Gastronomie
17/11/2023 Jaroslav Baďura

Kuchař na grilu: Nikdy nezapomenu na králíka na smetaně od babičky, říká Ondřej Pokorný z Bernie‘s

Foto: Radim Kolibik/Magazín PATRIOT

Ondřej Pokorný přišel do kuchyně vyhlášené ostravské restaurace Bernie‘s před pěti lety a po třech letech se tady stal šéfkuchařem. V restauraci, která do Ostravy dokáže pozvat hvězdy kuchařského nebe, včetně těch michelinských, to musí být pocta a zároveň i výzva.

Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal Ondřej Pokorný, který je šéfkuchař ostravské restaurace Bernie‘s.

První jídlo, které jsem uvařil:

To si pamatuji, první den na praxi jsem vařil hovězí guláš pro tři sta lidí, s nožem jsem to ještě moc neuměl, takže krájení cibule byl vážně zážitek.

Co jsem jako dítě nesnášel:

Houby a ty nesnáším dodnes.

Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu:

Králík na smetaně od babičky.

Mým kuchařským vzorem je:

Marco Pierre White a Anthony Bourdain.

Z českých kuchařů mě inspiruje:

Jiří Hrachový.

Kdybych měl vlastní restauraci, jmenovala by se:

Nad tímhle jsem ještě nikdy nepřemýšlel.

Vařil bych v ní:

Kdybych ji tedy měl a něco v ní vařil, pak by to byla fúze nějakého italského bistra.

Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:

To bude určitě hodně věcí, protože když zkoušíme něco nového, tak je z toho buď hrozný průser nebo totální pecka. Na konkrétní věc si ale nevzpomínám.

V kuchyni jsem mistr na…

Mořské ryby a plody.

Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci:

To bude sunday roast v Anglii, takže hovězí roastbeef, jehněčí, yorkshire puddding, omáčky, nějaké přílohy…

Povedlo se:

Asi ano, když jsem potom rok neměl v neděli volno…

Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví…

To bude určitě každovečerní úklid kuchyně.

Nejhorší hláška hosta je…

Já bych to udělal jinak nebo něco jako: já jsem zvyklý, že to má vypadat takhle…

Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná:

Určitě italská, je tak jednoduchá, ale zároveň hrozně složitá.

Co jako Češi v kuchyni neumíme:

Zjednodušovat si věci.

Je práce šéfkuchaře na celý život:

To je podle člověka, buď vás to po určité době semele, ale když kolem sebe máte skvělý tým, který vás podrží, tak to klidně může být i na celý život.

Co host či obecně člověk, který dosud nevařil, nikdy nepochopí:

Jak náročná práce v gastronomii vlastně je.

Moje kuchyně po celodenním vaření vypadá jako…

Jelikož se držím pravidla, že jedna ruka vaří a druhá uklízí, tak vždy vše udržuji v pořádku. Nemám rád v kuchyni nepořádek.

Netroufl bych si uvařit:

Jakýkoliv dezert, nemám rád cukrařinu.

Co si dám, když jdu na jídlo do restaurace:

Většinou nějakou lokální specialitu.

Nejlepší jídlo, jaké jsem dosud jedl, bylo…

Telecí jazyk s foie gras a portským vínem.

Když nepočítám naši restauraci, tak nejvíce mi chutná…

V jakékoliv asijské restauraci.

Kanec se šípkovou nebo se zelím:

Určitě se šípkovou.

Kdybych nebyl kuchařem, byl bych…

Nejspíš truhlářem, jelikož se tomu věnuje taťka.

Sladká tečka musí být:

Za mě vanilková zmrzlina.

Sdílejte článek