ROMAN FRENKO
Polévkový král
Snídaně dělá den a Magazín PATRIOT vám přináší tipy na místa, kde by ten gurmánský začátek dne mohl stát opravdu za to!
A Café překvapuje, týden co týden
Ruské vejce podle A Café. Foto: A Café
V jedné kavárně mi kdysi řekli, že ohledně snídaní není už moc co vymýšlet, když už máme vejce Benedikt a hemenex. V A Café se tomu vždycky směju. Týden co týden tady mají třináct snídaní a zhruba polovina je vždy něco úplně nového. Radim Dvořáček, který tady často kmitá v kuchyni s ostatními už od rána, je prostě borec, který se nebojí hledat, inovovat, vymýšlet. A Café je jednoznačně TOP snídaňovým místem.
Srdcovka, co vám udělá dobře na duši
Foto: Naproti
Asi tady nemají nejlepší míchaná vajíčka nebo hemenex či tvarohovou pomazánku v Ostravě, ale mléčný bar Naproti má něco, co potěší nejen váš žaludek, ale i srdíčko. Krásný projekt sociálního podniku, který zaměstnává znevýhodněné lidi a dává jim šanci se realizovat, už v ostravské Kostelní ulici funguje roky. Mají tady dobroty od farmářů i zavěšené kafe a moc hezké prostředí.
Když se host cítí jako král
Foto: Bernie’s
Když budete mít štěstí, potkáte v Bernie’s na snídani majitele restaurace Roberta Držkoviče, který se vždy s hosty srdečně pozdraví a když chtějí, tak jim doporučí to nejlepší, co tady zrovna šéfkuchař Ondřej Pokorný tvoří. Doporučujeme vejce Benedikt se šunkou nebo s marinovaným lososem, telecí párečky z kastrůlku nebo boloňskou mortadelu. V pátek tady mívají skvělé koláčky paní domácí.
Ollies – tady se lidé učili chodit na snídaně
Foto: Ollies
Bistro Ollies ve Vítkovicích je snídaňovým průkopníkem, přecpané parkoviště už v osm ráno tady měli v dobách, kdy ještě mnohé podniky o snídaních snily. A i když od té doby přibyla na gastro mapě Ostravy další fajn místa, v Ollies se nikdy nespálíte. Dělají tu výborné omelety, výjimečné vejce Benedikt s hovězím masem a v poslední době hodně druhů obložených chlebů.
Co si dáte? Od každého kousek!
Foto: COKAFE
Dnes už legendární snídaně v COKAFE se jmenuje Od každého kousek. Ale mají tady i další výborné kousky: třeba jejich kvasový chleba se skvělou vajíčkovou pomazánkou, vejce Benedikt na muffinu, ovesnou kaši s meruňkami, vlastní granolu nebo lívance s mákem a švestkami. K tomu nejlepší kafe ze všech podniků, které dnes představujeme.
Než si hodit mašli, dej si radši vafli!
Foto: LaPeCo
Belgičan David Girten, vždycky rozesmátá duše podniku La Petite Conversation, vyladil snídaně do několika světových stran. Mají tady třeba pravé belgické vafle s čokoládou, ovocem a šlehačkou, dřevorubecké Full Lapeco, avokádo na chlebu nebo sendvič plněný míchanými vajíčky. A snad vždy příjemnou a pozitivní atmosféru.
Chlebíčky a pomazánky jako kdysi
Foto: Jaroslav Baďura
Chybí vám v naší snídaňové nabídce studená klasika? Bistro Lhotka je svého druhu zjevením. Na kraji Ostravy, v překrásně zrekonstruovaném objektu bývalé hospody, je dnes penzion a bistro i s velkorysým venkovním posezením. A v bistru mnoho druhů salátů, včetně vlašského, pařížského a feferonkového, pomazánky tradiční i netradiční, mnoho druhů chlebíčků. Vše si dělají sami, poctivě a chutně. Tohle musíte vyzkoušet!