Gastronomie
04/02/2022 Petr Sobol

Jejich burgery nadchly Pohlreicha. Mama's Bistro rozjíždí franšízové budky

Epizoda, ve které se objevilo ostravské Mama’s Bistro, je dodnes jednou z nejúspěšnějších v historii pořadu Ano, šéfe! O burgery z dílny bratrů Kaňákových je veliký zájem, a tak právě v těchto dnech vzniká jejich nová franšíza.

Není moc podniků, které by od obávaného Zdeňka Pohlreicha dostaly v pořadu Ano, šéfe! tři hvězdy. Mama’s Bistro to dokázalo, a kdyby to pravidla umožňovala, možná by jich bylo ještě víc.

Popularita ostravského Mama’s od té doby vyletěla raketově vzhůru. „Tehdy nás přihlásil kamarád, my jsme o tom ani nevěděli. Ale šli jsme do toho, protože jsme věděli, že to děláme dobře. Tehdy jsme šli navíc z food trucku do bistra, tak jsme věděli, že by nám to mohlo pomoct,” vzpomíná Jan Kaňák na čtyři roky staré natáčení. Ovšem co následovalo potom, to nikdo nečekal. „Nedovedete si představit, co se tady dělo. Den poté, co se epizoda odvysílala, nastala apokalypsa. Venku stálo šedesát lidí, měli jsme plné stoly, další lidé čekali uvnitř. Na mail nám během dne přišlo asi 5000 zpráv a takto to trvalo rok,” dodal Kaňák.

Před pár dny se pořad v rámci reprízy vysílal znovu a vypukl další boom. „Vůbec jsme to nečekali. Hodně lidí si navíc myslí, že se jedná o aktuální epizodu. V sobotu u nás nejsou lidé z Ostravy, ale z celé České republiky a Slovenska,” přiznává Jan Kaňák, který v bistru vaří společně se svým bratrem a mámou.

Popularita Mama’s Bistra je veliká, a tak se jeho provozovatelé rozhodli, že se vydají i mimo Ostravu. Bistro bude i nadále fungovat tak, jako doposud, novinkou ale budou budky Mama's Burger Take Away. „Bude to franšízový systém budek vyrobených přímo na klíč. Postupně bychom se tak chtěli dostat do všech měst,” prozradil Kaňák.

Burgery, které se budou v Mama’s budkách prodávat, budou menší a levnější než ty, které se prodávají v bistru. „Samozřejmě budeme podávat i omáčky a naše hranolky, jen na ně teď potřebujeme velké prostory, tak jsme se dohodli se Strips Chips. Od nich budeme prodávat také chipsy a vegetariánský výrobky,” řekl Jan Kaňák.

Součástí nabídky franšízových budek budou čtyři burgery - tři stálé a jeden, který se bude pravidelně měnit.

Jedna budka už je hotová. A prošla si zátěžovým testem. Od té doby se o tomto konceptu dozvěděli i další zájemci a na franšízovou budku už se stojí docela velká fronta. První z nich by měla být v Ostravě - u Tesca v Třebovicích, tedy symbolicky v místech, kde kluci z Mama’s začínali. „Budeme na parkovišti, kde jsme stávali s food truckem, bude to nostalgie,” usmívá se Kaňák.

Pokud půjde vše podle plánu, tak by se mohlo otevřít zhruba do měsíce. Další budky by pak mohly být v Praze a na Slovensku, provozovatele však láká i Opava, Frýdek-Místek a řada dalších měst v republice.

Součástí celého konceptu by se navíc měl stát i Zdeněk Pohlreich, jenž by měl každou budku slavnostně otevřít. „Měl by být franšíze k dispozici, měl by se stát tváří celého projektu,” prozradil Jan Kaňák.

Sdílejte článek