Gastronomie
02/02/2023 Petr Sobol

Mistři cukráři: Máte chutě, ale nechce se vám péct? Zkuste páteční snídaňové krabičky

Říká o sobě, že je více pekařka než cukrářka. Má ráda těsto, peče tradiční věci, Honzovy buchty nebo koláče, cizí jí však nejsou ani zákusky nebo rustikální dorty zdobené sezonními surovinami.

Pětadvacetiletá Vanessa Vůjtková se k pečení dostala v době, kdy ve světě úřadoval koronavirus. Studovala marketing v Praze, během studií si ale uvědomila, že život v kanceláři není tím, co ji láká. A tak začala sbírat zkušenosti v pekárnách a během covidu se vrátila domů.

Svému současného oboru se věnovala i na severu Evropy. Vyrazila na třítýdenní stáž do Dánska, kam by se ještě určitě chtěla vrátit. „Taky mě láká Londýn. Chtěla bych se tam projít, navštívit zajímavé pekárny a cukrárny a pak jim napsat o stáže,“ řekla pro patriotmagazin.cz. Dánové podle Vanessy milují pečivo a taky sladké. „Pečou jednoduše a dobře, jejich nejoblíbenější snídaní je čerstvě upečený chleba s máslem a sýrem, laminované těsto na všechny způsoby, moc dobré jsou i jejich vyhlášené kardamomové motance,“ prozradila Vanessa, která pochází z Klimkovic.

V současné době má provozovnu, ve které peče na zakázku. Peče pro lidi z Ostravy, ale i z širokého okolí, až po Beskydy. Připravuje všechno, co jí a její zákazníky napadne. Tedy sladké i slané, ale také své vlastní páteční snídaňové krabičky, se kterými přišla během covidu. „Mám spoustu zákaznic, které nepečou, ale na víkend si chtějí dopřát třeba buchty nebo koláče. Boxy ukrývají šest až dvanáct kusů, něco sladkého i slaného, každý pátek je rozvážím,“ vysvětlila Vanessa, která peče taky na oslavy, svatby nebo připravuje svačiny do firem. „Nebráním se ničemu, ale vždy mi to musí dávat smysl,“ dodala.

Vanessa Vůjtková peče zdravě a poctivě. „Dietně pečou ti, kteří suroviny nahrazují různými alternativami. To ale není můj případ. Používám kvalitní suroviny - mouku mletou na kameni, třtinový cukr nebo mléčné výrobky z farmy. Takže vlastně podobné věci, jako jinde, ale mým způsobem a poctivě,“ nastínila svůj koncept mladá pekařka a cukrářka, která má ráda i pohyb, hudbu, kulturu nebo cestování nejen za jídlem, čímž čerpá inspiraci pro svou práci. Odmala sportuje a taky si ráda dává sladké, což mnoho lidí nezvládá spojit dohromady. Ona si s tím ale poradila. „Všechno, co upeču, je plnohodnotné jídlo. Sladké je pro mě dezertem nebo svačinou, ne odměnou za něco, co udělám,“ vysvětlila Vanessa.

Spousta lidí se jí ptá, jestli má v plánu otevřít si i svou vlastní pekárnu. Ona sama už nějaké koncepty v hlavě nosí, ještě se ale na něco takového cítí mladá a nezkušená. „Sama přemýšlím o tom, co by to jednou mohlo být. Počkám si na to, až bude ten správný čas,“ usmála se. Pečení na zakázku jí nyní zkrátka dává větší smysl. „I z hlediska udržitelnosti. Všechno prodám a neplýtvám surovinami,“ doplnila.

Spoustu věcí se Vanessa naučila v pražské pekárně Praktika známého a úspěšného Tomáše Soláka. Právě od něj načerpala mnoho zkušeností, které si poté přenesla i do vlastního podnikání. „Spousta lidí si myslí, že lepek a cukr jsou něco špatného. To ale není pravda, jen musí být kvalitní,“ vysvětlila talentovaná pekařka, která peče pět až šest dnů v týdnu, většinou okolo dvanácti hodin denně. „Když mám čas, tak peču i pro sebe a pro rodinu. Taky mám okolo sebe spoustu přátel z gastro prostředí,“ prozradila Vanessa Vůjtková, jejíž dobroty můžete ochutnat i v ostravském bistru Poke Bo, do kterého je dodává dvakrát týdně.

Sdílejte článek