PATRIOT GURMÁN 2025
Hledáme nejlepší restaurace!
Když třicet vteřin po silvestrovské půlnoci zakřičela při třeskotu novoročních petard poprvé v zábřežské porodnici malinká Lucie, chystali se všichni obyvatelé tehdy ještě federativního Československa pořádně si utáhnout opasky.
Prvního ledna 1991 skončily doby, kdy měly potraviny jednotnou cenu. Některým nakupujícím tak začal z nových cenovek přecházet zrak. „Dnes jsem koupila kávu standard deset deka, co stála 17 korun, za 20,50 korun,“ postěžovala si jedna ze zákaznic redaktorovi.
Novoroční Ostravský večerník přinesl i fotografii, jak pekaři pekli v karvinské pekárně první bochníky chleba za dražší peníz. Redaktoři zjistili, že nejlevnější chleba pečou v Ostravě.
Druhým lednem vzrostly ceny sodovek a piva, třetím káva, pozadu nezůstaly ryby. „Málokdo by chtěl chodit pro potraviny do obchodu s kufrem peněz, ale v pondělí 7. ledna bude třeba i na nákup mléka, drůbeže, ryb a hovězího o poznání více peněz. Pravda, ještě to nebude jako v Itálii, ale některé cifry by bylo příjemnější platit v lirách,“ konstatoval oblíbený ostravský list a poznamenal, že by bylo dobré namasírovat si peněženky.
Možná bude pro dnešní čtenáře zajímavé srovnat tehdejší ceny po „mohutném“ zdražení s těmi dnešními, které způsobila inflace, ale také ochota obyvatel tyto ceny platit.
Ceny vajíček a vepřového musely zůstat na limitu
Litr mléka plnotučného zdražil v lednu 1991 na 6,30 Kčs, polotučného na 5,60 Kčs, čerstvé máslo stálo nově 23,80 Kčs, jogurt ovocný 5,20 Kčs a jogurt bílý 3,90 Kčs, šlehačka 0,25 litru byla za 10,60 Kčs.
Kilogram slepice první jakosti stál 29 korun, krůty 61 korun, husy 78 Kčs, kachny 54 Kčs. Kuřecí masová směs podražila na 29 Kčs, polévková směs na 21 korun, stehýnka na 57 Kčs, kuřecí řízky byly k mání za 117 korun, přičemž původní cena byla 76 korun. Krůtí salám koupili lidé za 131 Kčs a drůbeží párky za 51 korun, ač původní cena byla korun pětatřicet. Vajíčka zůstala na limitu, tedy 1,80 Kč za kus.
Také vepřové zůstalo na limitech, ale hovězí již nikoliv. Kilogram hovězího zadního bez kosti v lednu 1990 stál nově 106,50 Kčs, svíčková 166,90 Kčs, hovězí přední bez kosti 53,50 Kčs a s kostí 41,10 Kčs.
Dne 14. ledna zdražily uzeniny. Ostravané možná zajásali nad zprávou, že pekaři v Ostravě upraví ceny chleba až 11. ledna, a slíbili, že budou o poznání nižší než v Karviné a Havířově. Ostravští pekaři totiž slibovali jako jediní zachovat ceny mírné při stejné kvalitě. O slovo se možná trochu cynicky přihlásily i ostravské mrazírny: „U nás ceny rovněž nezamrzly.“
Když kdysi U Rady zdražili plzeň o dvacetník, několik dní tam štamgasti nešli
A to nebylo vše. Po sedmém lednu stouply ceny cigaret a koncem ledna přišel na řadu i alkohol. Došlo samozřejmě i na náš národní nápoj – pivo. Některým pivařům doslova zhořklo. A ze zdražení piva měl smutek v duši i personál restaurací a pivnic. „Vzpomínám si, že když před řadou let zdražili v restauraci U Rady plzeňské z 1,90 na 2,10 korun, ano bylo to opravdu tak, bylo z toho mezi štamgasty velké pobouření a několik dnů sem nechodili. Dnes už to zní jako úsměvná pohádka z jiného světa…,“ posteskl si jeden z pivařů.
Foto: se souhlasem Archivu města Ostravy
Když si vezmeme oblíbené nošovické pivo, tak v lednu 1991 panovala v ostravských hospodách takováto situace: ve Staročeské restauraci v hotelu Palace host zaplatil za dvanáctku bratru 10,70 korun. Dříve tu prý nebylo k hnutí, v lednu 1991 prý pivnice zela prázdnotou. Na Společenstvu stála dvanáctka 9 korun, v Jižance 8,50 korun.
Pivovary zdražily, pak dostaly rozum. Levné lahváče měli v kloboučnictví
Ostravský Ostravar, opavský Zlatovar i pivovar Nošovice zvýšili v lednu 1991 ceny piva, nejvíce se do cen opřeli v Nošovicích. Hektolitr dvanáctistupňového piva začali prodávat za 1120 korun, sudového za 1040 Kčs.
„Podle ne zcela ověřených informací ale dostává Radegast rozum a chce se přiblížit pozemským cenovým relacím. Je tedy možné, že výrobci v Nošovicích cenu poněkud změní. Kéž by se tak zachovali i jejich distributoři,“ přál si redaktor před čtyřiatřiceti lety.
Toho však využili někteří podnikatelé. Třeba v kloboučnictví salónu Helga na Střelniční ulici v centru Ostravy prodávali kromě klobouků a svatebních ozdob dvanáctistupňový Staropramen i Pragovar za šest korun! Díky Moravskoslezské cestovní dopravní společnosti, která jim ho dovážela.
V Zábřehu není chleba a mléko! V Porubě taky!
Jak reagovali na ohlášené uvolnění maloobchodních cen obyvatelé Ostravy? Vzali prodejny jako vždy útokem. „V Zábřehu není chleba a mléko! V Porubě není chleba a mléko! V centru Ostravy není to a to,“ volali lidé do redakce.
Lidé ze strachu před dalším zdražováním vykoupili obé a mlékaři a pekaři nedokázali v sobotu dopoledne už žádané rozvézt. V centru Ostravy bylo možné potkat nakupující, kteří si nesli v síťovce několik „ještě levných“ másel nebo pracích prášků.
Stát u patnácti druhů potravin stanovil jejich cenové limity. Mezi ně patřilo třeba mléko. Limitní cena plnotučného mléka nesměla překročit 6,30 korun za litr. Obchodníci však nasadili vysoké ceny nebo v prvních lednových dnech vyčkávali, až začnou platit dražší ceny a zboží do prodejen nevozili. Tím vyprovokovali redaktory Ostravského večerníku k titulkům jako Mléčná koupel a Drancování pokračuje.
„Pořádně studenou mléčnou koupel zažívají spotřebitelé v mnohých prodejnách, když se jim obchodníci snaží vnutit polotučné mléko za ceny přesahující šest korun. Například včera nabízela prodejna Jednoty na Hornosušské v Havířově modrý sáček za 6,20 korun. Vedoucí obchodu tvrdila: „Cenu máme nařízenou z podniku. Stejně beru jen polovinu toho, co jsem dříve objednávala. Naštěstí prodám. Jinak nemám co prodávat, není zboží, každý dodavatel čeká na nové ceny. Velkoobchod dnes nedovezl ani kilo mouky, ani kilo soli, ani kilo cukru.“
Na řadě je mouka a cukr. Ale zlevnili halušky!
Před 16. lednem mohl Ostravský večerník konstatovat, že zákazníci si už na cenovou liberalizaci pomalu zvykli a pohybují se v ní jako ryby ve vodě. Brousí kolem regálů v obchodech s potravinami a neví, co si vybrat. Hledají to levnější zboží. Budou to však mít těžší po 16. lednu, varoval list.
A stalo se. Ránu dostali ti, kteří máslo vytěsnili umělým tukem, protože kilogram stolního margarínu zdražil ze 17,45 Kčs na 28 korun, krabice tuku Ceres soft z 15,50 Kčs na 22,20 Kč.
Hrubá mouka stála nově 6,40 Kčs, polohrubá 6,20 Kč, dětská krupička vylétla ze 3,10 Kč na 7,80 Kčs. Radikálně se změnily ceny u těstovin. „Nu, můžeme již říci, že nudle jsou hladové i drahé jídlo“, povzdychli si autoři článku. Podražil cukr. „Kdož bude konat – jak se zpívá v písni Kávu si osladím o trochu víc – si musí uvědomit, že Karel Gott na to mít bude,“ upozornil list.
Notorici mají smůlu! Ale ceny rumu a borovičky zůstaly stejné
Pod titulkem Notorici mají smůlu vyšla další Jobova zvěst. Pivaři, kteří přešli z piva na velké a malé panáky, se nebudou rozhodovat dlouho, neboť v pondělí 20. ledna přijde vyrovnání, hlásala média. Ale nebylo to tak zlé, ceny některých druhů lihovin zůstaly stejné, například spišská borovička i rum tuzemský jemný. Fernet stock stál nově 75 Kčs, myslivecká 88 Kčs, pražská vodka 70 Kčs, fernet 62 korun, stock brandy 98 Kčs, praděd 65 korun, hanácká vodka 70 korun, Vizovgnac 105 korun.
V šumivém šampusu se už ale někteří přestali koupat. Sedmička sektu chateau Bzenec podražila ze 45 na 80 korun a stala se jedním z nejdražších vín. Bohemia sekt stál místo 42 korun 62.
Foto: se souhlasem Archivu města Ostravy
No a ti, kteří sázeli na lehce stravitelná ovocná vína, zaplatili za jablečné dezertní místo deseti patnáct korun, za rybízové místo čtrnácti dvacku a za malagello místo dvanácti korun dvacet.
Bezstarostně chodí do obchodů už jen poslanci parlamentu
Došlo i na kojence a mlsouny. Jíst budou jen bohatí, tak zněl titulek článku o zdražování cukrovinek, které přišlo na řadu v pondělí 20. června 1991. Novináři konstatovali, že bezstarostně chodí do obchodů už jen poslanci federálu a ČNR.
„Překvapen by neměl být nikdo. Dětem, žadonícím o sladké oplatky, lze nakukat, že je válka a nějaké ty řeči o stahování opasků,“ radil s černým humorem oblíbený ostravský list. Kojence také jistě přešel podle redaktorů bezzubý smích, když zjistili, že kakaové piškoty, které stávaly 4,60, jim maminky musely začít kupovat za 7 Kčs a ty dětské stouply v ceně z 3,90 na 6,10 Kčs.
Budeme mít kurděje? A sparty za třicet?
Při informování o nových cenách sterilované zeleniny už Ostravský večerník propadl menší hysterii. Budeme mít kurděje? zněl titulek. Dobře udělali ti, kdož na podzim pilně zavařovali, chválil tisk.
Zdražilo sterilizované zelí bílé, hrášek, červená řepa, mrkev kostky, celer, bulharský salát, hanácký salát, moravský salát, lužický salát, česneková pasta, ba i rajský protlak. „Kečup se také přestane zřejmě užívat ve filmových ateliérech, neboť kečup jemný zdražil ze 7,50 na 11,90 Kčs, ostrý na 11,70 a speciál na 11,40 Kčs.“
No a kuřáci si museli dát více peněz i za cigarety. Sparty za třicet? děsil se tisk. „Skutečně svérázným způsobem si cenovou liberalizaci vysvětlila soukromá firma, které patří kiosek u nákupního střediska Duha na osmém porubském obvodě. Prodává totiž kusové cigarety značky Sparta po 1,50 Kčs, což představuje neuvěřitelných 30 korun za jedinou krabičku,“ čertil se redaktor.