u babičky. Celý mlýn na návštěvníky dýchá klidnou venkovskou atmosférou, takže kuchyně s tím také koresponduje.

Takže nějaké stálice na jídelním lístku zůstávají?

Skoro pokaždé u nás na menu najdete svíčkovou, ta je stále oblíbená napříč generacemi. Lidé k nám často zavítají i na naše pečené kuře. Kuře nakládáme na jeden den do shiokoji, což je fermentovaná rýže, maso díky tomu krásně zkřehne. Kuře následně vaříme metodou sous-vide a pak ještě pečeme. Maso je skvěle šťavnaté. Velmi oblíbený je i dezert krupička. Není to klasická krupicová kaše, ale dáváme ji do šlehačkové lahve, takže je krásně nadýchaná a podle sezóny měníme jen ovoce, se kterým ji servírujeme.

V restauraci ve Mlýně vodníka Slámy působíte už šest let. Kde získáváte kvalitní suroviny a inspiraci?

Bylo náročné sehnat kvalitní dodavatele, ale měli jsme štěstí. Například ryby bereme z blízkého okolí, v Hlučíně je skvělá akvaponická farma, kde bereme saláty a mikrobylinky, díky tomu, že rostliny získáme i s kořeny, tak vydrží, a zelenina rychle nevadne. Za restaurací máme vlastní zahradu, kde pěstujeme bylinky, ale i rajčata nebo lilky. Hosté si ji při procházce areálem mohou prohlédnout, je to příjemná klidná oáza a částečně se tak zásobujeme i sami. Práce mě i po letech baví. Kolegyně mi před lety řekla, že každý den je v kuchyni barevný. A je to pravda. Rozličnost práce šéfkuchaře je pěkná. Mám kolem sebe i skvělé lidi, kteří jsou druhá rodina. Když se nad tím zamyslím, tak s ní trávím více času než s tou první. A inspiraci získávám z podniků v tuzemsku i v zahraničí a také samozřejmě čerpám nápady na sociálních sítích a nestydím se za to.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama