Gastronomie
24/01/2020 Jaroslav Baďura

Kvalitní dýmky, koktejly. Nový bar má kultivovat Stodolní

Na ostravské proslulé Stodolní ulici byl v lednu otevřen nový bar marvin hookah lounge.

Za touto společností stojí trio zkušených podnikatelů: Marek Janotka, Vincenc Borovec a Jakub Herman. Jejich podnikatelské aktivity začaly před pěti lety, kdy zakladatelé společnosti marvin smoke – v té době ještě bez třetího společníka Jakuba Hermana, reagovali na situaci na trhu a zatoužili po vytvoření vlastní vodní dýmky, která by splňovala tehdejší nároky.

Pomohly jim také zkušenosti z čajovny, ve které spolu šest let pracovali. Kvalitou zpracování, funkčností a jednoduchostí naplnila očekávání provozovatelů shisha barů a čajoven. „V Opavě nám vyrábí kovodíly z nerezové oceli a hliníku, sklo foukáme na jižní Moravě,“ říká Marek Janotka.

Krátce poté se jim naskytla příležitost koupit podíly ve firmě Dobrý tabák, která se věnuje dovozu a distribuci tabáku do vodních dýmek v České republice. „Po zkušenostech s výrobou vodních dýmek a dovozem tabáku do nich jsme si začali hrát s myšlenkou otevřít si vlastní lounge – bar s vodními dýmkami,“ říká Vincenc Borovec.

A tak vznikl první podnik marvin hookah lounge v Opavě, který se otevřel koncem roku 2018. Poté vstoupil do firmy třetí společník Jakub Herman s mnohaletými zkušenostmi z gastronomie a pomohl s otevřením dalších provozů: Klaud v Ostravě-Porubě a poté marvin hookah lounge na Stodolní ulici.

Proč zrovna Stodolní?
Je to zčásti kvůli cestovnímu ruchu a zčásti také proto, že má Stodolní určitou pověst, díky které se na tuto ulici stahují lidé ze všech různých koutů. Navíc nás velmi zaujal prostor, který byl zrovna k dispozici.

Neměli jste strach, že je zde až moc alkoholových excesů? Je pravda, že byste chtěli Stodolní zklidnit?
Ano, je to tak. Vzhledem k pověsti, kterou ulice má, a která není vždy nejlepší, jsme přemýšleli, zda se nás to bude také týkat. Myslíme si ale, že to na nás nebude mít vliv. Doufáme, že to jsou jen pověsti.

Jak moc jste museli pracovat s interiérem?
Kdysi tady byla Mexicana a předposledním barem byl Baxter‘s. Musím přiznat, že to na začátku byla docela ruina. Museli jsme rekonstruovat opravdu hodně od podlahy až ke stropu. Vzadu byla původně kuchyň, která se během let přeměnila dokonce na obskurní písečnou pláž.

Navrhovali jste si plány interiéru sami, nebo vám s tím pomáhal architekt?
Nejdříve jsme oslovili architekta, ale spolupráce z časových důvodů bohužel nevyšla. Rozhodli jsme se tedy udělat vše na vlastní pěst.

Na co konkrétního chcete nalákat hosty, ať už Ostraváky, nebo lidi, kteří dorazí z jiných částí republiky?
J
sme seriózní podnik. Máme základní kameny v podobě výborných koktejlů, skvělého piva, a ještě lepších vodních dýmek.

Jak široká bude tedy nabídka koktejlů?
Máme v plánuj ji měnit. Momentálně jsme ale na čísle deset. Koktejly jsou na různých bázích – gin, rum, vodka, tequila. Snažíme se si s tím co nejvíc vyhrát. Předělali jsme základní koktejly tak, aby se hodily k našemu konceptu. Máme také shruby, což jsou v podstatě takové domácí limonády. Spoustu věcí si tady vyrábíme sami před směnou. Mezi to patří právě shruby, připravujeme sirup, který se poté ředí s vodou. Co se týče piva, máme plzeňský ležák, tmavý Master (18°) a Nachmelenou Opici (14-15). Kávu máme z RESERVY.

Kolik máte k dispozici vodních dýmek?
Nyní jich máme 35. Samozřejmě je to na prvotní období, než se zajedeme.

Jak jste na tom u vás v podniku s kvalitou dýmek a tabáku?
Snažíme se o tu nejlepší kvalitu a opravdu chceme zákazníkovi podat ten nejlepší servis. Rádi bychom, aby se u nás lidé i něčemu novému přiučili. Není to o předhánění se v tom, kdo ukouří silnější dýmku. Je to o zážitku pro každého.

Jaká je kapacita baru a odkdy do kdy si k vám na dýmku může člověk zajít?
Míst k sezení máme 120. Otvírací doba přes týden je od 10 dopoledne do půlnoci. V pátek máme pak otevřeno od 10 dopoledne do 3 hodin do rána. O víkendech otevíráme v pravé poledne a končíme v sobotu ve 3 ráno a v neděli také o půlnoci.

Sdílejte článek