Kuchař na grilu: Nikdy nezapomenu na králíka na smetaně od babičky, říká Ondřej Pokorný z Bernie‘s
Ondřej Pokorný přišel do kuchyně vyhlášené ostravské restaurace Bernie‘s před pěti lety a po třech letech se tady stal šéfkuchařem. V restauraci, která do Ostravy dokáže pozvat hvězdy kuchařského nebe, včetně těch michelinských, to musí být pocta a zároveň i výzva.
Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal Ondřej Pokorný, který je šéfkuchař ostravské restaurace Bernie‘s.
První jídlo, které jsem uvařil:
To si pamatuji, první den na praxi jsem vařil hovězí guláš pro tři sta lidí, s nožem jsem to ještě moc neuměl, takže krájení cibule byl vážně zážitek.
Co jsem jako dítě nesnášel:
Houby a ty nesnáším dodnes.
Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu:
Králík na smetaně od babičky.
Mým kuchařským vzorem je:
Marco Pierre White a Anthony Bourdain.
Z českých kuchařů mě inspiruje:
Jiří Hrachový.
Kdybych měl vlastní restauraci, jmenovala by se:
Nad tímhle jsem ještě nikdy nepřemýšlel.
Vařil bych v ní:
Kdybych ji tedy měl a něco v ní vařil, pak by to byla fúze nějakého italského bistra.
Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:
To bude určitě hodně věcí, protože když zkoušíme něco nového, tak je z toho buď hrozný průser nebo totální pecka. Na konkrétní věc si ale nevzpomínám.
V kuchyni jsem mistr na…
Mořské ryby a plody.
Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci:
To bude sunday roast v Anglii, takže hovězí roastbeef, jehněčí, yorkshire puddding, omáčky, nějaké přílohy…
Povedlo se:
Asi ano, když jsem potom rok neměl v neděli volno…
Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví…
To bude určitě každovečerní úklid kuchyně.
Nejhorší hláška hosta je…
Já bych to udělal jinak nebo něco jako: já jsem zvyklý, že to má vypadat takhle…
Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná:
Určitě italská, je tak jednoduchá, ale zároveň hrozně složitá.
Co jako Češi v kuchyni neumíme:
Zjednodušovat si věci.
Je práce šéfkuchaře na celý život:
To je podle člověka, buď vás to po určité době semele, ale když kolem sebe máte skvělý tým, který vás podrží, tak to klidně může být i na celý život.
Co host či obecně člověk, který dosud nevařil, nikdy nepochopí:
Jak náročná práce v gastronomii vlastně je.
Moje kuchyně po celodenním vaření vypadá jako…
Jelikož se držím pravidla, že jedna ruka vaří a druhá uklízí, tak vždy vše udržuji v pořádku. Nemám rád v kuchyni nepořádek.
Netroufl bych si uvařit:
Jakýkoliv dezert, nemám rád cukrařinu.
Co si dám, když jdu na jídlo do restaurace:
Většinou nějakou lokální specialitu.
Nejlepší jídlo, jaké jsem dosud jedl, bylo…
Telecí jazyk s foie gras a portským vínem.
Když nepočítám naši restauraci, tak nejvíce mi chutná…
V jakékoliv asijské restauraci.
Kanec se šípkovou nebo se zelím:
Určitě se šípkovou.
Kdybych nebyl kuchařem, byl bych…
Nejspíš truhlářem, jelikož se tomu věnuje taťka.
Sladká tečka musí být:
Za mě vanilková zmrzlina.