Proměny kraje
13/01/2022 Petr Sobol

Království budoucích cukrářů. V Českém Těšíně je nové moderní cukrářské centrum

​Moderní cukrářské centrum má nově k dispozici Albrechtova střední škola v Českém Těšíně. Budoucí cukráři budou na odborný výcvik docházet do školní budovy na ulici Frýdecké.

Centrum se nachází asi jen 500 metrů od hlavní budovy školy. Vybudování a zařízení cukrářského centra vyšlo na necelé tři miliony korun, z poloviny náklady pokryly prostředky z projektu Odborné, kariérové a polytechnické vzdělávání v MSK II (OKAP II).

„Moderně vybavené prostory pro odbornou výuku na středních školách jsou alfou a omegou kvalitního vzdělávání. Proto Moravskoslezský kraj klade takový důraz na vybavení dílen, laboratoří a dalších pracovišť, ve kterých středoškoláci čerpají praktické dovednosti a zkušenosti. Albrechtova střední škola má nyní zbrusu nové cukrářské centrum, ve kterém se budou od odborníků z praxe učit žáci oboru Cukrář. Centrum bude také využíváno pro vzdělávání pedagogů, workshopy pro základní školy, odborné soutěže či sdílení zkušeností s jinými školami. Zázemí nabídneme i veřejnosti, a to v rámci připravovaného kurzu Moderní trendy v cukrářské výrobě,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a přiblížil, že cukrářské kurzy pro veřejnost nabídne Albrechtova střední škola v nejbližší době na svých webových stránkách.

Cukrářské centrum si vyžádalo investici ve výši 2,88 milionu korun. Stavební část vyšla Moravskoslezský kraj na 1,43 milionu korun. Za tyto prostředky byla vyměněna okna a dveře, elektroinstalace, rekonstrukce se dočkaly prostory, kde se nyní nachází cukrářská kuchyně, ale i sociální zařízení. Vybavení cukrářského centra pokryly prostředky z projektu OKAP II ve výši 1,45 milionu korun.

„Naši žáci budou mít k dispozici zázemí na profesionální úrovni. Pořídili jsme moderní cukrářské stroje. Troufám si říci, že naši žáci budou mít k dispozici zařízení, o kterých by si mohli nechat zdát i mnohá profesionální cukrářství. V našem centru budoucí cukráři pracují s takzvanými shockery na rychlé zmražení moučníků, cukrárenskými konvektomaty, profesionálními pecemi, mobilními šlehacími stroji, zmrzlinovači, ale například i zařízením sloužícím k temperaci čokolády. Zájem o studium cukrářství v posledních letech roste. Nové cukrářské centrum s moderním vybavením je tak pro naši výuku nepostradatelné,“ uzavřel ředitel Albrechtovy střední školy Pavel Cieslar.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama