Gastronomie
17/06/2022 Petr Sobol

Legendární food truck od Mama’s píše nový příběh. Je z něj ukrajinské Marijen Бistro

Pamatujete na dnes už legendární food truck, ve kterém začínali provozovatelé Mama’s Bistra? Od začátku června v něm vznikají pravé ukrajinské speciality.

Rodina Kaňáků z Mama’s Bistra má dnes vyhlášený podnik v centru Ostravy, před lety ale začínali ve food trucku. Ten už však píše nový příběh…

Vyhlášený food truck získala Marianna Denysenko, která na ostravském Černém koni připravuje sladké minilívance. Ale jelikož pochází z Ukrajiny, tak se rozhodla, že lidem z Ostravy přenese i kus ukrajinské gastronomie.

Food truck od Mama’s tak nechala předělat do ukrajinského stylu a udělala z něj Marijen Бistro, ve kterém od začátku června vaří Nataša – sympatická paní z Ukrajiny, která svými ukrajinskými specialitami dělá radost všem zvědavcům. Do práce je nadšená a pořádně zapálená. „Vaří s láskou a poctivě. Je ráda, když lidem chutná a pak se k ní vrátí,“ přiznala pro Magazín PATRIOT Marianna.

Paní Nataša na Ukrajině pracovala jako obchodní zástupce, u plotny jí to ale jde skvěle. V Marijen Бistru připravuje pravý ukrajinský boršč, studenou polévku okrošku, plněné pelmeně, slané i sladké varenyky nebo slané palačinky známé jako nalysnyky. „Hodně zajímavé jsou pelmeně s uzenou paprikou a octem, což je na Ukrajině velmi oblíbené. Naši nabídku budeme každopádně průběžně měnit, abychom lidem ukázali co nejvíc ukrajinských jídel,“ řekla nám Marianna, v jejímž bistru budou prodávat i další ženy z Ukrajiny.

V Marijen Бistru se budou připravovat i slavnostní ukrajinské holubce, hustá, kořeněná a kyselá polévka soljanka a chystá se taky grilování šašliku nebo domácích klobás. „Chceme Ostravě ukázat kousek Ukrajiny. Podle mě je to totiž výborná kuchyně a je vidět, že lidem chutná. Pak k nám berou i své známé, aby mohli ochutnat taky,“ těší Mariannu.

Ukrajinský food truck má své domovské místo na Černém koni, kde má otevřeno vždy od úterý do neděle, zhruba jednou za měsíc ale bude vyrážet i na různé akce a gastrofestivaly. Objeví se například na Tuning Show Trojhalí, Velké žranici s Lukášem Hejlíkem nebo na porubském Sdílku.

Marianna Denysenko se ale dívá ještě dál a přemýšlí o tom, že by v Porubě otevřela i vlastní ukrajinskou restauraci nebo bistro. „Zatím máme prostor na dopolední výrobu, kde připravujeme varenyky a pelmeně, ale to je malé. Hledáme větší místo, kde bychom mohli otevřít novou provozovnu“ přiznala.

Sdílejte článek