Kuchař na grilu: Jsem mistr na českou kuchyni, říká Kateřina z Palouku
Magazín PATRIOT pokládá v anketě Kuchař na grilu krátké otázky, na které dostává krátké odpovědi od různých kuchařů z našeho kraje. Tentokrát na ně odpovídala Kateřina Růžičková z ostravského Palouku.
Když budete sedět v ostravské restauraci Palouk poblíž kuchyně, možná občas zaslechnete zvonivý smích šéfkuchařky Kateřiny Růžičkové. Na Palouku je rok, dvanáct let sbírala zkušenosti ve vyhlášené restauraci Zámeček v Ostravě-Zábřehu a působila i v La Stradě.
První jídlo, které jsem kdy uvařila, bylo:
Krupicová kaše s mou sestrou. A dopadlo to katastrofálně. Byla to fakt dobrá kejda. Furt jsme přisypávaly a přisypávaly až z půl litru byly litry tři.
Jaké jídlo jsem jako dítě nesnášela?
Cokoliv, kde je kmín a kmínovou nebo celerovou polévku. Ty nesnáším dodnes.
Na jaké jídlo od mých blízkých nikdy nezapomenu?
Okurková omáčka od mojí mámy a její kedlubnové zelí. To umí nejlepší na celém světě!
Jaké jídlo jsem poprvé uvařila v restauraci?
Pod vedením kolegyně jsem uvařila kuře na medu.
Povedlo se?
Povedlo!
Mým kuchařským vzorem je:
Všichni kuchaři s praxí, kteří skutečně něco umí.
Z českých kuchařů mě inspiruje:
Jan Punčochář.
Kdybych otevřela novou restauraci, jmenovala by se:
To nevím. Záleželo by na tom, s kým a kde bych ji otevírala.
Vařila bych v ní:
Určitě českou kuchyni v moderním podání.
V kuchyni jsem mistr na:
Blbiny. A na českou kuchyni.
Musí se to v kuchyni udělat, ale k smrti mě to nebaví:
Sladké věci. Udělám to, ale fakt mě to nebaví.
Nejhorší hláška hosta je:
Těch je několik. Třeba když přijde do restaurace a ptá se, jestli máme otevřeno. Nebo jestli se vaří, když jsou na stole založené příbory. Ale už jsem zažila různá neobvyklá přání, třeba carpaccio, které jsme museli udělat méně syrové nebo tatarák, který jsem musela opéct jako karbanátek.
Česká, italská nebo francouzská kuchyně? Nebo úplně jiná?
Česká!
Co jako Češi v kuchyni neumíme:
Držet hubu. Ani já to neumím.
Moje snídaně, oběd a večeře snů:
Je to úplně jedno, jen když to připraví někdo jiný než já. Teda když to nebude zrovna kmínová polévka.
Je práce šéfkuchaře na celý život?
Po výměně veškerých kloubů možná jo.
Co host či obecně člověk, který nikdy nevařil, nepochopí?
Kolik je za tím času, úsilí a práce.
Moje kuchyně po celovečerním vaření vypadá jako:
Je v relativně dobrém stavu.
Netroufla bych si uvařit:
Troufnu si na všechno, ale horší je pak ten výsledek.
Nejlepší jídlo, které jsem dosud jedla, bylo:
Každé jídlo je dobré, když do toho kuchař dá svou poctivou práci a něco ze sebe, ze svého umění.
Pokud nevařím já, tak mi nejvíce chutná:
U nás na zahradě. Když vaří mí známí.
Kanec se šípkovou, nebo se zelím?
Se zelím.
Kdybych nebyla kuchařkou, byla bych:
Zahradní architektkou.
Sladká tečka musí být:
Vdolečky.