Gastronomie
26/06/2022 Petr Sobol

Mistři cukráři: MasterChef jí změnil život. Evi odešla z práce a rozjíždí velký projekt

Eva Tomečková se proslavila coby Evi v oblíbené pořadu MasterChef Česko. Kam se od té doby posunula?

Eva Tomečková účinkovala v řadě, kterou nakonec vyhrál Roman Staša. Ona sama však v soutěži zanechala výraznou stopu. „MasterChef mi změnil život. Byla to výzva, do které jsem šla bezhlavě. Pět měsíců jsem byla mimo běžný stereotyp, hodně mě to naplňovalo,“ vzpomíná pro Magazín PATRIOT.

Od natáčení už sice uplynul kus času, se soutěžícími je ale stále v kontaktu. „S někým naše přátelství zůstane už navždy. Byli jsme skvělá parta,“ dodala.

V soutěží Evi všem ukázala, že není jen skvělou kuchařkou, ale taky pekařkou a cukrářkou. „S vařením jsem začala už brzy. Máma měla tři děti a musela chodit do práce. Já jsem se tak starala o to, aby bylo co jíst,“ prozradila. Taky k pečení se dostala tak trochu netradičně. Narodil se jí druhý syn, Ondrášek, měl však srdeční vadu a v roce ho měli operovat. Evi celé noci nemohla spát, a tak si něco musela najít. Začala proto dělat dorty, postavičky z marcipánu a více o všem začala přemýšlet.

Eva Tomečková nejprve svými dorty a dezerty dělala radost hlavně dětem, objednávky jí však začaly rychle přibývat. „Více pracovat s dorty, korpusy a zákusky jsem pak začala na mateřské. Pekla jsem pro přátele a pro rodinu. Lidem to chutnalo, a tak jsem začala nosit i zákusky pro klienty do práce,“ říká Evi, která dříve pracovala ve finanční sféře. Po svém působení v MasterChefovi ji ale po čtrnácti letech opustila a začala se oficiálně živit pečením.

Eva o sobě říká, že má ráda výzvy. Když ji něco zaujme, klidně do toho jde i po hlavě. V době, kdy odcházela z finanční sféry, proto přemýšlela, zda je gastronomie cestou, kterou se nově vydá. A nakonec se rozhodla, že ano. „Dvanáctého července otvírám v Třinci vlastní království radosti – Evičenstvo. Jedná se o třípatrovou budovu, ve které máme výrobnu, pořádáme tady i kurzy vaření a pečení a tři dny v týdnu tady taky budeme mít otevřenou samoobslužnou cukrárnu,“ nalákala všechny zájemce Evi. Součástí celé budovy je taky jeden apartmán, tři byty k pronájmu a pět dalších komerčních prostor. „Je to takové moje třetí dítě, které potřebuje mou čtyřiadvacetihodinovou péči,“ říká o projektu.

V tomto objektu Eva už půl roku funguje, za pár dní však prostory začnou sloužit i veřejnosti. „Zatím děláme na objednávky. Kapacity ještě máme, ale už ne tak velké. Máme nasmlouvané i tři podniky, kam dodáváme naše produkty,“ svěřila se třiatřicetiletá máma dvou dětí. „Navazujeme další spolupráce, děláme svatby, oslavy, chceme dodávat i do více restaurací. Cílem však je, aby byl pro každý podnik jeden specifický produkt, který pak nebudeme nabízet nikde jinde“ plánuje.

Evi o svém pečení říká, že dělá poctivou klasiku. Sama si vyrábí domácí karamel, pralinky nebo krémy, a když je třeba, tak upeče i bezlepkový nebo bezlaktózový dezert. Peče zhruba čtyři hodiny denně, spoustu času jí však zabere i organizace jejího podnikání.

Sama zákusky moc nejí, ale pokud si chce udělat radost, tak si dá likérovou špičku nebo třeba mangový košíček. Pečení miluje, doma na něho ale moc čas nemá. „Děti rádi mlsají, všichni mě v mé práci podporují. Ale abych se přiznala, tak doma jsou na zbytcích,“ usmála se cukrářka ze Smilovic.

Sdílejte článek