Gastronomie
28/10/2024 Jaroslav Baďura

Kuchař na grilu: Miluji snídaně od manželky, říká Lukáš z Plzeňky u Staré radnice

Foto: se souhlasem Lukáše Holého

Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídal Lukáš Holý z Plzeňky u Staré radnice.

V závěru srpna otevřela v Nových Laubech v Ostravě restaurace Plzeňka u Staré radnice.

Kuchyni vede ostřílený šéfkuchař Lukáš Holý, který mimo jiné po rekonstrukci a s novým konceptem otevíral Hospodu na Spilce v Plzeňském Prazdroji.

První jídlo, které jsem kdy uvařil?

Byl to hovězí pivní guláš, který jsem dle receptu uvařil pro mého otce, když jsme spolu byli sami doma. Tatínkovi moc chutnalo a chutnalo i mému bratrovi, který provozoval v té době pivnici a já mu tam potom musel ten pivní guláš vařit pravidelně.

Jaké jídlo jsem jako dítě nesnášel?

Těch jídel bylo asi víc, ale časem jsem zjistil, že je to úpravou a surovinami, pak jsem si je zamiloval.

Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?

Asi na plíčky na smetaně od mojí babičky, zvěřinu od mého dědečka, buchty a cukroví od mé druhé babičky.

Jaké jídlo jsem poprvé uvařil v restauraci?

Kuře na paprice.

Povedlo se?

Myslím, že ano. Je to moje top jídlo, které můžu stále a na všechny způsoby.

Mým kuchařským vzorem je:

Mým vzorem je víc kuchařů po celém světě, stále je sleduji, hledám nové, učím se, zdokonaluji, a to mě na tomhle řemesle baví nejvíc.

Z českých kuchařů mě inspiruje:

Z českých kuchařů mě inspiruje také více lidí. Když bych měl někoho vypíchnout tak to je pro mě určitě Michal Göth a Radek David, které jsem vždy sledoval a měl jsem tu čest si s nimi i zavařit a užít si společně tohle krásné řemeslo.

Kdybych otvíral svou restauraci, jmenovala by se:

Svých restaurací jsem měl několik, ale jména se vždy dědila s objektem a místem. A kdybych někdy do budoucna otvíral nějakou další, hledal bych jméno podle místa, zaměření, směru nebo surovin.

Vařil bych v ní:

Kdysi jsem měl v hlavě koncept své restaurace na důchod. Byla by privátní, jen na pár dní v týdnu a na rezervace. Menu bych sestavoval podle sezony, surovin a mé nálady a pro hosty by bylo vždy překvapením.

Co se mi v kuchyni opravdu nepovedlo:

Těch věcí byla spousta, ale vždy mě to motivovalo, aby se to už nestalo, aby se to povedlo a aby to bylo na 100%!

V kuchyni jsem mistr na:

Úplně se nemohu hodnotit, ale miluji českou kuchyni, regionální suroviny, čerstvost a kombinace.

Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví:

Vaření je rituál a je spojený se spoustou věcí, od nákupu, výběru surovin po samotné vaření až po úklid! To všechno k tomu prostě patří. Co mě nebaví? Být v kuchyni s lidmi, co je to nebaví a neberou to vážně!

Nejhorší hláška hosta je:

Bylo to zajímavé.

Česká, italská, nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?

Česká, italská, francouzská? Mě baví úplně všechna a učím se a zkouším vše, co jde, baví mě objevovat a posouvat se! Ale srdcovka je česká, jsem prostě patriot.

Co jako Češi v kuchyni neumíme?

Nemyslím si, že Češi vyloženě něco neumí, vždy je to o lidech, o pokoře a přístupu, za mě.

Moje snídaně, oběd a večeře snů:

Snídaně od mojí manželky, miluji moc, jak jí. Takže naše společné snídaně, doma. Oběd kuře na paprice s rýží nebo špeclemi, večeře na sto procent řízek s bramborovým salátem. A co bych mohl jíst od rána do večera, je česká rarita: chlebíčky.

Je práce šéfkuchaře na celý život?

Myslím, že určitě, když to milujete, není co řešit!

Co host, či obecně člověk, který nikdy nevařil, nepochopí?

Že jídlo potřebuje čas a lásku!

Moje kuchyně po celovečerním vaření vypadá jako…

Den před otevřením, začátkem vaření! Čistá, voňavá!

Netroufl bych si uvařit:

Nebojím se výzev, miluji je!

Co si dám, když jdu na jídlo někam do restaurace:

Chci toho ochutnat co nejvíc, abych otestoval chuť a práci kuchařů. Určitě si vždy dám předkrm, hlavní chod a i dezert.

Nejlepší jídlo, které jsem dosud jedl, bylo:

Bylo jich spousty a doufám, že jich ještě spoustu objevím a ochutnám. Miluji jídlo a jeho ochutnáváním a objevováním podřizuji svůj životní styl. I dovolené s mou ženou vybíráme a spojujeme s gastronomií.

Pokud nevařím já, tak mi nejvíce chutná v:

Jsem ten nejvděčnější strávník a občas prominu i drobné chyby.

Kanec se šípkovou, nebo se zelím?

Se šípkovou i se zelím a klidně kombinace od někoho, kdo to umí. Zvěřinu mě naučil jíst můj děda, který byl myslivec a je to i moje oblíbená surovina.

Kdybych nebyl kuchařem, byl bych:

Chtěl bych být komisařem, který má tu možnost cestovat, ochutnávat a objevovat nové chutě a kombinace.

Sladká tečka musí být:

Měla by být, ale za mě může být i slaná, třeba ve formě sýrů, ale může být i ve formě vína, destilátu, míchaného nápoje a to i v nealko formě.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama